1. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 11. 2001

Televize BBC: Blaira ostře kritizovali během návštěvy v Sýrii

Tony Blair se setkal s ostrou kritikou bombardování Afghánistánu během své včerejší návštěvy v Sýrii. Syrský prezident odmítl odsoudit Palestince jako teroristy a argumentoval, že odpor proti okupaci vlastního území je zcela legitimní, informovala včera britská televize v této ukázce z večerních zpráv.

Výňatek z televizního zpravodajství BBC 1 ze středy 31. 10. v 18 hodin

Moderátor: Britský premiér Tony Blair se střetl s hněvem arabského světa. Na pozadí úsměvů řekl Blairovi šéf syrského státu, aby přestal bombardovat nevinné Afghánce. (...)

Dobrý večer. Premiérovi se dostalo velmi ostré reakce ohledně nynější světové krize, jak se na ni dívá arabský svět. Během své cesty na Blízký východ řekl Blairovi syrský prezident, že to, jak Izrael zachází s Palestinci, se nijak neodlišuje od mezinárodního terorismu. Prezident Assad také otevřeně zdůraznil, že zabíjení stovek nevinných civilistů v Afghánistánu je naprosto nepřijatelné. Avšak Blair hájil vojenské údery proti Talibánu a dnes večer odcestoval do Saúdské Arábie. Tuto reportáž připravil náš diplomatický editor Brian Hanrahan.

(Blair prochází královským palácem v Damašku se skupinou místních politiků, jeden z nich mu říká anglicky: "... o zlu a dobru rozhoduje Bůh.") Reportér: To, že se Blair nadále zajímá o Korán, mu získalo respekt muslimů, a možná mu to pomůže, aby mu naslouchali i Arabové, kteří se normálně vůči západním politikům stavějí s podezřením. Syrský prezident Assad ho provedl mešitou ve starobylém centru Damašku. Avšak osobní vřelost po turistické prohlídce opustil. Při jednání se ukázaly jejich hluboké rozdíly v názorech. Prezident Assad odsoudil bombardování civilistů v Afghánistánu a neprojevil zájem o názor, že by se měl pokusit omezovat násilí palestinských organizací, které útočí na Izrael. Blairův apel o dialog namísto násilí překypěl až do jejich tiskové konference:

(Blair na tiskové konferenci v Damašku:) Je obtížné, kvůli historii a kvůli rozdílům, sem přijít a uspořádat takovouto tiskovou konferenci. Je to pokus najít nové porozumění a novou cestu vpřed jak vyřešit rozdíly v našich názorech. Možná se nám to nepodaří. Ale aspoň se o to pokusme.

Reportér: Prezident Assad stále poskytuje útočiště organizacím, které útočí na Izrael. Spojené státy tvrdí, že je Sýrie státním podporovatelem terorismu. Avšak prezident Assad to vidí jinak.

Prezident Assad: Odpor proti okupaci vlastní země je mezinárodní právo. Nikdo to nemůže popřít. Činy odporu se zásadně odlišují od terorismu.

(záběry násilí z Izraele) Reportér: Dnes pokračovala naplno válka mezi Izraelci a Palestinci. Izrael použil k zatýkání tanků a vrtulníků k usmrcení aktivistů z organizace Hamas, o nichž tvrdí izraelská armáda, že se připravovali na útok. (nářek a hluk). Celkem dnes Izraelci usmrtili čtyři Palestince. Palestinci konstatují, že v důsledku této pokračující invaze nemůže dojít k příměří.

Reportér: Blair si dal úkol situaci uklidnit, ale horší snad zatím ještě nebyla.

Reportér: Dnes večer odcestoval Blair do Saúdské Arábie, kde mu Saúdští Arabové řeknou totéž co Syřané, jenže zdvořileji. Když pak bude pokračovat do Izraele, Blair může očekávat, že ho odmítnou všude. Avšak on poukazuje na zkušenosti ze Severníh Irska a tvrdí, že jediným způsobem, jak zahájit dialog je to, že někdo musí začít mluvit.

