23. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 11. 2001

Jak to dopadne s Talibánem a s humanitární pomocí?

Ve čtvrtek večer nebylo jisté, zda bude možno zabránit masakru zejména zahraničních bojovníků Talibánu, obklíčených v městě Kunduz. Humanitární pracovníci z organizace Lékaři bez hranic nechtějí v Afghánistánu západní vojenské jednotky. Obávají se, že by to zkompromitovalo jejich nezávislost. Pouze striktně nepolitické a nezávislé humanitární organizace mohou pracovat na základě své integrity ve skutečně krizových oblastech (toho by si měla povšimnout zejména česká organizace Člověk v tísni, která často projevuje politické názory a není možno ji tedy považovat za humanitární organizaci v normálním slova smyslu). Spolupráce se západními vojsky by tuto integritu humanitárních organizací zdiskreditovala, argumentuje pracovník organizace Lékaři bez hranic. Překládáme prvních cca 11 minut včerejších padesátiminutových Channel Four News.
Prvních 11 minut čtvrtečních Channel Four News.

Moderátor: Kunduz: Afghánští příslušníci Talibánu se chtějí vzdát, ale jejich arabští a pákistánští spolubojovníci bojují o život.

(znělka pořadu Televizních novin)

Moderátor: Rakety Severní aliance střílejí do Kunduzu - dohoda o kapitulaci, uzavřená s Talibánem, se rozložila. Dobrý večer. Poslední etapa hry v poslední výspě Talibánu v severním Afghánistánu. Dnes večer americké bombardéry vrhají obrovské množství materiálu na ta postavení, která stále kolem Kunduzu vzdorují. A tamější jednotky bojují stále velmi ostře. Dnes večer - kapitulace a odpor. Nejnovější informace z fronty.

A druhá věc: proč tvrdí humanitární organizace, že vyslání dalších britských nebo i jiných zahraničních vojáků by byla katastrofa. (...)

Moderátor: Ve čtvrtek ráno se zdálo, že byl v Kunduzu odvrácen masakr, kde jsou ortodoxní jednotky Talibánu obklopeny vojsky Severní aliance. Ve čtvrtek večer však byla situace kolem Kunduzu daleko méně jasná a daleko nebezpečnější. (grafika, mapa) Na západě je rozmístěno asi 4000 vojáků Aliance, na východě asi 20 000. V Kunduzu je asi 15 000 příslušníků Talibánu, včetně asi 3000 zahraničních, většinou pákistánských bojovníků.

Zdálo se, že rozhovory pozdě ve středu v noci zajistily, aby vojáci Talibánu afghánského původu mohli z města odejít. A zahraniční příslušníci Talibánu měli být zatčeni nebo usmrceni do soboty. Během dne skutečně uprchly stovky vojáků. S příchodem setmění se začalo znovu bojovat. Julian Rush připravil tuto reportáž.

Reportér: (Afghánský voják komunikuje vysílačkou). Konečná etapa v bitvě o Kunduz začala. (střelba z kaťuše). Nikdo si není jist, kdo začal střílet první. Afghánské jednotky Talibánu, obklopené v městě, souhlasily, že se vzdají, a některé to skutečně učinily. Severní aliance tvrdí, že šlo ke komunikačnímu zmatku. Příslušníci Talibánu, kteří nevěděli o dohodě, se prý snažili zabránit 200 svým bojovníkům, kteří o dohodě věděli, aby kapitulovali.

Místní velitel: Bojovníci brání místním příslušníkům Talibánu, aby se vzdali, a drží civilisty jako rukojmí.

Reportér: Stovky vojáků Severní aliance se pohybují směrem ke frontové linii. Zahraniční bojovníci, zejména Pákistánci, Arabové a Čečenci, zůstávají překážkou. Možná se ještě rozhodnou bojovat až do smrti. Pákistán si přeje ujištění, že jeho občané nebudou zmasakrováni. Spojené státy nechtějí, aby zahraniční bojovníci unikli.

