Matteo Renzi potvrdil, že odstoupí z funkce premiéra

5. 12. 2016

Po tom, co vypadá jako tvrdá porážka v italském referendu o ústavní reformě potvrdil italský premiér Matteo Renzi, že, jak přislíbil, odstoupí ze své funkce. "Prohrál jsem a říkám to nahlas," řekl Renzi na tiskové konferenci a dodal, že předloží svou rezignaci v pondělí.

Podle předpovědi Piepoli Institutu/IPR pro televizi RAI podpořilo Renziho reformy v referendu jen 39-43 procent voličů a odmítlo je 57-61 procent voličů. Renzi má promluvit o půlnoci. Euro se propadlo na zahraničních trzích vůči americkému dolaru o téměř 1 procent, na 1,0573 dolaru. Pokud se ukáže, že průzkumy u východů z volebních místností byly spolehlivé, bude to vítězství pro protiestablishmentové Pětihvězdičkové hnutí i pro protiimigrantskou Severní Ligu Mattea Salviniho. Volební účast byla zvlášť vysoká v Lombardii a ve Venetu, kteréžto regiony silně podporují Severní ligu.

Renziho porážka zřejmě povede ke krizi italských bank, která může vést ještě před Vánocemi k celoevropské bankovní krizi.

Euroskeptické TImesy: "Evropa v chaosu, Renzi prohrál"

V Rakousku sice zvítězil v prezidentských volbách levicový kandidát, ale 46 procent občanů volilo ultrapravici!

4. 12. 2016

Podle rakouské veřejnoprávní televize ORF získal levicový kandidát Alexander Van der Bellen po sečtení 58 procent volebních okrsků 53,6 procent hlasů. To je prý příliš velký náskok na to, aby ho dohnal ultrapravicový kandidát Strany svobody Norbert Hofer, který získal jen 46,6 procent hlasů. To vede Van Bellenův tábor k optimismu. Vyplývá to z průzkumů u východu z volebních místností, kdy je možnost statistické chyby 1,2 procenta. Definitivní výsledky však budou známy až začátkem týdne, možná až ve středu.

Aktuální výsledky:

James Morris: "Tohle není důrazné odmítnutí fašismu. Bylo to těsné."

DPA: Hofer přiznal porážku:

Komentátor Guardianu Owen Jones: "O něčem to hodně vypovídá, že se radujeme z toho, že v evropské zemi hlasovalo pro ultrapravicového kandidáta JENOM 46 procent voličů... "

Anne Applebaum: Trump vyděsil víc lidí, než kolik inspiroval? Brexit nejde moc dobře?

Thomas Seifert: Van der Bellenova kampaň byla aktivní a úspěšná na venkově. Měl duhovou koalici.

Tzv "Institut" Václava Klause:

Trump znovu útočí na satirický televizní pořad

4. 12. 2016

Donald Trump: "Pokusil jsem se právě podívat se na pořad Saturday Night Live - nedá se na to vůbec dívat! Naprosto zaujaté, vůbec to není zábvné a Baldwinovo napodobování mé osoby by nemohlo být horší. Smutné."

Zde je pětiminutová ukázka z pořadu. V něm Donald Trump manicky přeposílá na Twitteru rasistické a nacionalistické výroky různých náhodných lidí z americké veřejnosti a dva státní úředníci ho marně přesvědčují, že by se měl věnovat bezpečnostní poradě, protože "situace ve světě je vážná". Nakonec Trump prohlásí, že se nemůže účastnit žádné porady bez přítomnosti svého strategického poradce Steva Bannona, který se dostaví jako smrtka:

Na Trumpův tweet reagovala vlnou reakcí na Trumpově twitterovém púčtu aktivistka Danielle Muscato:

"Ježíši, do háje, Donalde Trumpe. Byl jste zvolen prezidentem. Dávej do háje pozor, proti čemu bojuješ. Člověče, ztrapňuješ se.

