Bodláky Václava Duška

Lovci štěstí v pustinách

1. 12. 2016 / Václav Dušek

Vlídnost v troskách, blekotové vyrukují do boje po příkazu významných ničemů. Občanská nespokojenost jest vyhlašována skutečnými demokratickými rozevlátými kádry; minulost zlehka zapomenuta, role dramatu rozdány ke zkoušce. Bývaly dnové prodchnuty obavou o dny budoucí, nelehko režimním odpůrcům. Zamřížované hotely polykaly odsouzence, disidentský pluk rožněn soudy, odpůrci vytěsňováni, aby nenakazili zdravé jádro společnosti.

Vidím velikána převelikého, nezná studu, zvyklý ostudě, vidím, slyším a vlastním očím a uším nevěřím. Před lety četl v sále nabitém k prasknutí úryvky z knihy velebeného spisovatele, četl obstojně, ale nerad, jak vykládal po produkci u stolu hojného k použití. Mlaskal a tvrdil: větší exkrement jsem zatím nečetl. Dostalo se mu rady, aby už exkrementy nečetl a nesedal k prostřenému stolu, který pomohl zaplnit píšící mučedník nechtěné pravdy a ctitel přírody. Umělec civěl. Čupřina mu zvadla. Žil podle naučených rolí, jak bývá zvykem u hereckých veličin – dnes Hamlet, zítra Harpagon i Ovčáček...

Divadlo nastavuje tvář pomýleným a nedokonalým. A vedle hrdiny okamžiku mlaskalo uskřípnutým strachem o roli – jedu, jedeš, jedeme, zjevil se hrdý budžes z lechtivého podniku odčerpávajícího z kapes zoufalců peníze – vidina výher jest nezměrná, zisky podnikavého lišáčka tučné. Zapojily se i vyhlášené organely, skučící semo tamo v obrazovkách a kladoucí moudra pro hlupáky, nabádající, jak a s kým a pro koho žít; mučírny polopravd a snů, výstavba nadstaveb k zulíbání.

A přesto, pravda – každý z nás má právo kandidovat, jak pravil kafral i filozof veselého ducha a nezměrných zásluh pro lid této země. V demokracii se nemlčí. V té se hrotí názory, označujeme mizery, hledáme pravost v nepravostech, brojíme v menšině proti menšině i většině – nedejme se, držme se dosažených sinekur. Stateční hoši a děvčata se nedají odvolat. Přilepeni v hnízdech hojnosti obratně manévrují – proč ne, kukačky vysazeny drobotinou bývají nadměrně lačné.

Hřímalové otěhotněli jasnými myšlenkami. My děcka od Řípu se ráda zahryzneme do světových obrů; neptají se na rady, ale my si neumíme pomoci a zavalíme myšlenkami jejich úrodné záhonky.

Filuta šmidliboys kdysi v potu tváře vydělával na Rolls–Royce; jezdíval dolovat valutu do země převeliké, přivážel rebjatam západní divokou muziku; ej bába ryba... Písnička o babce a rybce.

Po změnách neochvějně revolučních kydal špínu tam, odkud zbohatl – neurvalý neumětel trpěl, samí komáři, mydlili do kytar, přivezli amerikánskoje kvilenie... sály vyprodány, bigbeat Jabločko made in ČR oslovil tisícovky vděčných posluchačů.

Pamatuji, jak v sále Chemka ve východním cípu země hrála bigbeat skupina Karkulka k údivu místní šlechty – huby dokořán, halekačky ohroženy, mládež vzplála ohněm poznání, cikorky z nedaleké osady trsaly bohovsky, jako ve svobodných dobách stepní volnosti.

Avšak revoluční samet vyžadoval kvílení. Tož, nalezli jsme se ve svatém prozření řady lítých zakuklených nepřátel. Herci hrdinně obětovali v zájmu prosperity kolegyni Jiřku, pak v tichosti zaškrtili další nevhodné a nehodné revolučních snů. Nevyšel pokus se spisovateli, mizerové, ti nikoho nepředhodili, a že padaly krásné návrhy předpodělaných literárních i ministerských čečetek.

Svět chce být klamán. Břídilové plijí jedovaté sliny, aby poškodili nevhodného kandidáta do prezidentského úřadu. Proč neuspějí? Nekladou si otázku, zamrzli do vlastních nekalých problémů. Divadelní a žurnalistické bláboly většinu lidí nezajímají. Osvědčená masážní televizní studia chladnou. A v zájmu objektivity musíme povědět – okrášlit leckteré moderátory i koordinátory se daří částečně. Uvěřit jejich nacvičeným vyznáním může už leda hospodský povaleč s požitými patnácti kouskami pivínka, proložených drtínky či hafánky blahodárné kořaly; opilecké hody doprovody zvou k následování. Ochrnutí alkoholem přináší úlevu. Pij a bude ti zdrávo, kámo.

Vlídnost a čirou lásku nám v restaurantu, na srazu dinosauřích dětí, připomenul milovaný učitel z karlínské základky.  Nám již málo pamatujícím starcům zažehl se plamínek vzpomínek, díky učiteli Jiřímu.  Žáček darebáček přišel domů v opojení poznání krásy nesmírné.  Maminko, maminko, dneska k nám přišla nová paní učitelka...ona není učitelka – ona je princezna. Krásná úča Kovárníková, milována žactvem, nezapomenutelná bohyně!

Položme si kontrolní otázku, kolik máme rádi lidí.

Svět sytosti a ušlechtilé pravdy se nám přiotrávil prolhaností i výmysly.

K plácání jater přizváni vybraní lišáci, šašci, urputní dobráci, chmatáci, gamblerské špičky, bývalé šičky, pilní pěvci, bankovní kmotři, maškrtní kuchtíci – debaty z oblasti mechu a kapradin denně v hlubokém talíři k ochutnávce.

Mucholapky lákají k přežívání. Až se bude porcovat mocenský koláč, přihlaš se, možná na tebe přijde řada. Halíkovské uspávanky, revoluční nadouvání; mašlovačky připraveny k práci. Bolestíni snadnými terči slinících lovců. Kdo nevyje se svobodnými vlky, stane se psem. Bude aportovat, poslouchat, mlaskat u plné misky – stane se ochočeným a neškodným páníčkovým miláčkem. Být vlkem bolí, příteli.

Cestou necestou, ouvratěmi, bažinami, od kapličky ke kapličce povedou tvé kroky do Říma, kde svatý otec pravdy božské hřímá. Nauč se trpět v samotě. Vlídně přijímat osud. Nelkat nad sebou samým.

Být lovcem v pustině nabízí ulovit drobné štěstí.


 

 

 

 

Vytisknout

Související články

Díky, že můžeme (s neonacisty do židovského města)

25.11. 2016

„Ste holt ve špatný době na špatným místě“, odpověděl mi pan těžkooděnec na opakovanou otázku, proč musím předložit občanský průkaz, abych mohl opustit úzký prostor na chodníku v Křižovnické ulici a projít hradbou policistů, kteří tu už hodn...

My, nudní Češi

3.11. 2016 / Bohumil Kartous

Když se člověk pohybuje uvnitř české společnosti, může být svědkem zdánlivě vyostřené společenské atmosféry, v níž jde o hodně. Hodně se mluví o demokracii, o tom, že ti nebo oni ji porušují, o tom, kdo je devótní ke které velmoci, o tom, kdo více kr...

Obsah vydání | Pátek 2.12. 2016