Mluvčí západní aliance: Podle našeho soudu by bylo nejlépe, aby byli zatčeni a odzbrojeni a jejich budoucnost by měla být vyřízena na základě vyjednávání. Jinými slovy, nepřejeme si, aby měli právo vrátit se v bezpečí do zemí, odkud přišli.

Reportér: Kapitulace je zmatená a chaotická věc. Toto jsou afghánští příslušníci Talibánu z Kunduzu. 200 těchto vojáků přejelo ve čtvrtek odpoledne frontu a vzdalo se, podle italské televize, která to natočila. Jejich vztahy k Afgháncům na druhé straně se zdají být srdečné - konec konců, přebíhání z jedné strany války na druhou je tady v Afghánistánu charakteristickým způsobem života během všech válek, které se tu vedly.

Místní uzbecký válečný magnát, jemuž se afghánští velitelé Talibánu v Kunduzu vzdali, přislíbil, že nedojde v Kunduzu k masakrům. Uvedl, že prý má záruky, že se vzdají i zahraniční příslušníci Talibánu.

Zeptal jsem se jednoho velitele, co bude dělat, jestliže se někteří příslušníci Talibánu nevzdají. Řekl, že se vzdají. Protože jsou nyní v jeho moci.

A podle jiného šéfa jiné frakce u Kunduzu odvezl prý celou řadu těchto bojovníků letecky z Kunduzu už Pákistán.

Válečný magnát: Nemůžu vám přesně říct, kolik jich je. Za posledních několik nocí létají z Kuduzu pákistánská letadla a odvážejí je. Teď už je tam těch cizinců míň.

Reportér: Kontrola Severní aliance nad jejím územím není zcela pevná. Na západ od Kábulu prý došlo k přestřelkám mezi vojáky Severní aliance s vojáky Talibánu. (záběry bojů).

Ale podle jiných zpráv šlo o boje mezi různými protitalibánskými frakcemi. Jsou to důkazy, pokud jich bylo zapotřebí, jak obtížné to bude vytvořit širokou posttalibánskou vládu.

A také přicházejí důkazy, jak obtížné je distribuovat velmi potřebnou humanitární pomoc. První letadlo s humanitární pomocí přistalo dnes v Bagramu, severně od Kábulu, přivezlo hlavně lékařské zásoby. Bude jich zapotřebí mnohem více, pokud mají lidé v Afghánistánu přežít zimu.

Moderátor: Hovořil jsem před okamžikem s naším zahraničním korespondentem Gabym Rado, který je v severním Afghánistánu nedaleko Kunduzu, zeptal jsem se ho, jestli je pravděpodobné, zda zahraniční příslušníci Talibánu, obklíčení v tomto městě, přežijí.

Reportér: Hovořil jsem s generálem Mohamedem Daudem, a ten uvedl, že několik stovek afghánských příslušníků Talibánu během několik posledních dnů přešlo na druhou stranu. Existují jasné signály, že nyní vládnou rozpory mezi domácími příslušníky Talibánu a tisíci zahraničních bojovníků, obklopených v Kunduzu. Očekává vyslance z Kunduzu s odpovědí na otázku, zda budou zahraniční bojovníci ochotni složit zbraně a vzdát se.

Moderátor: Britský ministr zahraničních věcí Jack Straw znovu čelil otázkám ohledně toho, zda budou vyslána další britská vojska do Afghánistánu. Jako už několikrát předtím řekl Straw reportérům, že britská vláda bude uvažovat o vyslání dalších vojáků do Afghánistánu, pokud ji o to Afghánci požádají. Jejich úkolem, pokud by vojáci jeli do Afghánistánu, by bylo napomáhat humanitárnímu úsilí. Příslušníci humanitárních organizací si však nemyslí, že by to byl dobrý nápad. Hovořil jsem s pracovníkem organizace Lékaři bez hranic o nebezpečí, jimž by humanitární organizace mohly čelit, kdyby byla do Afghánistánu vyslána zahraniční vojska.

