6. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 2. 2002

"Amerika nemá ráda otázky, na něž nelze odpovědět za deset vteřin"

Dnes už devětasedmdesátiletý klasik moderní americké literatury Norman Mailer vystoupí dnes, ve středu 6.2., v diskusi v londýnském Apollo Theatre na Shaftsbury Avenue. Mailer je především autorem válečného románu z padesátých let z války na Filipínách, jíž se jako mladý muž účastnil, The Naked and the Dead, Nazí a mrtví. Tato kniha ho celosvětově proslavila. Je to nekompromisní analýza mužů za války, román o síle a sadismu a mužském soupeření uprostřed obrovských ztrát válečného konfliktu. Je to "energicky obscénní" kniha, kterou, jak tehdy napsal list Sunday Times "nemůže žádný slušný chlap nechat ležet po domě, anebo být si vědom bez pocitu studu, že ji čtou ženské příslušnice jeho rodiny." Mnozí tedy považují za zajímavé, co si Norman Mailer jako "odborník na chování lidí za války" myslí o změnách, k nimž došlo v Americe od 11. září. Deníku Guardian k tomu včera Mailer krátce řekl: "Amerika se chová jako bojácný obr. Co byste si mysleli o někom, kdo je dva metry vysoký, váží 200 kilo, je samý sval a potřebuje pořád, aby ho někdo chlácholil! Řekli byste si, ten chlap je ubožák!" Vadí mu i sentimentální vlastenectví: "Mám pocit, že pravým vlastenectvím vůči Americe je to, když jste posedlí Amerikou, protože je to demokracie a je její povinností se neustále zlepšovat. A ne se před ní klanět a čichat jí k podpaží a jásat, jak to krásně voní!". Norman Mailer také v pondělí večer o změnách v USA za poslední čtyři měsíce poskytl rozhovor pořadu Newsnight televize BBC, který shrnujeme.

"Myslím, že dopad útoků z 11. září je větší než první exploze atomové bomby na konci druhé světové války," řekl Mailer a pokračoval: "Mělo to obrovský dopad. V době útoků z 11. září jsem byl v Massachussetts, několik stovek kilometrů od New Yorku a moje děti, které bydlely tou dobou v New Yorku, zuřily a vyčítaly mi, že nejsem nad těmi útoky dostatečně intenzivně rozezlený. Newyorčané byli naprosto šokováni a dodneška ten šok ještě nepřekonali.

Hlavně jde o to, že ten útok měl obrovský emocionální dopad. V Americe sice se lidi občas na sebe vzájemně rozčilují, ale navzdory všem těm zprávám o vraždách a o zabíjení a o násilí v Americe je faktem to, že většina Američanů jsou ve skutečnosti v podstatě mírumilovní lidé. Nedokážou prostě pochopit, že by je někdo mohl nenávidět tak intenzivně. 'Jak nás může někdo nenávidět? My jsme takový milý, hodný národ. Chceme pro všechny lidi jen dobro.'

Většina Američanů jsou prosťáčci. Máte-li charakterizovat Američany jednou větou, lze říci, že Američané nemají rádi otázky, u nichž trvá déle než deset vteřin na ně odpovědět.

Hlavní věcí v tom všem je to, že Allah je pojem, který je Američanům naprosto cizí. Ve světě existuje obrovská propast mezi kulturami. Na jedné straně máte, zejména v Americe, ale Evropa to nyní napodobuje, kulturu, v níž, ať jste stoupencem jakéhokoliv náboženství, většina lidí žije život tak, že se rozhodli, že se nebudou znepokojovat tím, že musí umřít. Rozhodli se udělat všechno pro to, aby svou smrt co nejvíce oddálili. Je to kultura, založená na penězích. Žiju, abych žil, říká každý, a všichni se chovají nesmírně prakticky. Nemají absolutně pojem z toho, co znamená smrt.

Na druhé straně máte islám, který učí, že svět je naprosto nedokonalý, většina lidí je chudá a ti, kdo jsou bohatí, a kdo jsou ve společnosti nahoře, jsou zločinci anebo jsou zkorumpovaní. Na světě se nám sice vede strašně, ale můžeme se těšit do nebe. Jestliže budeme žít a zejména jestliže umřeme pro Allaha.

Takže už se formuje obrovská válka, v níž bude bojovat Allah proti všemocnému dolaru.

Vlastenectví. Proti čemu jsme se vlastně sjednotili? To mě právě znepokojuje. Víte, v druhé světové válce se Spojenci sjednotili proti Hitlerovi. No, to nebyl jen člověk a určitá soustava myšlenek, byla to také země, bylo to několik zemí, byla to obrovská válka proti definovatelnému nepříteli. Teď máme na jedné straně vynikající armádu, velice schopnou, která zlikvidovala Talibán - všichni jsou strašně překvapeni, že to netrvalo dlouho. A na druhé straně teď existuje pocit, že jak budeme pokračovat, válka nabude nesmírně velkých rozměrů, protože islám, to je v podstatě polovina světa.

