25. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Milý synu, dobře jsi to udělal.... Lidové noviny 24. července 2003
25. 7. 2003

Svatý obrázek v Lidových novinách

Koupit si Lidové noviny mě včera přiměla vynikající fotografie na jejich titulní straně: je to svatý obrázek tisíciletí. George Bush se tam objímá s Václavem Havlem. Bushův téměř polibek Čechům nepříjemně připomene objímání Leonida Brežněva s Gustávem Husákem - jestlipak právě proto Lidovky otiskly tuto fotografii rovnou na titulní straně? - ale snímek je geniální právě proto, že vyvolává i celou řadu dalších, nejrůznějších konotací. Kompozicí i barevným pojetím stojí nejblíže - středověkým svatým obrazům.

Bush na fotce vůči Havlovi zaujímá postoj přátelského ochránce, Bush je výše, Havel je níže - celá fotka připomíná malby Panny Marie s děťátkem Kristem. Bush je Panna Maria, Havel je dítě Kristus. Výraz obličeje obou tomu odpovídá, je naprosto výmluvný. Středověkým obrazům odpovídá přitom i barevné pojetí: stejně jako Panna Maria, má Bush na fotce tmavomodrý oděv, modrou kravatu, Havel má kolem krku modrou mašli od medaile - modrá byla na obrazech Panny Marie s děťátkem tuším symbolem svatosti.

Velmi trefné je i zlaté pozadí fotografie - tady ho tvoří rozostřená záclona zlaté barvy - do ikony se to však přesně hodí - vždyť i středověcí světci bývali malování na zlatém pozadí. Od doby středověké náboženské ikonografie se v moderním světském pojetí politiky takto náboženské kompoziční pojetí nikdy neprojevilo s tak výraznou silou - snad jedinou výjimkou jsou religiozní motivy v raném socialisticko-realistickém výtvarném umění padesátých let, kdy si nebyli kolaborující umělci v nově vzniklé komunistické totalitě jisti, jakými prostředky mají zobrazovat nové vládce, a správně vytušili silný náboženský podtext stalinismu, ZDE

Zvláštní je, že své popularity v Bílém domě využívá Václav Havel k podpoře Vladimíra Špidly na české domácí scéně. Co to má znamenat? Jsou Havlovy antipatie vůči ODS tak silné, že se rozhodl začít podporovat současného kolísajícího sociálnědemokratického premiéra, jen aby se k moci nedostala ODS? Výroky Václava Havla tohoto druhu, viz níže, jsou přinejmenším podivné. Má se pod Špidlovým vedením Havlovým vlivem skutečně stát Česká republika "americkým zájmovým prostorem" ve střední Evropě? ZDE Přirozeně, pro každou zemi je zájem USA důležitý: Spojené státy jsou v současnosti natolik mocné, že si žádné země nemůže dovolit být jejich nepřítelem. Potíž je, kde je "hranice spolupráce". A vzhledem k tomu, že Češi mají více než čtyřicetiletou tradici "bratření" se Sovětským svazem... ?

Bush si oblíbil Špidlu

Před předáním medaile se Havel sešel s Bushem k půlhodinovému soukromému rozhovoru, jako jediný z jedenáctičlenné skupiny osob, které medaili obdržely. Jedním z témat debaty byl český premiér Špidla, který před osmi dny s Bushem téměř hodinu jednal v Bílém domě.

George Bush si prý Vladimíra Špidlu oblíbil. "Z takových političtějších věcí je snad důležité, jak velmi dobrým dojmem zapůsobila zde návštěva premiéra Špidly. Prezident Bush ho vyloženě začal mít rád a mluvit o něm jako o svém příteli a skvělém člověku, a to je pro Českou republiku nepochybně dobrá zpráva," řekl Václav Havel novinářům.