Moderátor: Před okamžikem jsem hovořil s naším politickým editorem Andrewem Marrem, který cestuje s premiérem. Zeptal jsem ho, jak nepříjemné bylo Blairovo jednání se syrským prezidentem. Andrew Marr: Není absolutně pochyb, že tohle byla pro Tonyho Blaira velmi trapná tisková konference. Ta půlhodina, kdy stál vedle syrského prezidenta, který hovořil o lidech, které Západ považuje za teroristy, a hovořil o nich jako o bojovnících za svobodu, a pak slyšel hodně zuřivé odsouzení západního bombardování v Afghánistánu, no upřímně řečeno, Tony Blair si pro takovou kritiku nemusí jezdit až do Damašku, tu slyší každý den v Dolní sněmovně. Ale to bylo riziko, které na sebe vzal, vytvořil snad nějaký osobní vztah k prezidentu Assadovi, který se může hodit v budoucnosti.

Moderátor" Andrew, Tonyho Blaira za posledních několik týdnů někteří lidé obviňují, že není ničím jiným než jen tlampačem pro prezidenta Bushe. Jedná Blair během této cesty trochu samostatněji?

Marr: Je pravda, že Británie má na Blízkém východě historické kontakty a charakteristický, vlastní názor na určité problémy. Ale neměli bychom si nic namlouvat. Nakonec rozhoduje Amerika, ohledně Izraele i Saúdské Arábie. Tony Blair může jednat s lidmi a osobně se s nimi spřátelit tak, jak to prezident Bush nemůže udělat. Blair s nimi může diskutovat a zkoušet na nich různé myšlenky způsobem, jakým si to v současnosti Američané nemohou dovolit.

                 
Obsah vydání       1. 11. 2001
31. 10. 2001 Rada ČT zvolila ředitelem České televize Jiřího Balvína Tomáš  Pecina, Jan  Čulík
1. 11. 2001 Britské listy žalují Radu ČT Tomáš  Pecina
1. 11. 2001 Britský vojenský historik: "Al Qaeda ve válce vítězí"
1. 11. 2001 Spojené státy by se měly chovat razantněji jako imperialistická velmoc
1. 11. 2001 Televize BBC: Blaira ostře kritizovali během návštěvy v Sýrii
1. 11. 2001 Zlé znamení pro jaderné odzbrojení
1. 11. 2001 Válka v Afghánistánu: Bude to dlouhodobé úsilí
1. 11. 2001 Jan Keller dokončil odpovědi čtenářům Britských listů
1. 11. 2001 Pro osvěžení paměti: Jak je to s Vladimírem Železným
1. 11. 2001 Kotrbův článek o Březinovi byl bulvární Ondřej  Fér

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 11. 2001 Válka v Afghánistánu: Bude to dlouhodobé úsilí   
1. 11. 2001 Televize BBC: Blaira ostře kritizovali během návštěvy v Sýrii   
1. 11. 2001 Zlé znamení pro jaderné odzbrojení   
1. 11. 2001 Britský vojenský historik: "Al Qaeda ve válce vítězí"   
1. 11. 2001 Spojené státy by se měly chovat razantněji jako imperialistická velmoc   
31. 10. 2001 Spojené státy: Co se děje se zatčenými?   
31. 10. 2001 Tariq Ali: Byl jsem zatčen v Německu, protože jsem měl knihu od Marxe   
31. 10. 2001 Spojené státy provádějí výcvik teroristů   
31. 10. 2001 54 procent Britů požaduje pauzu v bombardování   
31. 10. 2001 Spojené státy: Po schválení takovýchto pravomocí, může být útlak daleko?   
30. 10. 2001 Použijí Američané v Afghánistánu jaderné zbraně?   
30. 10. 2001 Lloyds: Vydělávejme na strachu z terorismu   
30. 10. 2001 V hlavě se nám rodí pošetilé myšlenky - Zavřít!! Jan  Čulík
30. 10. 2001 Blair kecá: Smysl pro to, co je správné, má Talibán   
30. 10. 2001 "Tato válka je podvod"