Rozhovor Britských listů 86:

Čeští politikové drsně zanedbávají školství

2. 12. 2016



O tom, jak nedozírné škody působí České republice špatná politika české vlády vůči školství, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Danielem Münichem, ekonomem s CERGE, který se dlouhodobě zabývá vztahem ekonomiky a školství. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. prosince 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Britský Nejvyšší soud se "bude bát obrátit se pro konečné rozhodnutí o aktivaci brexitu k Evropskému soudu"

4. 12. 2016

U britského Nejvyššího soudu začíná v pondělí odvolací řízení ohledně toho, zda článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU smí aktivovat britská vláda bez souhlasu parlamentu. Nedávno rozhodl britský Vysoký soud, že vláda toto právo nemá a že musí rozhodnout parlament. Britská vláda se odvolala, což znamenalo, že se k případu přidala na straně odpůrců brexitu i skotská a severoirská vláda. Skotská vláda argumentuje, že právo o tom, rozhodovat o odchodu Británie z EU musí mít i skotský parlament v Edinburku. Pokud by soud toto potvrdil, znamenalo by to, že se brexit konat nebude, neboť skotský parlament nikdy souhlas k brexitu nedá.

Důležitou součástí nyní velmi složité argumentace je i nejasná otázka, zda po aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy je možné, aby se Britové rozhodli jinak a článek o odchodu Británie z EU zase deaktivovali. Podle zákona má jediné právo tuto otázku vyjasnit Evropský soud v Lucembursku. Britský Nejvyšší soud se však zřejmě bude z politických důvodů bát Evropského soudu zeptat. K tomu pozoruhodná reportáž rozhlasu BBC z nedělního poledne:

Co se děje, když se už společnost nedokáže bránit před lhaním?

3. 12. 2016

Nikdy v historii nebyly zločiny proti lidskosti filmovány každý den a proměněny ve filmovou podívanou za spolupráce jak obětí, tak katů. Nikdy v historii se dosud pravidelně nevysílaly na velkých světových televizních sítích a nestreamovaly na sociálních médiích, kde jsou přerušovány reklamou a kde je konzumuje veřejnost a kde je umělecký trh proměňuje ve zboží.

V éře Osvětimi měl jen Bůh vidět, co se děje ve sprchách.

Syřany, kteří bojují proti svému státu, nikdo nechce bránit. Mají příliš dlouhé vousy na to, aby se jim dalo důvěřovat, bojují proti vlastní vládě, snaží se zvrátit zákony geopolitiky na Blízkém východě a mohli by lehce vyvolat třetí světovou válku. Proto se Syřanům nepomáhá, píší členové filmového kolektivu Abunadara ("Muž s brýlemi"), který každý týden zveřejňuje na internetu dokumentární video ze syrské války.

Avšak co si počít s dokumentárními záběry ponižování lidí a zvěrstev, které se valí téměř jako v živém vysílání ze Sýrie už od roku 2011? Tato podívaná je bezprecedentní. Nikdy v historii nebyly zločiny proti lidskosti filmovány každý den a proměněny ve filmovou podívanou za spolupráce jak obětí, tak katů. Nikdy v historii se dosud pravidelně nevysílaly na velkých světových televizních sítích a nestreamovaly na sociálních médiích, kde jsou přerušovány reklamou a kde je konzumuje veřejnost a kde je umělecký trh proměňuje ve zboží.

V éře Osvětimi měl jen Bůh vidět, co se děje ve sprchách. Bylo to až po osvobození koncentračních táborů, kdy akreditovaní novináři mohli zachytit důkazy těchto zločinů, které byly příslušnými úřady uznány jako zločiny. Tyto záběry se však považovaly za nesnesitelné, dokonce i v očích nacistických válečných zločinců, jimž bylo nabídnuto mimořádné promítání u norimberského soudního tribunálu. Jeden z nich začal nekontrolovatelně vzlykat - jiný si zakrýval oči třesoucí se rukou.

Čína-Trump: Takto začínají války

3. 12. 2016

Podle názoru čínské vlády je Tchajwan nedílnou součástí území Číny. Čína předpokládá, že Tchajwan bude dříve nebo později Pekingem ovládnut. Není to pro Čínu tématem k jednání. Čína se nikdy nevzdala práva dobýt Tchajwanu silou. Od roku 1979 praktikují Spojené státy politiku "jediné Číny" a nemají s Tchajwanem diplomatické styky. Otázka Tchajwanu byla ve Washingtonu po dobu mnoha desítek let předmětem citlivé diplomacie.