Špidla vedl českou vládní delegaci, která navštívila minulý týden Washington, texaský Houston a floridskou Miami. S Bushem Špidla hovořil téměř hodinu proti plánovaným třiceti minutám. Špidla tehdy prohlásil, že jeho jednání s Bushem se odehrávalo ve vysloveně přátelské a srdečné atmosféře a v každém okamžiku se projevovalo, že vztahy mezi Spojenými státy a Českou republikou jsou založeny na hlubokých základech. ZDE

Co si máme vybrat z Havlových formulací jako: Prezident Bush [Špidlu] vyloženě začal mít rád a mluvit o něm jako o svém příteli a skvělém člověku, a to je pro Českou republiku nepochybně dobrá zpráva," řekl Václav Havel novinářům.

Je uvěřitelné, že by americký prezident, který si plete Slovinsko a Slovensko, skutečně během hodinového rozhovoru s představitelem obskurní země kdesi ve východní Evropě, k němu zahořel tak intenzivní láskou? - No, možné to je... Ale nepravděpodobné.

Směsice kvalitních a banálních materiálů

S potěšením jsem nalezl mezi špatnými texty ve včerejších Lidových novinách i několik velmi dobrých textů. Začněme těmi špatnými. "Rašín by moderátorku České televize zastřelil", zní titulek článku Petra Husáka, tiskového mluvčího ODS. Uvažuji nad tím, zda je vhodné, aby nezávislý deník poskytoval prostor ve svém hlavním politickém sloupku propagandistovi určité politické strany. Nevím. Noviny samozřejmě mohou tisknout propagandu jednotlivých politických stran, avšak jako editor bych asi váhal nad tím, umístit ji jako hlavní komentář, začínající na titulní stránce, do rubriky Úhel pohledu. Husákův text není přitom velmi dobře napsaný - je to podivně mnohomluvný hybrid, jímž mluvčí ODS hájí politický dokument své strany o alternativním programu veřejných financí, avšak nepříliš jasně. Velkou část svého článku věnuje útoku na Danielu Drtinovou, moderátorku České televize, která podle něho vůbec nerozumí ekonomice, a tak tento ekonomický dokument ODS prý nepochopila. Myslím, že daleko plodnější by bývalo, kdyby pak Husák upustil od kritiky všech osob, které "ODS nerozumějí" a svým článkem se především pokusil vysvětlit "nepochopený" dokument své strany veřejnosti.

Hojdar a ČSSD

V podstatě banální mi připadl i komentář Petrušky Šustrové o tom, co znamená rozhodnutí poslance Josefa Hojdara, který v úterý vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD. Špidlova vláda nemá podle Šustrové jinou možnost, než provést reformu veřejných financí, to ale nutně bude bolet a za situaci nenese vinu premiér Špidla jako chaos a rozbroje v sociálně demokratické straně. Strana si musí rozhodnout co chce. To je argument komentáře Petrušky Šustrové, který je jistě zajímavý, ale proč bylo nutno tyto čtyři řádky rozepisovat na čtyři sloupce? Dosti banální se mi zdá i redakční komentář Radka Honzáka "Poslední eso", o to, že "Američané musejí v Iráku dopadnout i Saddáma" a je nutno i "obnovit těžbu ropy a základní infrastrukturu země včetně dodávek eletřiny, vycvičit policii a armádu a předat moc Iráčanům." To jsme nevěděli?

(Zajímavé je, že v Lidovkách nebylo včera ani slovo o tom, že Amnesty International kritizovala, že Spojené státy hrubě porušují lidská práva iráckých občanů.)

60 cestovkám hrozí ztráta licence

Situace s cestovními kancelářemi v České republice je silně zmatená, jak o tom nedávno znovu vypověděl další krach jedné cestovky, kdy zůstali turisté opuštěni uprostřed dovolené a museli se z vlastních peněz a vlastní iniciativy dopravit zpět domů. Lidovky informují o tom, že ministerstvo pro místní rozvoj podalo podnět k odnětí licence 60 českých cestovním kancelářím, protože nemají pojištění proti úpadku. Neví se však, zda tyto cestovní kanceláře nepodnikají i nadále.

Problémem je zjevně netransparentnost státní správy a nesoučinnost jejích nejrůznějších orgánů, a zřejmě i chaotická legislativa. Je zjevné, že potíží je i nezralost podnikatelských poměrů, jehož obětí jsou zákazníci.

