2. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 11. 2001

Někteří poslanci v britské Dolní sněmovně protestovali proti bombardování

Jeden poslanec britské Dolní sněmovny včera v debatě napadl Tonyho Blaira, že projevuje "historickou nevědomost" ohledně "války proti terorismu" a vládě vzkázal, že by "nám měla přestat pořád tak zatraceně kázat ohledně údajné morální nadřazenosti tohoto našeho zaostalého, hádavého ostrova u severozápadního pobřeží Evropy." Jiní poslanci vyjadřovali znepokojení nad osudem civilního obyvatelstva v Afghánistánu a nad užíváním kazetových (tříštivých) bomb. Citujeme zprávu britského rozhlasu ze včerejšího odpoledne.

Výňatek z pořadu PM (Odpoledne), který se vysílal v rozhlase BBC ve čtvrtek 1.11. od 17 hodin.

Moderátor: [Britská] vláda se octla ohledně vojenských akcí v Afghánistánu znovu pod tlakem. V Dolní sněmovně se očekává, že labourističtí vzbouřenečtí poslanci donutí sněmovnu k tomu, aby o bombardování hlasovala, po nejnovější podrobné debatě o této otázce. Vyskytla se kritika používání kazetových, tříštivých (klustrových) bomb, a někteří poslanci varovali, že během této zimy by mohlo v Afghánistánu zemřít sto tisíc dětí.

Reportér z Dolní sněmovny: Hluk nesouhlasných hlasů ohledně bombardování v Afghánistánu se v Dolní sněmovně zvětšuje. Sotva začal ministr obrany Geoff Hoon hovořit o tom, že postoj Británie vůči vojenské akci v Afghánistánu zůstává pevný, povstal levicový labouristický poslanec Jeremy Corbin:

Corbin: Mohl by pan ministr uvést, když hovoří o bombardování v Afghánistánu, kolik civilních cílů a cílů, jimiž jsou mezinárodní humanitární organizace, bylo zasaženo koaličními letadly?

Reportér: Ministr Hoon zdůraznil, že západní koalice žádné civilní cíle nemá, ale všechny vojenské operace přinášejí s sebou nutné riziko. Není jiné volby než jednat rozhodně. Labouristický poslanec Brian Cessmore potom zahájil pozoruhodně ostrý osobní útok na Tonyho Blaira. Napadl ho, že projevuje "historickou nevědomost, když tvrdí, že toto je válka pouze proti terorismu a nikoliv proti islámu". A pokračoval:

Brian Cessmore: Měli by nám přestat pořád tak zatraceně kázat ohledně údajné morální nadřazenosti tohoto našeho zaostalého, hádavého ostrova u severozápadního pobřeží Evropy."

Reportér: Ministři to samozřejmě odmítají, ale situace se nezlepšila. Když konstatoval ministr obrany před poslanci, že Talibán nyní ostře pociťuje tlak bombardovací kampaně, někteří poslanci požadovali přestávku v bombardování. Labouristický poslanec Tam Dalyell, který zasedá v Dolní sněmovně nejdéle ze všech poslanců, vyjádřil své znepokojení:

Tam Dalyell: Jak zhodnotila vláda dopad, jaký bude mít na islámský a arabský svět, jestliže bude pokračovat bombardování i během ramadánu?

Reportér: Ministr obrany uvedl, že vláda bere v úvahu citlivost islámského světa, ale je důležité udržet vojenský nátlak. Několik labouristických poslanců bylo znepokojeno užíváním kazetových bomb, včetně Diany Abbottové. Ta zdůraznila, že podle zkušenosti z Kosova zůstává až 10 procent těchto malých bomb neexploduje při dopadu.

Diane Abbott: Takže pak v zemi leží tyto malé bomby po dobu mnoha měsíců, zvednou je civilisté, které to pak zmrzačí nebo usmrtí.

Reportér: Ale ministr obrany řekl, že kazetové bomby jsou při nynějším bombardování životně důležité: Geoff Hoon: Kazetové bomby jsou pro některé cíle nejlepší a nejefektivnější bomby, jaké máme. Kde je toho zapotřebí, koalice má právo jich používat. Jinak bychom mohli ohrozit pozemní jednotky, které možná nakonec do Afghánistánu vyšleme.

Reportér: Stínový konzervativní ministr obrany Bernard Jenkin podtrhl, že konzervativci s bombardováním souhlasí, ale varoval před manipulací veřejnosti. Nemělo by se podle jeho názoru také dovolovat vojenským velitelům v poli, aby hovořili se sdělovacími prostředky. To podle něho vyvolává chaos: Jenkin: Tohle není jako [vládní úsilí] zvládnout média pro normální domácí politické účely. Naším heslem by mělo být méně znamená více.

Reportér: Labouristickou poslankyni Ann Clwydovou nejvíce znepokojovala rostoucí humanitární katastrofa v Afghánistánu, kterou předpovídá mnoho pomocných organizací.

Ann Clwyd: Nesmíme čelit smrti statisíců Afghánců. Humanitární problémy musejí být vyřešeny.

Reportér: Očekává se, že Claire Shortová, ministryně pro mezinárodní rozvoj, oznámí nový plán pro distribuci humanitární pomoci v Afghánistánu. Kritikové války chtějí donutit parlament, aby o bombardování hlasoval, navzdory vládním námitkám, že to vytvoří přehnaný dojem, že v Británii existují v této věci neshody.

                 
Obsah vydání       2. 11. 2001
2. 11. 2001 Své alma mater s láskou: BIS Tomáš  Pecina
4. 11. 2001 Aktualizace, neděle 17.30: Vladimír Železný a Aleš Rozehnal zadrženi policií Tomáš  Pecina, Štěpán  Kotrba
2. 11. 2001 Flash: ODS se po vítězství v ČT zajímá i o TV 3 Štěpán  Kotrba
2. 11. 2001 Dohodli se Bush a Putin o možném užití jaderných zbraní?
2. 11. 2001 Rusové jsou připraveni akceptovat americké raketové zkoušky
2. 11. 2001 Žaloba: Volba generálního ředitele ČT byla protizákonná Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Někteří poslanci v britské Dolní sněmovně protestovali proti bombardování
2. 11. 2001 CNN bude ve zprávách připomínat Američanům útoky z 11. září
2. 11. 2001 Válka v Afghánistánu: Není to zbytečné? Luboš  Kreč
2. 11. 2001 Dostálová: "Havel káže vodu a pije víno" Kateřina  Dostálová
2. 11. 2001 Cena pro ČT a MfD: za "různorodost novinářské práce" v kategorii "Kdo ovlivňuje koho" Štěpán  Kotrba, Jan  Čulík
2. 11. 2001 Jak bude ČT vypadat za Jiřího Balvína? Programové schéma Filip  Rožánek
2. 11. 2001 Proč se hádají vysoké školy s ministrem školství o peníze? Ivo V. Fencl
2. 11. 2001 Kotrba a Březina: Ve jménu mravnosti do žumpy bulváru Zdeněk  Jemelík
1. 11. 2001 Jan Keller dokončil odpovědi čtenářům Britských listů