Jestliže je Trumpův telefonát s tchajwanskou prezidentkou signálem, že Trump razantně mění strategický postoj Spojených států k Číně, na této úrovni mají slova a signály vážný dopad. A způsob jímž přistupuje Donald Trump k mezinárodní diplomacii, vyvolává znepokojení nejen u čínských činitelů.-

"Je Trumpovým plným právem měnit politiku, aliance, strategii," napsal na twitter Chris Murphy, demokratický senátor a člen amerického senátního výboru pro zahraniční vztahy. "To, co se děje za posledních 48 hodin, to není změna strategie. To jsou razantní změny zahraniční politiky bez jakéhokoliv plánu. Takto začínají války."

Zdroj: ZDE

Sky TV vysílala rozhovor s Jeremym Corbynem z Prahy

3. 12. 2016

O brexitu, o Blairovi, který chce zpět do politiky, o populismu, o antisemitismu. Sky News vysílá rozhovor s šéfem Labouristické strany Jeremym Corbynem z Prahy, kde se Corbyn účastní zasedání evropských socialistů.

Trump riskuje zásadní konflikt s Čínou: telefonoval s tchajwanskou prezidentkou

3. 12. 2016

Aktualizace: Čína proti Trumpovu telefonátu s tchajwanskou prezidentkou protestovala:

Ještě před svou inaugurací riskuje Donald Trump zásadní konflikt s Čínou: v pátek totiž hovořil telefonicky s Tsai Ying-wen, prezidentkou Tchajwanu.

Byl to první kontakt mezi americkým prezidentem nebo budoucím americkým prezidentem a vedoucím představitelem Tchajwanu od roku 1979, kdy Spojené státy s Tchajwanem přerušily diplomatické styky.

Jak vypadá v praxi Trumpovo „vysoušení washingtonské bažiny“

2. 12. 2016 / Daniel Veselý

Když se Donald Trump před volbami prsil svým odmítavým postojem vůči establishmentu a slibem, že „vysuší washingtonskou bažinu“, spousta obyčejných Američanů mu jednoduše uvěřila, neboť mnohdy z reálných pohnutek ztratila důvěru ve stávající politické pořádky. Nicméně s každým novým členem Trumpova kabinetu tato slepá víra čím dál víc slábne, či spíše měla by slábnout. Kupříkladu novým ministrem financí se stane bývalý vysoký činitel banky Goldman Sachs Steve Mnuchin, insider Wall Stretu, který získal obrovské jmění na úkor desítek tisíc obyčejných lidí díky hypoteční krizi. A pokud mnohé Američany děsila provázanost Hillary Clintonové s bankou Goldman Sachs, potažmo s Wall Streetem, s Mnuchinem a dalšími politickými představiteli se Wall Streetu dveře do Bílého domu otevřely dokořán.         

Nucené a kruté: sterilizace a její důsledky pro romské ženy v České republice (1966-2016)

3. 12. 2016

Evropské centrum pro práva Romů v Budapešti vydalo více než osmdesátistránkovou zprávu o násilné sterilizaci romských žen v ČR za posledních padesát let, založenou především na svědectví jednotlivých žen. Anglický originál je ZDE, český překlad je ZDE

Tato zpráva zkoumá praktiky nedobrovolných sterilizací v České republice, tak jak si je proti jejich vůli a bez svobodného souhlasu prožily romské ženy. Spolu s přehledem institucionálního, právního a politického kontextu, v rámci kterého se tyto sterilizace konaly, se zpráva zaměřuje především na osobní svědectví sterilizovaných romských žen. Ta byla získána prostřednictvím individuálních rozhovorů a v rámci skupinových diskuzí 22 nedobrovolně sterilizovaných žen.

Londýn: V doplňovacích volbách v okrsku u Heathrow dramaticky zvítězila protibrexitová kandidátka

2. 12. 2016 / Jan Čulík

V doplňovacích volbách ve volebním okrsku Richmond Park v západním Londýně, nedaleko letiště Heathrow, zvítězila kandidátka liberálních demokratů, kteří jsou nyní jedinou výraznější anglickou politickou stranou, která se úporně staví proti brexitu.

Volební účast byla relativně nízká, těsně pod 50 procent. Liberální demokratka Sarah Olney zvítězila většinou 1872 hlasů.