Snad není nezajímavé v tomto kontextu, že ve Velké Británii funguje profesní organizace cestovních kanceláří, Association of British Travel Agents, ABTA, která mj. zaručuje zákazníkům všech svých 2300 členů odškodnění v případě bankrotu cestovky i nejrůznější další zákaznické služby, například možnost požadovat návrat peněz, vynaložených na dovolenou, v případě, že se vyskytly nedostatky, atd. Co se týče odškodnění po krachu cestovky, ABTA na svých stránkách praví, ZDE:

ABTA regulated travel agents and tour operators must comply with our strict financial rules. These rules are to protect your money and allow us to make sure that claims are paid in the event of a company failure. You can book your holiday knowing that if an ABTA regulated tour operator or travel agent goes bust while you're on holiday, you should be able to continue as originally planned, and, in any event, ABTA will ensure you get back home. If you haven't already started your holiday, you'll get your money back or be given help to make alternative arrangements for the holiday to proceed.

Cestovní kanceláře, regulované organizací ABTA, musejí dodržovat naše přísné finanční předpisy. Účelem těchto předpisů je ochránit vaše peníze a umožnit nám, abychom zajistili, že bude vyplaceno v případě bankrotu firmy zákazníkům odškodnění. Můžete si koupit svou dovolenou při vědomí, že jestliže cestovní kancelář, regulovaná organizací ABTA, udělá bankrot, zatímco jste na dovolené, budete moci s dovolenou pokračovat anebo, v každém případě, ABTA vám zajistí návrat domů. Pokud jste ještě na dovolenou neodcestovali, budou vám vráceny peníze anebo dostanete pomoc při organizaci alternativní dovolené.

Přirozeně, že většina britských zákazníků dává přednost spolupráci s cestovními kancelářemi, které jsou součástí organizace ABTA. Co brání tomu, aby podobná organizace vznikla i v České republice? A proč o tom třeba Lidovky nenapíší?

Normalizace v České televizi

K nejlepším novinářům Lidových novin patří už dlouhodobě Jaroslav Plesl a i jeho včerejší komentář "Normalizace v České televizi" je velmi dobře napsaný: jasně, stručně, rázně a přesvědčivě. Plesl kritizuje nového generálního ředitele Jiřího Janečka, že byl za jeho vedení šéfem ekonomické redakce České televize jmenován "někdejší zaměstnanec soukromé propagandistické agentury Přemysl Čech, což podle svého času velmi přísných měřítek televizních buřičů mělo vést přinejmenším ke vzniku petice vyzývající k dodržování elementárních etických pravidel veřejnoprávní žurnalistiky." K ničemu takovému v ČT však kupodivu nedošlo. Není divu, že Plesl dochází k názoru, že na Kavčích Horách dále "ruka ruku myje". Další ranou pro ČT je podle Plesla jmenování Oty Černého, někdejšího velmi špatného moderátora pořadu Debata, šéfem zpravodajství. Dokážeme pochopit, že ho Janeček jmenoval dočasně, ale je-li pravda to, co cituje Plesl z rozhovoru s Otou Černým, publikovaným jinde, že totiž mu prý Janeček funkci šéfa zpravodajské redakce slíbil natrvalo, ale Černý to odmítl, bylo by to skutečně otřesné.

Britské listy mají k dispozici určité interní informace, z nichž by mohlo vyplývat, že Jiří Janeček ve funkci generálního ředitele ČT překvapí své stoupence i odpůrce. Z dosavadního chování Jiřího Janečka se to tak přirozeně zatím nejeví. Problémem je možný rozpor mezi slovy a činy. Pokud by došlo k tomu, že ze strategických důvodů začne nový generální ředitel ČT každému říkat něco jiného, aby ho uspokojil, a zároveň nebude s televizí dělat nic, došlo by i v jeho případě brzo ke katastrofě, protože by rozpory mezi - různými - slovy a činy, případně nečinností, vyšly velmi rychle najevo a ředitele by to zdiskreditovalo.