Pracovník organizace Lékaři bez hranic: Hlavní zárukou vaší bezpečnosti je to, když vás místní obyvatelstvo považuje za nezávislou a neutrální organizaci. Jakmile začnete jezdit pod ochranou armády, ztratíte tuto pověst. Jako cizinec v Afghánistánu jste buď host, a jste pozvaný, anebo jste nájezdník. Jestliže budete jezdit po zemi s vojenskou eskortou, budete považováni za nájezdníky a Afghánci mají dlouhou tradici, jak zacházet s nájezdníky.

Moderátor: Tak zdůrazňujete, že by bylo nemoudré, aby do Afghánistánu přijížděla západní vojska.

Humanitární pracovník: No, jezdím už asi deset dní po silnicích v severním Afghánistánu a zaujalo mě, kolik je tu ruských vozidel, rezavějících na okrajích silnice. A to byly ruské konvoje, silně ozbrojené, snažily se proniknout skrze afghánský venkov. V podstatě je to poučení, které bychom si z toho měli vzít. To je totiž nesmírně obtížné. Jediným způsobem, jak je možno cestovat v Afghánistánu bezpečně, a tak to tady dělali humanitární pracovníci i v osmdesátých a v devadesátých letech - je vyjednávat, aby vás pustili. Pokud se budete snažit dostat se někam násilím, zahajujete proces konfrontace a eskalace, který asi nevyhrajeme. Jakmile zahraniční vojska odejdou, budeme vystaveni násilí a budeme považováni za součást vojenské akce. Vojáci tady budou jen krátkou dobu, ohrozí nás a ohrozí i lidi, jimž se snažíme pomoci.

                 
Obsah vydání       23. 11. 2001
23. 11. 2001 Co dělá dobrého novináře?
23. 11. 2001 Spy university: Historie tajných služeb v podání amatérského čtenáře detektivek - díl 1. Štěpán  Kotrba
23. 11. 2001 Jak to dopadne s Talibánem a s humanitární pomocí?
23. 11. 2001 Světové obchodní středisko: Makléři pod dotekem smrti
22. 11. 2001 Vedlejší škody
23. 11. 2001 Soukromá reklama v ČT zadarmo Jan  Paul
23. 11. 2001 Přání otcem myšlenky Štěpán  Kotrba
23. 11. 2001 Hlavně se do ničeho nenamočit Jarmila  Frgalová
23. 11. 2001 Braňme českou armádu, je naše! Miroslav  Sviták
22. 11. 2001 Přikrášlování skutečnosti: Jak ČTK zmírnila kontroverzi mezi USA a Británii o Afghánistánu
22. 11. 2001 Pochlebování "mocným" Jan  Čulík
22. 11. 2001 Myslíte si, že se nová česká poezie nedá číst? Michal  Jareš
23. 11. 2001 Manželky: A další věc: ty nás, Osamo, nikdy nikam nevemeš... Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 11. 2001 Jak to dopadne s Talibánem a s humanitární pomocí?   
23. 11. 2001 Světové obchodní středisko: Makléři pod dotekem smrti   
22. 11. 2001 Vedlejší škody   
22. 11. 2001 Přikrášlování skutečnosti: Jak ČTK zmírnila kontroverzi mezi USA a Británii o Afghánistánu   
22. 11. 2001 Pochlebování "mocným" Jan  Čulík
21. 11. 2001 Skandál nového britského protiteroristického zákona   
21. 11. 2001 Ministryně britské vlády obvinila USA, že blokují humanitární pomoc   
21. 11. 2001 Bude se jednat o nové afghánské vládě; avšak existují mezi USA a Británií ohledně Afghánistánu rozbroje?   
21. 11. 2001 Lobbování za demokracii v České republice Štěpán  Kotrba
20. 11. 2001 Poruší Západ slib a obrátí se k Afghánistánu zády?   
20. 11. 2001 The Czech media now - a postcommunist model? Jan  Čulík
20. 11. 2001 "Boj proti terorismu": Britští právnici protestují proti omezování lidských práv   
19. 11. 2001 Bush zabránil Blairovi vyslat do Afghánistánu mezinárodní vojenskou koalici   
19. 11. 2001 Neděle večer: nejnovější informace z Afghánistánu   
19. 11. 2001 Jaké to je dnes v Afghánistánu