Ve volebním okrsku Richmond byl poslancem konzervativní milionář Zac Goldsmith, který nedávno neúspěšně kandidoval na funkci londýnského primátora proti Sadiqu Khanovi a vedl proti němu špinavou islamofobní kampaň. Goldsmith se staví proti výstavbě třetí rozjezdové dráhy na letiští v Heathrow, která bude znamenat zbourání části místní vesnice. Když letos na podzim britská konzervativní vláda rozhodla, že se tato třetí rozjezdová dráha v Heathrow stavět bude, Goldsmith na protest proti tomu rezignoval na své poslanecké místo člena Konzervativní strany a rozhodl se v nově vypsaných doplňovacích volbách znovu kandidovat, tentokrát jako nezávislý poslanec. Konzervativci proti němu nepostavili žádného jiného svého kandidáta. Na Labouristickou stranu mnozí apelovali, aby také nepostavila protikandidáta proti antibrexitové liberálnědemokratické kandidátce Olneyové, ale ti odmítli. Goldsmith je ostře pro brexit a podporovali ho v tomto volebním klání nejen konzervativci, ale i ultrapravicová strana UKIP.

Trump se vrátil k svému předvolebnímu útočnému stylu

2. 12. 2016

Donald Trump se v Americe v těchto dnech účastní nejrůznějších shromáždění, kde děkuje svým stoupencům za vítězství. V první den tohoto turné v Cincinnati se vrátil k svému agresivnímu stylu z předvolební kampaně. Útočil na Hillary Clintonovou, zatímco jeho publikum skandovalo "Zavřít ji!", napadal sdělovací prostředky a své soupeře a oznámil, že ministrem obrany se rozhodl jmenovat námořního generála v penzi Jamese Mattise.

Trump také zaútočil na to, co charakterizoval jako "globalismus":

Trump jako slon v nukleárním porcelánu

2. 12. 2016

Američtí diplomaté jsou zděšeni neinformovanými telefonními rozhovory Donalda Trumpa se světovými politiky. Trump pochválil diktátora vládnoucího v Kazachstánu a pákistánskému premiérovi přislíbil, že "osobně vyřeší jakékoliv problémy, jaké jeho země má" čímž zděsil Indii. Tím, že Trump ignoruje specialisty z amerického ministerstva zahraničí a vykládá v rozhovorech se zahraničními politiky, co ho napadne, "vede lidi k tomu, aby ho nebrali vážně," varoval Daniel Feldman, bývalý mimořádný americký velvyslanec pro Afghánistán a Pákistán. "Trump se chová nejen jako slon v porcelánu, ale jako slon v jaderném porcelánu."

Komisař Rady Evropy pro lidská práva apeluje na Polsko: Neomezujte svobodu shromažďovací

2. 12. 2016

"Jsem velmi znepokojen zákonnými dodatky o shromažďování, které dnes schválil polský parlament. Tyto dodatky by zbytečně a disproporčně omezily pro velkou část obyvatelstva jejich lidské právo na shromažďování. Porušují článek 11 Evropské konvence o lidských právech. Apeluji na Senát, aby tyto dodatky nepřijal a znovu naléhám na polské úřady, aby zpomalily legislativní proces postihující lidská práva a aby umožnily smysluplné konzultace."

Niels Muiznieks, Komisař Rady Evropy pro lidská práva

Představujeme čarodějnici Winnie a jejího kocoura Wilbura

2. 12. 2016

Winduna is thrilled to announce the UK premiere of Winnie and Wilbur on Channel 5’s MILKSHAKE! this CHRISTMAS EVE at 7.50am, when we will be treated to a Wintery Special featuring the episodes Wilbur’s Big Clean and Winnie’s Tricky Tights.

Introducing the magical cartoon world of Winnie and Wilbur and their friends in two exciting new escapades. From tea and cupcakes to a flying vacuum cleaner, from silly snowballs to stripy stockings, Winnie and Wilbur’s house is full of magic and adventure, so join them this Christmas Eve for some cracking capers, musical treats and plenty of festive fun!

Winnie and Wilbur and their friends can’t wait to meet you on Christmas Eve morning!