Zatím je však dosud nesmírně brzo na jakékoliv závěry o rozhodování a osobě nového generálního ředitele ČT. Každý má právo na to, aby ukázal, co umí. I když, jak právem píše Jaroslav Plesl, prvotní Janečkovo rozhodování nebudí zrovna velkou naději, nechme novému řediteli pár týdnů na to, aby ukázal, co je v něm.

Pornografie na stránkách dagmarhavlova.cz

Velmi se mi líbí glosa Miloše Čermáka o kuriózním trestním stíhání za to, že kdosi "zneužil" jména "Dagmar Havlová" k inzerci svých pornografických stránek. A v České republice, s četnými pozůstatky zákonů policejního státu, ho, jak jinak, také odsoudili . provozovatelé pornografických stránek prý způsobili Dagmar Havlové mravní újmu, a tak se dopustili "trestného činu poškozování cizích práv". Souhlasíme s názorem Lidových novin, že v tomto případě byl na místě civilní soudní spor a že stát neměl do věci vůbec zasahovat. Lidovky také právem poukazují na to, že na internetu existují pornografické stránky www.whitehouse.com a Bílý dům je doposud nežaloval ani v civilním sporu.

Čermákův komentář je napsán věcně, lakonicky a s noblesou. Ocitujme z něho závěr:

Kuriózním verdiktem vrcholí kuriózní spor, který trvá už déle než osm měsíců. Jeho jediným kladem je mediální zábavnost. Před soud předstoupila postupně jak manželka bývalého prezidenta, tak invalidní důchodkyně téhož jména, která provozovatelům pornostránek využití jména Dagmara Havlová údajně povolila.

Nejkurióznější je však to, že k procesu vůbec došlo: paní Havlová si svoji údajnou morální újmu a hlavně právně pochybený nárok na doménu měla s oba muži vyřešit v občanskoprávní při. Angažmá státu v této věci je stejně nevkusné, jako byl jistě i obsah dotyčné stránky.

                 
Obsah vydání       25. 7. 2003
25. 7. 2003 Svatý obrázek v Lidových novinách Jan  Čulík
25. 7. 2003 CzechTek 2003 je v Ledkově u Kopidlna na Jičínsku
25. 7. 2003 Obvinění z trestného činu pomluvy jako pokus o zastrašování obecného zmocněnce policií Zdeněk  Jemelík
25. 7. 2003 Dekonspirovaná nezávislost Štěpán  Kotrba
25. 7. 2003 Ivan Hoffman: nejjednodušší způsob jak jakékoli podezření z konfliktu zájmu vyloučit, je odmítnout... Ivan  Hoffman
25. 7. 2003 I my můžeme být v Evropě avantgardou Josef  Brož
25. 7. 2003 Jiná čtvrť, jiný mrav Jan  Čulík
25. 7. 2003 Proti hluku z hospody lze účinně bojovat
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva
26. 7. 2003 Na Žižkově JE supermarket
24. 7. 2003 V pátek začíná největší technoparty - CzechTek Štěpán  Kotrba
25. 7. 2003 ČT "mediálním partnerem" Letní filmové školy v Uherském Hradišti
25. 7. 2003 DISKUZE: Requiem nad Rockquiem
25. 7. 2003 Tlustá modrá šance Petr  Baubín
25. 7. 2003 Kalhoty pana Kotrby mohly být možná od Knížete Jiří  Škuba
24. 7. 2003 Blahopřeji ke kalhotám... Martin  Hron
25. 7. 2003 Ke kalhotové story Karel  Mašita
24. 7. 2003 Kapitalismus po vietnamsku aneb jak jsem sháněl kalhoty Štěpán  Kotrba
22. 11. 2001 Temné stránky evropského rozumu Przemyslaw  Wielgosz
25. 7. 2003 Jak nevylít s vaničkou (Monsantem) i dítě (GMO) Dalibor  Šrámek
24. 7. 2003 USA vydaly fotografie mrtvých synů Saddáma Husajna
24. 7. 2003 Debata o geneticky modifikovaných potravinách založena více na emocích než na vědě Fabiano  Golgo
1. 7. 2003 Hospodaření OSBL za červen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech