18. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Hladovějící Afghánistán
18. 10. 2001

Humanitární organizace: Zastavte bombardování, v Afghánistánu hrozí hladomor 7,5 milionů lidí

Mezinárodní humanitární organizace apelovaly včera na George Bushe a Tonyho Blaira, aby dočasně zastavili bombardování a umožnili před začátkem zimy distribuci potravin pro 7,5 milionů lidí v Afghánistánu, ohrožených hladomorem. Tony Blair však tento apel odmítl. Citujeme informace ze včerejších Channel Four News.
Výňatek z večerního zpravodajství Channel Four News ze středy 17. října 2001.

Moderátor Jon Snow: Britský ministerský předseda Tony Blair odmítl požadavek, aby bylo bombardování Afghánistánu dočasně zastaveno, poté, co tvrdily humanitární organizace, že nejsou schopny dopravit do Afghánistánu potřebnou humanitární pomoc. Blair obvinil Talibán a konstatoval, že konvoj zdržuje právě on. Talibán naopak tvrdil, že jedna americká bomba usmrtila uprchlíky, kteří utíkali z Kandaháru. Kontroverze odráží rostoucí napětí mezi vojenským a humanitárním křídlem tohoto úsilí.

Ve středu bombardování Afghánistánu pokračovalo. Nízko letící americká letadla zaútočila na afghánská města, vybombardovala skladiště benzínu v Kábulu a další vojenské základny. Tony Blair konstatuje, že se připravuje možnost podniknout další vojenské akce proti režimu Talibánu a organizaci al Qaeda. Znamená to tedy, že k invazi dojde v nejbližším okamžiku? Náš zpravodaj Ian Williams nyní informuje o rostoucí humanitární krizi.

Ian Williams: Humanitární úsilí v Afghánistánu se zastavuje. Bombardování znemožňuje distribuovat potraviny vyhladovělým Afgháncům, dva miliony z nichž nemají dostatečné množství potravin, aby přežili rychle se blížící zimu. Takto zoufale ve středu apelovala skupina čelných humanitárních organizací, které žádaly, aby došlo v bombardování k humanitární přestávce.

Mluvčí humanitární organizace Oxfam: Apelujeme na všechny účastníky tohoto konfliktu, aby přerušily veškeré vojenské akce a dovolily, aby byly bezpečně a v dostatečném množství dopraveny potraviny do Afghánistánu, aby lidé mohli přežít zimu.

Ian Williams: Tento apel přišel v nevhodnou dobu pro Claire Shortovou, britskou ministryni pro zahraniční rozvoj, která ve středu byla na návštěvě v Pákistánu. Vytrubovala tam dlouhodobé britské rozhodnutí podpořit hospodářský rozvoj zde i v Afghánistánu. Odmítla tvrzení, že není možné potraviny nyní distribuovat lidem, kteří je potřebují.

Claire Short: Nikdo z nás se z bombardování neraduje. Všichni chceme, aby skončilo co nejdříve. Ale není pravda, že nám brání v distribuci potravin do Afghánistánu. Distribuujeme tam potraviny i během bombardování.

(Záběry vyprahlé země) Ian Williams: Zoufalá situace v Afghánistánu, postiženým suchem z období dávno před tímto konfliktem, byla zjevná, když jsme o víkendu Afghánistán navštívili. Naléhavý apel humanitárních organizací ve středu podpořil i mluvčí Talibánu, i když je Talibán obviňován, že brání distribuci potravin.

Velvyslanec Talibánu v Pákistánu: Existuje nedostatek potravin a léků a lidé trpí.

Ian Williams: Řekl nám, že během silného bombardování Kandaháru přišli o život další civilisté.

Velvyslanec Talibánu v Pákistánu: Útoky byly zaměřeny na město a byly zasaženy civilní budovy. Zemřeli a byli zraněni civilisté. Jak jsem řekl, 20 osob bylo zabito a 20 zraněno.

Ian Williams: A bylo to velmi intenzivní bombardování?

Velvyslanec Talibánu v Pákistánu: Velmi intenzivní, dosud jsme nic takového nezažili.

Ian Williams: Dál přicházejí nepotvrzené zprávy o tom, že dezertují členové Talibánu. Vyskytují se také nepotvrzené zprávy, že ministr zahraničí Talibánu buď dezertoval, anebo se účastní tajného vyjednávání v Pákistánu. Velvyslanec Talibánu v Pákistánu přiznává, že Talibán nemá nyní se svým ministrem zahraničí a dalšími čelnými představiteli Talibánu kontakt, ale tvrdí, že je to v důsledku komunikačních problémů způsobených bombardováním.

Velvyslanec Talibánu: Existují potíže. I jiní vedoucí představitelé nejsou schopni se s ním spojit. V této situaci je to normální, že se s Jeho Excelencí nemůžeme spojit. Ale dostali jsme zprávy od jiných odpovědných osob na ministerstvu zahraničních věcí, že je v Afghánistánu.

Ian Williams: Takže není pravda, že se snaží vyjednávat s Američany anebo s pákistánskou tajnou službou ISI?

Velvyslanec: Ne.

Ian Williams: Kdyby bombardování skončilo, byl by prostor pro vyjednávání ohledně Osamy?

Velvyslanec: Měli bychom vyjednávat. My neodmítáme vyjednávání. Když dochází k bombardování, je to zastrašování. Pokud nám bude nějaké řešení vnuceno, to nebude řešení. To jen vyvolávání dalšího cyklu bojů, které budou velmi dlouhé. A ve středu večer se pokoušel mullah Omar, šéf Talibánu, zmobilizovat své jednotky. V rozhlasovém projevu vojenským velitelům konstatoval, že "Všemocný Bůh porazí Velkého Nevěřícího."

Moderátor v londýnském studiu: Kolik pomoci se dostává do Afghánistánu a kolik pomoci potřebují uprchlíci? Podle informací OSN se může stát obětí hladomoru až 7,5 milionu lidí, jak se situace bude zhoršovat. Od 11. září bylo do Afghánistánu dopraveno jen 10 000 tun potravin. V současnosti se tam dostává jen 500 tun potravin denně, je to jen dvacet procent množství, které je zapotřebí. Humanitární organizace musejí během příštích čtyř týdnů distribuovat 52 000 tun potravin, před tím, než přijde zima. V polovině listopadu odřízne sníh od světa půl milionu lidí, kteří potřebují pomoc. V Kábulu, v Kandaháru, v Herátu a ve Faisarbadu jsou zásoby potravin. V zahraničí je připraveno 60 000 tun potravin v Íránu a 300 000 tun v Pákistánu. Problém je, jak to všechno do Afghánistánu dostat. Strach z bombardovací kampaně ohrožuje úsilí dopravovat potraviny do Afghánistánu. Talibán je další překážkou. Uvalují na konvoje daně a zakázali humanitárním pracovníkům užívat satelitní telefony, což je jejich jedinou komunikací s vnějším světem.

Moderátor: Nyní je v Islamabádu Dominic Nutt, představitel humanitární organizace Christian Aid. Pane Nutte, jak víte přesně, jak vypadá situace v Afghánistánu?

Dominic Nutt: No, máme v Afghánistánu kontakty, lidi, kteří doslova riskují svůj život tím, že s námi hovoří a přirozeně vám nemohu říci, kdo tito lidé jsou. Víme od nich, jaká je situace. Sestavíme-li dohromady veškeré informace, je jasné, že se do země nedostává dostatečné množství potravin. A ty potraviny, které se tam dostávají, nejsou příliš lehce distribuovány dál. Máme například partnerské organizace, které se snaží dál distribuovat naše potraviny, a nemohou.

Moderátor Jon Snow (nahlíží do laptopu): Dovolte, abych vás přerušil. Právě teď přišla zpráva od Catherine Bettini, která je výkonnou ředitelkou World Food Programme OSN. Konstatuje, že Talibán nyní zkonfiskoval více než polovinu zásob potravin a odebral OSN skladiště a všem zaměstnancům OSN bylo nařízeno, aby odešli. Takže s kým budete v Afghánistánu spolupracovat, pokud se vám tam podaří vůbec něco dodat?

Dominic Nutt: No, pokud se tohle stalo, tak to je katastrofa. Slyším to od vás poprvé. V této situaci musíme zintenzivnit naše úsilí a vytvořit situaci, abychom bezpečně mohli jakýmkoliv způsobem dopravovat do země potraviny. Byl jsem v Afghánistánu před několika týdny. Viděl jsem, jak tam lidi umírají, a to se tehdy potraviny do země dostávaly, po tříletém suchu. Už si s tím nemůžeme takhle zahrávat. Musíme jednat. Musíme jednat s Tonym Blairem a prezidentem Bushem. Jestliže jsou schopni dát dohromady největší armádu na světě, musejí přijmout odpovědnost za nutnost nakrmit tyhle nevinné Afghánce. Nemůžete přízpůsobit váhy spravedlnosti ve prospěch Ameriky pomocí mrtvých Afghánců.

Moderátor Jon Snow: Tony Blair však odmítl dnes večer váš apel. Konstatoval, že se musí bombardovat dál.

