8. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 1. 2002

Podivné praktiky pokoutních publicistů

Každý z nás si již sice pomalu zvykl na to, že "vymknuta z kloubů doba šílí", ale přesto se vždy naleznou jedinci, kteří se postarají o další zpestření. Na přelomu roku vydala šéfredaktorka společensko-erotického bulvárního časopisu Flirt Radka Štefaňáková s "kolektivem" autorů v nakladatelství Hart publikaci: KDO je KDO - 100 nejmocnějších osobností českého šoubyznysu. Podle jejího názoru jde o přehled nejzajímavějších a nejmocnějších osobností zákulisí českého šoubyznysu. Nic proti tomu. Zajímavá informace o význačné osobnosti, zveřejněná v nějakém časopisu, je jistě pro čtenáře bonbónkem, avšak soubor pochybných a pochybně získaných informací v rádoby encyklopedii je tragedií.

Problémem je již samotný výběr "nejmocnějších" osobností a pojetí "šoubyznysu", protože vedle skutečných význačných a skutečně mocných podnikatelů v oblasti zábavního průmyslu jsou do publikace zařazeni i absolutní nýmandi, normalizační zombie a lidé, kteří do zábavního průmyslu nepatří.

Nedovedu si například vysvětlit, proč je jako jedna z nejmocnějších osobností šoubyznysu uveden Václav Havel. Pokud ovšem měli autoři na mysli jeho projevy, pak je nutno se hluboce sklonit před jejich politickým důvtipem. Také zařazení Dagmar Havlové mezi nejmocnější osobnosti šoubyznysu je asi jinotajem, který (což může být moje chyba) nedovedu pochopit. Podobně nedovedu ocenit zařazení Karla Březiny, který je tam snad proto, že mu bylo v listopadu 1999 vydáno osvědčení NBÚ pro styk s utajovanými skutečnostmi "Přísně tajné". Do "encyklopedie" je zařazen Margita, ale ne Zagorová, nevím jak je Nesvadbová "mocná" i v "šoubyznysu", jestli je Schwarzenberg zařazen pro spoluvlastnictví Becherovky nebo 300 rybníků, nevím jak má kytarový neumětel Štěpánek možnost "řídit veškerá česká média" (tedy i tisk, internet, film), v čem spočívá "mocnost" Vondráčkové (asi že si koupila ve Stromovce strom). Atd., atd.

U každé osobnosti je stručný popis kariéry, které nejsou sice bez chyb, ale jsou ještě snesitelné. Škoda jen, že si autoři nedali práci nahlédnout na internet aby upřesnili publikované údaje a dovedli je up to date. Bezostyšně však přebírají skoro doslova údaje z lepších encyklopedií, jak se lze přesvědčit již u prvního popisu (Adamec Jiří), kde byla zneužita encyklopedie "KDO JE KDO v České republice na přelomu 20. století. Obdobně je tomu i u celé řady dalších popisů.

Jen pro ilustraci uvádím oba plné texty:

KDO JE KDO v České republice na přelomu 2O. století (Agentura KDO JE KDO)

ADAMEC Jiří - herec, režisér, 9.3.1948 Dvůr Králové nad Labem, ženatý (73).

MANŽ. Tatiana (roz. Kavčiaková). DĚTI Marek (1974), Tereza (1978), Kristina (1990). RODIČE: Bohumil (1910-64, kamenický mistr) a Věra (1922-93), úřednice.

NYNÍ režisér (TV + divadlo). ST herectví - DAMU 71, film. a tel. režie - FAMU 75. ZÁJMY vlastní práce. P v Čs. televizi, cca od 84 přechod z Hl. red. vysíl. pro děti a mládež do Hl. red. dramat. pořadů. POL dříve člen KSČ, nyní bezpartij. , člen SČDU, od posl. sjezdu předs. televiz. sekce a z této funkce místopředs. SDČU. V zasl. umělec, Bílá vrána MS. D nejprve televizní pořady pro děti a mládež - pohádky, Malé televiz. kabarety pro děti, TKM, dvoudíl. inscenace Cesta domů. Cyklus 11 insc. se spol. názvem Tak se ptám, spolupráce s J.Hubačem - Vyhnanství, Mezičas, Rozčarování, seriál: Sanitka. Další seriály: Zkoušky z dospělosti, Bylo nás šest, Rodáci, Dlouhá míle atd. Zábavné pořady Dva z jednoho města, recitály ap. - všechny žánry vč. dokumentů a publicistiky; režie velkých společ. událostí na TV obrazovce: 10x Miss ČR, Zlatý Slavík, Ceny Thálie, Český lev, Zlatá hokejka, Fotbalista ČR, Sportovec roku, atd. Na TV NOVA - Bingo, Triga, Novoty - zábavné programy. Po roce 89 HDK Karlín - Sny z Nového Yorku

A nyní

KDO je KDO 100 nejmocnějších osobností (Nakladatelství Hart)

ADAMEC Jiří

Herec, režisér

Narozen 9.3.1948 Ve Dvoře Králové nad Labem, ženatý (1973). Manželka Tatiana (roz. Kovčiaková), děti Marek (1974), Tereza (1978), Kristina (1990).

Studoval herectví - DAMU (1971), filmovou a televizní režii - FAMU (1975).

Působil v Československé televizi, z Hlavní redakce vysílání pro děti a mládež přešel do Hlavní redakce dramatických pořadů.