První dva díly animovaného seriálu o čarodějnici Winnie a jejím kocourovi Wilburovi pro děti od čtyř do semi let, na motivy slavných knížek Valerie Thomasové a Korky Paula, které jsou dílem spolupracovnice Britských listů Emy Čulík a skotské animátorky Lesley Keen, se budou vysílat v Británii letos na Štědrý den na televizním okruhu Channel 5. Seriál je globální značkou a později se bude vysílat v mnoha zemích světa na všech kontinentech. Pro čtenáře Britských listů přinášíme několik upoutávek:

Stephen Hawking: Musíme rozbít, ne budovat, bariéry uvnitř národů a mezi nimi

2. 12. 2016

Octli jsme se v nejnebezpečnější fázi rozvoje lidstva. Máme nyní technologii na zničení této planety, na níž žijeme, ale nevytvořili jsme si dosud technologii, která by nám umožnila odsud uniknout. Proto musíme rozbít, ne budovat, bariéry uvnitř národů a mezi nimi.

At si myslíme cokoliv o rozhodnutí Angličanů odmítnout členství Evropské unie a Američanů zvolit Donalda Trumpa prezidentem, není pochyb, že šlo o výkřik hněvu lidí, kteří mají pocit, že se na ně jejich politikové vykašlali, píše teoretický fyzik Stephen Hawking.

Teď je ale důležité, jak budou elity reagovat. Měli bychom odmítnout toto hlasování jako výlev hrubého populismu, který ignoruje fakta? To by byla chyba.

François Hollande se nebude ucházet o znovuzvolení francouzským prezidentem

1. 12. 2016

François Hollande, nejnepopulárnější francouzský prezident od ukončení druhé světové války, oznámil, že se nebude ucházet o zvolení do prezidentského úřadu ve Francii na druhé funkční období. Spokojenost francouzských občanů s Hollandem v poslední době poklesla na 4 procenta. V televizním projevu z Elysejského paláce oznámil, že se nebude pokoušet o znovuzvolení, protože si je vědom "rizik", která by tím vyvolal pro francouzskou levici.

Hollande je jediným francouzským prezidentem od ukončení druhé světové války, který se neuchází o znovuzvolení na druhé funkční období.

Rozhovor Britských listů 85:

Česká republika je v pasti

25. 11. 2016



Česká republika z ekonomických důvodů potřebuje příliv imigrantů. Jak to ale udělat, když Češi imigranty ve své zemi nechtějí? O neřešených problémech dnešní ČR, nejen v ekonomice, ale i ve školství, hovoří s politologem Salimem Muradem z Jihočeské univerzity v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. listopadu 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Německá ministryně chce otevřít Bundeswehr cizincům

2. 12. 2016


Navzdory tvrdé opozici německá ministryně obrany Ursule von der Leyen trvá na záměru otevřít ozbrojené síly zájemcům ze zemí EU. V nové personální strategii politička CDU oznámila, že chce otevřít Bundeswehr pro nové cílové skupiny a "vytvořit legální a kariérní požadavky".

Co bude pád Aleppa znamenat pro americkou politiku v Sýrii?

2. 12. 2016


Vyhlídky na pád povstaleckého východního Aleppa do rukou syrského režimu a jeho spojenců může podpořit postoj administrativy Donalda Trumpa. Trump již vyjádřil ochotu spolupracovat s Asadem, ale může brzy zjistit, že potřebuje povstalce k dosažení cíle, který během kampaně neustále kladl do popředí: K boji s IS ve východní Sýrii, napsala Laura Rozen.

Anticipace nového sunnitského povstání v Iráku

2. 12. 2016


Irák může čelit dalšímu sunnitskému povstání poté, co IS ztratí kontrolu na Mosulem. Američany vedená operace Inherent Resolve nevyřešila ("not resolved") politické podmínky, které původně způsobily mobilizaci sunnitských Arabů k nenásilným protestům v letech 2012-2013. Úspěch operací proti IS v roce 2016 tak otevře prostor pro jiné sunnitské protivládní aktéry a ozbrojené skupiny, které v nepřítomnosti IS ožijí.