Bush pořád hovoří o zlu. Zlo, zlo, zlo, zlo, zlo. V tom projevu o stavu Unie použil slova "zlo" třináckrát, patnáctkrát nebo dvaadvacetkrát? A kde je to zlo? Ani nejsou schopni najít Osamu bin Ladena. Boj proti zlu - to je způsob, jak lidem otupit mozky. Víte, my máme v Americe strašně mělké kořeny. V Americe skoro nikdy už nenajdete místo, kde jste se narodil. Oni to pořád přestavují. Přestavěli i porodnice, kde se lidi narodili. Protože my v Americe pořád všechno přestavujeme a děláme to stále ošklivější. A tak ve srovnání s evropskými zeměmi nemáme skoro žádné kořeny. Ale v něco lidi musejí věřit. A tak se lidi uchylují k vlastenectví.

Amerika nevnímá, jak se na ni dívá vnější svět. Jestliže opakujete "zlo, zlo, zlo", je to uspávací prostředek. Lidi to uklidňuje. Jestliže si žijete, vedete napůl zkorumpovaný život - což Amerika vede, z hlediska zahraniční politiky a ekonomiky, a máte pocit spokojenosti, nic vám víc nebude vyhovovat, než zastávat názor, že všichni, kdo se proti vám staví, jsou zosobněním zla. A jestliže jsou ti, kdo se proti vám stavějí, napůl zosobněním zla tak jako vy - což tak zřejmě skutečně je - vzniká typická všelidská směsice. Která je plná složitostí a každá otázka je nesmírně komplikovaná a není lehké ji vyřešit. Amerika na to reaguje tak, že se snaží ránu uzavřít rychle a jestli se později zanítí - no, to bude řešit nějaký jiný doktor.

                 
Obsah vydání       6. 2. 2002
6. 2. 2002 Jak čeští politikové dali možnost Vladimíru Železnému, aby zaplatil za své podvody Václav  Žák
6. 2. 2002 Americký makléř zmizel poté, co "defraudoval" tři čtvrtě miliardy dolarů
6. 2. 2002 Bioterorismus: je připravena Evropa na případnou epidemii neštovic?
6. 2. 2002 Bush požádal BBC o film o neštovicích
6. 2. 2002 "Kauza" Vaněk versus Lada v pohledu médií Jan  Paul
6. 2. 2002 RRTV: "Abychom ušetřili, raději ten bezplatný monitorovací systém nechceme" Hubert  Ličman
6. 2. 2002 "Amerika nemá ráda otázky, na něž nelze odpovědět za deset vteřin"
6. 2. 2002 Volá americké veřejné mínění populisticky po krvi?
6. 2. 2002 Evropští politikové varovali Bushe ohledně jeho "osy zla"
6. 2. 2002 Náměstek amerického ministra zahraničí: USA prokazují vůdčí postavení tím, že řeší problémy
4. 2. 2002 Úřední šikana v elektronickém věku Tomáš  Pecina
5. 2. 2002 Kvazicitáty, vyfantazírovaná hausnumera a machiavelistické PR: Srbové nechtěli nikoho vyvraždit Josef  Fronek
5. 2. 2002 Kosovo: Argumentaci Josefa Fronka někdy chybí kontext Jan  Čulík
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2002 "Kauza" Vaněk versus Lada v pohledu médií Jan  Paul
6. 2. 2002 Jak čeští politikové dali možnost Vladimíru Železnému, aby zaplatil za své podvody Václav  Žák
6. 2. 2002 Volá americké veřejné mínění populisticky po krvi?   
6. 2. 2002 "Amerika nemá ráda otázky, na něž nelze odpovědět za deset vteřin"   
5. 2. 2002 Kosovo: Argumentaci Josefa Fronka někdy chybí kontext Jan  Čulík
5. 2. 2002 Kvazicitáty, vyfantazírovaná hausnumera a machiavelistické PR: Srbové nechtěli nikoho vyvraždit Josef  Fronek
5. 2. 2002 Afghánistán: Prodal dceru za 3000 Kč, aby neumřeli hladem   
5. 2. 2002 Americký komentátor: Evropa propadla antiamerikanismu, vím proč   
4. 2. 2002 Úřední šikana v elektronickém věku Tomáš  Pecina
4. 2. 2002 Vědci odhalili gen, který způsobuje dlouhověkost   
4. 2. 2002 Britští politikové varují: agresivní vystupování George Bushe je nebezpečné   
4. 2. 2002 Jak Američané vraždili v Koreji civilisty   
1. 2. 2002 Eurotank: Podivné okolnosti okolo podivné firmy Štěpán  Kotrba, Petr Pražák
1. 2. 2002 Pierre Bourdieu: sociální filozof bez kontextu? Josef  Brož