7. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 2. 2002

Bushovy miliardy mají posílit starou armádu z doby studené války

Bushova vláda, varují analytikové, plánuje vydat velkou část jedenáctiprocentního zvýšení vojenského rozpočtu na budování rozsáhlých vojenských struktur na vedení velkých válečných akcí, jaké byly plánovány na dobu studené války, nikoliv na moderní, lehkou a operativní armádu nové doby. Zdá se, že je to vliv tradiční byrokracie, která hájí programy a hodnoty, na jaké je z minulosti zvyklá. Zároveň však prý tento program oslabí NATO, protože povede k zvýšení technologického náskoku USA nad evropskými členskými zeměmi Severoatlantické aliance, kteří se tak nebudou moci účastnit vysoce technologických vojenských akcí USA.

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld hájil v úterý jedenáctiprocentní zvýšení rozpočtu Pentagonu tím, že sdělil senátnímnu výboru pro armádu, že "je zapotřebí dohnat celé desetiletí podfinacovávání armády a připravit se na budoucí války, mimo nynější boj proti terorismu.

Z analýzy údajů v novém americkém rozpočtu však vyplývá, že jen relativně málo z celkové částky 379 miliard dolarů pro americkou armádu v roce 2003 je relevantní pro boj s teroristickými organizacemi jako je al Qaeda.

Daleko větší část obranného rozpočtu bude vydána na velké zbrojní systémy, koncipované pro rozsáhlé bitvy , jaké se předpokládaly v době studené války.

Americký vojenský rozpočet je porážkou pro reformátory, kteří doufali, že se jim podaří proměnit americkou armádu v lehčí, mobilnější a efektivnější vojsko.

Armáda bude smět financovat například tři samostatná taktická válečná letadla, jejichž funkce se navzájem překrývají. Při prezidentské kampani konstatoval George Bush, že si Amerika nemůže dovolit všechna tři tato letadla, ale nynější vojenský rozpočet poskytuje na jejich výstavbu v roce 2003 12 miliard dolarů.

Jinou kontroverzní zbraní je dělostřelecký systém "crusader", který by se podle kritiků dobře hodil pro boj se sovětskými tanky na bojišti studené války, avšak který je příliš těžký na to, aby ho mohlo být rychle použito ve vzdálených koutech světa.

Liberální ekonom Paul Krugman napsal tento týden v New York Times: "Posílení vojenského rozpočtu, jak se zdá, má máloco společného s nynější teroristickou hrozbou, ledaže zastáváte názor, že příštím manévrem organizace al Qaeda bude frontální útok prostřednictvím několika těžkých, obrněných divizí."

Loren Thomspon, analytik z nezávislého vojenského výzkumného pracoviště Lexington Institute konstatoval, že nový americký vojenský rozpočet odráží "přetrvávající moc hluboce zakořeněné byrokracie, která prosazuje tradiční hodnoty, jichž si cení".

Ministr obrany Rumsfeld chtěl reformovat armádu, ale už před 11. září zjistil, že se proti tomu postavili šéfové armády, kteří odmítli zlikvidovat tradiční projekty, aby se uvolnily finance na novou generaci zbraní, jako je například systém národní strategické raketové obrany.

Když nyní promluvil George Bush o "ose zla", totiž o Íránu, Iráku a Severní Koreji, vytvořil tím atmosféru, v níž obě křídla, reformní i tradiční, mohou prosazovat své názory.

Velký prospěch z výroby rozsáhlých tradičních zbrojních systémů budou mít firmy Lockheed Martin, Boeing a United Defence.

Držitelem většinového podílu v podniku United Defence je Carlyle Group, investiční společnost, která zaměstnává George Bushe seniora a bývalého britského konzervativního premiéra Johna Majora jako lobbisty, kteří prosazují zájmy této zbrojovky v zahraničí. George Bush senior investoval honoráře za své projevy po odchodu z prezidentské funkce do akcií firmy Carlyle Group a bude mít velký finanční prospěch z výroby dělostřeleckého systému Crusader.

Podle většiny vojenských odborníků je významným důsledkem velkého zvýšení amerických výdajů na obranu další oslabení organizace NATO. V Kosovu a v Afghánistánu totiž nemohli evropští členové NATO skoro vůbec přispět do americké vysoce technologické války. Bushův plán na rozvoj americké obrany zřejmě ještě zvýší technologický náskok USA oproti evropským členským zemím NATO.

                 
Obsah vydání       7. 2. 2002
7. 2. 2002 Americký list o TV Nova: "Jak šla Ronova televize do háje"
6. 2. 2002 Americký makléř zmizel poté, co "defraudoval" tři čtvrtě miliardy dolarů
7. 2. 2002 "Obrana lidu" po dvaceti letech
7. 2. 2002 Rozporuplná sociální doktrína aneb dohoda před volbami má platnost pouze do voleb Štěpán  Kotrba, Vít  Zvánovec
7. 2. 2002 Američané mají těžký úkol: bojovat proti vzedmuté vlně antiamerikanismu
7. 2. 2002 Ještě jednou o férovosti zkoušení na vysokých školách Jan  Čulík
7. 2. 2002 Bushovy miliardy mají posílit starou armádu z doby studené války
7. 2. 2002 ČTK: Pozdě, ale přece Tomáš  Pecina
7. 2. 2002 Ad Radek Bubeník: Dobrá privatizace?
7. 2. 2002 "Internet je na Slovensku najlacnejší." Skutočne?
7. 2. 2002 Fronek kontra Čulík Jiří  Jírovec
6. 2. 2002 Jak čeští politikové dali možnost Vladimíru Železnému, aby zaplatil za své podvody Václav  Žák
6. 2. 2002 "Kauza" Vaněk versus Lada v pohledu médií Jan  Paul
6. 2. 2002 Bioterorismus: je připravena Evropa na případnou epidemii neštovic?
6. 2. 2002 Bush požádal BBC o film o neštovicích
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2002 Rozporuplná sociální doktrína aneb dohoda před volbami má platnost pouze do voleb Vít  Zvánovec, Štěpán Kotrba
7. 2. 2002 Fronek kontra Čulík Jiří  Jírovec
7. 2. 2002 Bushovy miliardy mají posílit starou armádu z doby studené války   
7. 2. 2002 Američané mají těžký úkol: bojovat proti vzedmuté vlně antiamerikanismu   
7. 2. 2002 Ještě jednou o férovosti zkoušení na vysokých školách Jan  Čulík
7. 2. 2002 Americký list o TV Nova: "Jak šla Ronova televize do háje"   
6. 2. 2002 "Kauza" Vaněk versus Lada v pohledu médií Jan  Paul
6. 2. 2002 Jak čeští politikové dali možnost Vladimíru Železnému, aby zaplatil za své podvody Václav  Žák
6. 2. 2002 Volá americké veřejné mínění populisticky po krvi?   
6. 2. 2002 "Amerika nemá ráda otázky, na něž nelze odpovědět za deset vteřin"   
5. 2. 2002 Kosovo: Argumentaci Josefa Fronka někdy chybí kontext Jan  Čulík
5. 2. 2002 Kvazicitáty, vyfantazírovaná hausnumera a machiavelistické PR: Srbové nechtěli nikoho vyvraždit Josef  Fronek
5. 2. 2002 Afghánistán: Prodal dceru za 3000 Kč, aby neumřeli hladem   
5. 2. 2002 Americký komentátor: Evropa propadla antiamerikanismu, vím proč