Dominic Nutt: Vojenské úsilí začalo ve zcela náhodně zvoleném bodě. Nevidím důvodu, proč by nebylo možné krátce vojenské akce přerušit a zadruhé, chceme skutečně, aby Tony Blair, muž poctivý, muž plný integrity, který věří ve spravedlnost a férovost, skutečně je ochoten Tony Blair vzít si na svědomí, že 7 a půl milionu lidí zemře, pokud nebudeme teď jednat?

Moderátor Jon Snow: Ve studiu ve Westminsteru sedí nyní Hillary Benn, náměstek ministryně pro zahraniční rozvoj. Pane Benne, jak si můžete vzít na svědomí, že 7 a půl milionu lidí zemře.

Hillary Benn: To si vzít na svědomí nemůžeme. Proto činíme veškeré možné úsilí, aby se do Afghánistánu dostaly potraviny. World Food Programme nám dal na vědomí, že minulý týden dováželi do Afghánistánu asi 500 tun denně. V posledních dvou dnech to bylo 900 tun a příští týden chtějí vozit asi 1700 tun denně. To by začínalo být dost pro tuto krizi. Ale, jak ukázala vaše nejnovější zpráva, velkým problémem je Talibán v Afghánistánu. Nikdo nepodceňuje rozsah hrozící lidské katastrofy.

(...)

                 
Obsah vydání       18. 10. 2001
18. 10. 2001 K prvnímu útoku antraxem mimo USA došlo v Keni
19. 10. 2001 Jak je to se svobodou projevu v demokracii? Jan  Čulík
18. 10. 2001 Policie bude vyšetřovat Tomáše Pecinu pro "schvalování trestného činu"
18. 10. 2001 Policisté nejsou povinni sdělit, proč zasahují proti demonstraci
18. 10. 2001 Spravedlnost nebo pomsta? Dominik  Lukeš
18. 10. 2001 Humanitární organizace: Zastavte bombardování, v Afghánistánu hrozí hladomor 7,5 milionů lidí
17. 10. 2001 Americké pozemní jednotky "vstoupily do Afghánistánu"
17. 10. 2001 Cenzura: Spojené státy odkoupily civilní satelitní záběry války v Afghánistánu
17. 10. 2001 Talibán se znovu pokusil nabídnout Američanům bin Ladena
17. 10. 2001 31 osob přišlo v americkém Senátu do styku s antraxem
18. 10. 2001 Policie ČR: Kam se obrátit o radu, dostanete-li "podezřelý balíček"
18. 10. 2001 Zuří mezi afghánskými uprchlíky v Íránu epidemie Eboly?
18. 10. 2001 Zrádce národa Susan Sontagová: "Není divu, že jsou sdělovací prostředky zastrašeny"
18. 10. 2001 Ještě jednou o svobodě, Havlovi, Spojených státech a demokracii Jan  Čulík
18. 10. 2001 Brezinovy hyeny Dominik  Lukeš
18. 10. 2001 Co nestojí za to, o tom se nepíše Jan  Paul
17. 10. 2001 Jak Amerika umlčuje skeptiky
17. 10. 2001 Satira: Dopis Tonyho Blaira Afgháncům

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2001 Policie ČR: Kam se obrátit o radu, dostanete-li "podezřelý balíček"   
18. 10. 2001 Spravedlnost nebo pomsta? Dominik  Lukeš
18. 10. 2001 Brezinovy hyeny Dominik  Lukeš
18. 10. 2001 Humanitární organizace: Zastavte bombardování, v Afghánistánu hrozí hladomor 7,5 milionů lidí   
18. 10. 2001 Zuří mezi afghánskými uprchlíky v Íránu epidemie Eboly?   
18. 10. 2001 K prvnímu útoku antraxem mimo USA došlo v Keni   
17. 10. 2001 31 osob přišlo v americkém Senátu do styku s antraxem   
17. 10. 2001 Talibán se znovu pokusil nabídnout Američanům bin Ladena   
17. 10. 2001 Cenzura: Spojené státy odkoupily civilní satelitní záběry války v Afghánistánu   
17. 10. 2001 Antrax: má smysl propadat panice?   
17. 10. 2001 Islám má modernizující tendenci   
17. 10. 2001 Přirozené pravidlo nespravedlnosti Štěpán  Kotrba
17. 10. 2001 Sdělovací prostředky musejí mít i ve válce právo na svobodu projevu   
17. 10. 2001 Satira: Dopis Tonyho Blaira Afgháncům   
17. 10. 2001 Jak Amerika umlčuje skeptiky