Sunnitští Arabové jsou ve velkých počtech vyháněni, což zesílí, až koalice obsadí a zajistí Mosul. Šíitské milice podporované Íránem vystupňují napětí, až budou čistit většinově sunnitské vesnice v severním Iráku a poblíž Tel Afaru, historického centra sunnitských povstalců a al-Kájdy v Iráku západně od Mosulu. Šíitské milice se odcizily místnímu sunnitskoarabskému obyvatelstvu v dalších městech vyčištěných od IS pácháním mimosoudních poprav, etnických čistek a dalších forem násilí proti místnímu obyvatelstvu. Ve vakuu po IS vzniká permisivní prostředí, v němž se v roce 2017 mohou prosadit jiní aktéři, včetně al-Kájdy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Analýza

Na Fidela Castra a kubánský sociální experiment nelze nahlížet bez patřičného kontextu

28. 11. 2016 / Daniel Veselý

Úmrtí lídra kubánské revoluce Fidela Castra by mělo být jedním z hojných, byť opomíjených impulsů, jak bez ideologického kaleidoskopu nahlížet na tok dějin. A pokud tuto příležitost opět propásneme, bude to jen k naší škodě. Fidela Castra nelze jednostranně vnímat jako zavilého padoucha a tyrana, anebo naopak jako horečnatého bojovníka za lidská práva a geniálního revolucionáře; klíčový je kontext, v jehož rámci se pod vedením „El comandante“ utvářel bezesporu unikátní experiment se všemi svými klady i zápory. 

Návštěva Gideona Levyho v České republice

Nemůžete být přítelem dnešního Izraele

1. 12. 2016 / Daniel Veselý

Českou republiku v těchto dnech navštívil světově známý izraelský novinář Gideon Levy, který pracuje pro nejstarší izraelský deník Haaretz. Zájemci měli během dvou přednášek v Praze jedinečnou příležitost seznámit se s nekonformním pohledem na izraelsko-palestinský konflikt očima zkušeného profesionála, který se touto problematikou zabývá 30 let. Pro české sdělovací prostředky, jež až groteskně nadbíhají Izraeli, je typické, že přítomnost „nejnenáviděnějšího muže Izraele“ v ČR dokonale zasklily. Levyho bolestně nabyté zkušenosti s každodenní realitou izraelské okupace jsou totiž v přímém rozporu s českou mediální fikcí, lze-li takto definovat tuzemské mediální pokrytí blízkovýchodního konfliktu. Paradoxem přitom zůstává, že izraelský mainstreamový tisk zaměstnává někoho, kdo by si s takovými názory v našich podmínkách ani neškrtl.  

OSN: Východní Aleppo se stává jedním velkým hřbitovem

1. 12. 2016

25 000 lidí bylo od soboty donuceno utéci

Rusko odmítlo rezoluce v Radě bezpečnosti OSN jako "zbytečné". Záchranné čety, které vyhrabávají lidi z trosek, jsou podle Ruska "pseudohumanitární"

Šéf OSN pro humanitární záležitosti varoval, že se východní Aleppo proměňuje v "jeden velký hřbitov", protože tam probíhá ofenzíva Asadových a ruských vojsk.

Stephen O'Brien svědčil na nouzovém zasedání Rady bezpečnosti OSN, že od soboty bylo donuceno 25 000 lidí opustit své domovy ve východním Aleppu, polovina z nich jsou děti, protože do opozičních čtvrtí vpadli vládní vojáci.

O'Brien uvedl, že prchající civilisté čelí novému nebezpečí, protože se jim vzbouřenecké jednotky snaží bránit v odchodu, stávají se obětí palby a zatýkají je a "nechávají zmizet" vládní vojáci.

Globální oteplování vyvolá "nepředstavitelnou" uprchlickou krizi, varuje armáda

1. 12. 2016

Nezastavitelné globální oteplování je největší hrozbou bezpečnosti v jednadvacátém století. Masová migrace se stane normálními poměry, varují vysocí vojenští činitelé

Generálové poukazují na to, že dopad globálního oteplování už teď je významným faktorem v současné migrační krizi v Evropě. Je spojeno s Arabským jarem, válkou v Sýrii a teroristickým povstáním organizace Boko Haram.

Vojenští činitelé už dlouho varují, že globální oteplování vyvolá četné nové bezpečnostní hrozby, konflikty a migraci. Je zapotřebí rychlé, bezprostřední akce.

Generálmajor Munir Muniruzzaman z Globální vojenské poradenské rady varoval, že pokud stoupne hladina moří o 1 metr, zaplaví to 20 procent území Bangladéše. Vyvolá to uprchlickou vlnu 30 milionů lidí.