Točil nejprve televizní pořady pro děti a mládež - pohádky, malé televizní kabarety pro děti, Televizní klub mladých, dvoudílnou inscenaci Cesta domů. Režíroval cyklus jedenácti inscenací se společným názvem Tak se ptám. Významná je jeho spolupráce s Jiřím Hubačem - Vyhnanství, Mezičas, Rozčarování, seriál Sanitka. Další seriály: Zkoušky z dospělosti, Bylo nás šest, Rodáci, Dlouhá míle. Vyzkoušel si všechny žánry včetně dokumentů a publicistiky; režie velkých společenských událostí na televizní obrazovce: Miss České republiky, Zlatý Slavík, Ceny Thálie, Český lev, Zlatá hokejka, Fotbalista České republiky, Sportovec roku. Na TV NOVA spadají pod jeho režijní dohled Bingo, Svatba roku, Anno, Novoty a další zábavné program. Po roce 1989 režíroval pro Hudební divadlo Karlín Sny z Nového Yorku. Jako herec ztvárnil také několik rolí (např. Ve filmu Vím, že jsi vrah).

Vidíte ten enormní tvůrčí přínos autorů nové publikace? Cítíte jejich orlí spár, který dokázal při opisování zkomolit i jméno manželky? A kolik dioptrií asi musí mít, když přehlédnou, že Agentura KDO JE KDO je majitelkou práv vůči registrované ochranné známce KDO JE KDO. Nebo si snad myslí, že mohou nejen beztrestně opisovat ale i využívat cizí ochrannou známku (i když "rafinovaně změněnou z KDO JE KDO na KDO je KDO)?

Absolutním vrcholem jsou ovšem stati "co říká astrologie", které si tzv. astroložka Ellen Leyová u jednotlivých osobností doslova vycucala z prstu, jak lze snadno zjistit porovnáním skutečných horoskopů a jejich významu s tím, co je publikováno. Tato astroložka je také jediným astrologem nejen na světě a i v historii, který dokáže vypracovat astrologickou charakteristiku a prognózu osobnosti aniž zná alespoň datum jejího narození. Jen se mi nepodařilo nalézt její jméno v seznamech našich nebo světových astrologů. Také v telefonních seznamech se toto jméno nevyskytuje a veškeré pokusy o seznámení s tímto astrologickým géniem prostřednictvím nakladatelství byly neúspěšné.

Jediné, čehož jsem se dopátral bylo - Robert Ley, vedoucí nacistické "Deutsche Arbeitsfront", alkoholik, likvidátor svobodných odborů, tyran miliónů zahraničních dělníků, který spáchal v cele norimberské věznice při přípravě procesu sebevraždu oběšením. Ale to asi nebude to pravé ořechové.

Nikomu nelze zazlívat touhu publikovat nebo získat peníze psaním knih. Avšak vychází-li takováto publikace a za takovýchto okolností, pak se nelze divit některým výrokům o "žumpě". Tentokrát morální.

                 
Obsah vydání       8. 1. 2002
8. 1. 2002 Hegemonie srdce: "Ti, kdo nenávidí Ameriku, nenávidí vlastně sebe"
8. 1. 2002 Fukuyama: Jak regulovat vědu
8. 1. 2002 Nekvalitní služby podniku Eurotel Jan  Čulík
7. 1. 2002 Mr. Wyvern's Clock
8. 1. 2002 Kanada: Osobní údaje jsou cenou za povolení vstupu do USA Miloš  Kaláb
8. 1. 2002 Podivné praktiky pokoutních publicistů Antonín  Hrbek
8. 1. 2002 O znárodňování dětí Josef  Fronek
8. 1. 2002 Rusko-americký vztah vznikl náhodou, ale může dále sílit Miloš  Kaláb
8. 1. 2002 ČD: Chceš slevu? Dej rodné číslo! Tomáš  Pecina
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů
18. 12. 2001 Přispěji na práci Tomáše Peciny částkou 10 000 Kč Pavel  Trtík

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2002 Hegemonie srdce: "Ti, kdo nenávidí Ameriku, nenávidí vlastně sebe"   
8. 1. 2002 O znárodňování dětí Josef  Fronek
8. 1. 2002 Podivné praktiky pokoutních publicistů Antonín  Hrbek
8. 1. 2002 Fukuyama: Jak regulovat vědu   
7. 1. 2002 Pravé lži v televizi Nova Dominik  Lukeš
7. 1. 2002 Straní Rada pro reklamu otevřeně společnosti Radiomobil? Jan  Paul
7. 1. 2002 Czech Home Secretary Stanislav Gross's draft Assembly Act curtails civic freedoms   
7. 1. 2002 Můžou za to školy Jan  Čulík
6. 1. 2002 Afghánští vězni: je dobře, že se jim dává na hlavu pytel   
4. 1. 2002 Na Argentince se dívají Brazilci tak spatra jak Chorvati na Čechy Fabiano  Golgo
4. 1. 2002 Zastavení stíhání Jana Kopala je úspěch, ale to nestačí Jan  Čulík
4. 1. 2002 Pracovníci obchodu Art.cz argumentují nevěcně Jan  Čulík
4. 1. 2002 Jan Paul je v jádru negativní člověk Ondřej  Sýkora, Radan Wagner
3. 1. 2002 Ještě k politické korektnosti: Odpověď Janu Čulíkovi Josef  Fronek