6. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 2. 2002

Bioterorismus: je připravena Evropa na případnou epidemii neštovic?

Americký prezident Bush zveřejnil v úterý svůj nový rozpočet a vydal se na lékařské středisko univerzity v Pittsburghu, aby tím zdůraznil nejdramatičtější částku v tomto rozpočtu: chce v nacházejícím roce vydat téměř 6 miliard dolarů na přípravu proti bioteroristickým útokům. V úterý večer vysílala televize BBC "polodokumentární" filmovou inscenaci, jak by to vypadalo, kdyby v Americe nějaký terorista vypustil mezi obyvatelstvo nákazu neštovic. Jak jsou připraveny na takovou eventualitu evropské země? Jak v úterý konstatovala televize BBC, je prý dohodnuto, že v případě epidemie neštovic dají všechny země své zásoby očkovací látky dohromady. Znamená to tedy, že jí není dostatek pro každého? Neštovice jsou (většinou) smrtelná choroba, která byla před lety zcela zlikvidována. Nákaza byla uchovávána jako vzorek jen na dvou místech na světě: v jedné laboratoři v Americe a v jedné laboratoři v Rusku. Jenže podle zpráv vzorky v Rusku nejsou řádně chráněny a mohly se dostat do rukou kohokoliv. Lidé dnes už nejsou proti neštovicím očkováni a kdyby začala epidemie neštovic, rychle by se - podle úterního televizního filmu - rozšířila až do třiceti zemí.

Úterní pořad televize BBC vylíčil globální pandemii neštovic formou televizního dramatu, autentických interviewů s experty a fiktivního videodeníku. Film líčí epidemii, která začne na jaře 2002 tím, že teroristé rozšíří virus neštovic v New Yorku. Během několika hodin se letadlem rozšíří virus do Londýna. Během několika týdnů vzniknou epidemie v třiceti zemích světa. Na epidemii nakonec celosvětově zemře 60 milionů lidí.

Za scénou v britské vládě existuje vážné znepokojení ohledně možnosti epidemie neštovic. Ze všech potenciálních biologických zbraní se šíří nesmírně rychle. Odborníci po celém světě potvrdili, že je scénář toho, co by se mohlo stát, realistický, i když by se možná epidemie nerozšířila tak rychle, jak to vylíčil film.

Hrozba je to reálná, protože i když je virus neštovic dnes uskladněn jen ve dvou laboratořích, v USA a na Sibiři, ruští vědci, poukázali na to, že v něm není virus neštovic řádně zabezpečen.

V roce 1978 došlo v britském městě Birminghamu k nehodě v laboratoři. To bylo naposledy, kdy světu hrozila katastrofa s neštovicemi. Jedna lékařská fotografka byla virem nakažena a onemocněl neštovicemi během dlouhého víkendu. Tři lékaři nemoc nepoznali, v době, kdy byla fotografka nesmírně infekční.

Správná a brzká diagnóza choroby by určila, zda bude možné epidemii zvládnout nebo ne. Při brzké diagnóze je možno pacienta okamžitě izolovat a očkovat všechny, kteří s ním přišli do styku. Ovšem není vůbec jasné, že dnešní lékaři by byli schopni neštovice v raném stádiu poznat.

Když v roce 1978 k tomuto incidentu došlo, pacientka byla poslána na izolační jednotku, která nedaleko ještě fungovala. Dnes jsou v celé Británii jen dvě takové izolační jednotky a dokázaly by zvládnout jen malé množství pacientů. V Británii se lidé přestali očkovat proti neštovicím v šedesátých letech. Očkování působí jen deset let, takže většina lidí dnes není vůči neštovicím imunní.

Jak rychle by se neštovice rozšířily v Británii? Loni zkoumali vědci, jak rychle se neštovice rozšířily při dřívějších epidemiích. Pokud dodnes je alespoň každý pátý člověk imunní, od každé nakažené osoby by se nakazilo osm dalších. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že kdyby byla nákaza identifikována rychle, byl by počet nakažených osob nižší, avšak kdyby pomaleji, mohla by být až 10 -12 nakažených osob.

Po 11. září se dotázala Světová zdravotnická organizace, jaké mají její členské země zásoby očkovací látky proti neštovicům. Podle nejnovějších údajů je na světě asi 60 milionů očkovacích dávek. O ty se mají státy podělit, pokud by došlo k epidemii. Státy většinou tají své zásoby očkovací látky proti neštovicím. Utajuje je i britská vláda, nechce sdělit, kolik očkovací látky existuje v Británii, neboť jsou to prý strategické informace. V roce 1994 informovala britská vláda Světovou zdravotnickou organizaci, že v Británii tehdy existovalo množství očkovací látky asi pro 3,5 milionu lidí - podle amerických vědců by se prý dala tato očkovací látka rozředit asi pětkrát, takže by stačila pro asi 17- 18 milionů lidí.

                 
Obsah vydání       6. 2. 2002
6. 2. 2002 Jak čeští politikové dali možnost Vladimíru Železnému, aby zaplatil za své podvody Václav  Žák
6. 2. 2002 Americký makléř zmizel poté, co "defraudoval" tři čtvrtě miliardy dolarů
6. 2. 2002 Bioterorismus: je připravena Evropa na případnou epidemii neštovic?
6. 2. 2002 Bush požádal BBC o film o neštovicích
6. 2. 2002 "Kauza" Vaněk versus Lada v pohledu médií Jan  Paul
6. 2. 2002 RRTV: "Abychom ušetřili, raději ten bezplatný monitorovací systém nechceme" Hubert  Ličman
6. 2. 2002 "Amerika nemá ráda otázky, na něž nelze odpovědět za deset vteřin"
6. 2. 2002 Volá americké veřejné mínění populisticky po krvi?
6. 2. 2002 Evropští politikové varovali Bushe ohledně jeho "osy zla"
6. 2. 2002 Náměstek amerického ministra zahraničí: USA prokazují vůdčí postavení tím, že řeší problémy
4. 2. 2002 Úřední šikana v elektronickém věku Tomáš  Pecina
5. 2. 2002 Kvazicitáty, vyfantazírovaná hausnumera a machiavelistické PR: Srbové nechtěli nikoho vyvraždit Josef  Fronek
5. 2. 2002 Kosovo: Argumentaci Josefa Fronka někdy chybí kontext Jan  Čulík
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Očkování a racionalita RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2002 Bioterorismus: je připravena Evropa na případnou epidemii neštovic?   
8. 1. 2002 O znárodňování dětí Josef  Fronek
17. 10. 2001 Antrax: má smysl propadat panice?