Brigádní generál Stephen Cheney, člen zahraničněpolitické rady amerického ministerstva zahraničí, varoval: "Globální oteplování povede k humanitární krizi epických rozměrů. Už nyní jsme svědky migrace velkého počtu lidí na světě v důsledku nedostatku potravin, nedostatky vody a extremního počasí. Stane se to novým normálem. Globální oteplování vyvolává nestabilitu v regionech na prahu Evropy, včetně Blízkého východu a Afriky."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Lidé v EU neodmítají demokracii, ale bojí se globalizace

1. 12. 2016

Zjistila to v průzkumu Bertelsmannova nadace:

"Lidovým i akademickým intepretacím ohledně toho, co se dnes děje s Evropou, dominují dvě perspektivy. Jedna zdůrazňuje konflikt mezi pokrokovými a tradičními hodnotami a druhá zdůrazňuje rozdíl mezi těmi, kteří mají prospěch z globalizace, a těmi, kteří zůstávají pozadu. Když jde o hodnoty, argumentem je, že elity prosazují liberální práva, jako rovnost pohlaví, práva homosexuálů, etnickou rozrůzněnost, ochranu životního prostředí, atd., proti vůli obyčejných lidí. Podle tohoto názoru je podpora populistických stran důsledkem vzbouřeni proti liberální elitě, která je izolovaná od obyčejných lidí. Druhá argumentace zdůrazňuje ekonomické dopady globalizace a poukazuje na to, že stále rostoucí počet lidí se obává, že zůstanou pozadu.

Z našich zjištění vyplývá, že rozhodujícím faktorem při požadavcích na změnu a odklon od politického mainstreamu je obava z globalizace. Hodnoty hrají menší roli. V kostce jsme zjistili toto: Čím je nižší míra vzdělání, tím nižší je příjem, a čím starší jsou lidé, tím pravděpodobněji vidí globalizaci jako hrozbu. A nadto, ti, kdo stojí blízko populistických stran, jsou hlavně motivováni obavami z globalizace. Tento efekt je zejména viditelný, když jde o pravicové populistické strany, ale je také viditelný u levicových populistických stran. Například v Německu se globalizace obává 78 procent stoupenců pravicové strany Alternative fuer Deutschland. Ve Francii se 76 procent stoupenců Nacionální fronty obává globalizace. V Rakousku se 69 procent Strany svobodných obává globalizace."

Americké Parlamentní listy vyhlásily válku proti cereáliím

1. 12. 2016

Kdy začnou české firmy a čeští politikové bojkotovat Parlamentní listy, beztrestně v ČR šířící rasismus, nepravdivé poplašné zprávy a falešné zpravodajství?

Ultrapravicový server Breitbart News, z něhož v ČR opisují Parlamentní listy, vyhlásil válku globální firmě Kellog's vyrábějící cereálie, poté, co podnik přestal tento server podporovat reklamou. Stejně jako celá řada jiných amerických podniků, Kellogs stáhl svou reklamu ze serveru Breitbart News, protože je "tento server v konfliktu s našimi hodnotami." Breitbart News nyní vyzývá své čtenáře aby cereálie firmy Kellog's bojkotovaly. Vyhlásily firmě Kellogs válku. "Jde o eskalaci války levicových firem proti konzervativním zákazníkům. To, že Kellog's, americká značka, dal Breitbart News do klatby, aby tím uspokojil levicovou totalitu, je ostudně zbabělým činem. Je to plivnutí do tváře našich 45 milionům vysoce aktivních, vysoce perceptivních a vysoce loajálních čtenářů, mnozí z nichž jsou zákazníci firmy Kellogs", napsal šéfredaktor serveru Alexander Marlow:

Syrští vzbouřenci vyjednávají v Turecku s Moskvou o dohodě pro Aleppo - bez Ameriky

1. 12. 2016

Čtyři vedoucí představitelé syrských vzbouřenců jednají tajně s Ruskem v Turecku o ukončení bojů v Aleppu. Spojené státy nehrají v tomto procesu žádnou roli, píše Financial Times. Tématem rozhovorů je dohoda o ukončení konfliktu v Aleppu.

"Rusko a Turecko jednají nyní bez USA. Washington je od těchto rozhovorů zcela izolován a ani neví, co se v Ankaře děje," řekl jeden představitel syrské opozice. Rozhovory nepřinášejí žádné výsledky, avšak skutečnost, že se dějí bez účasti USA signalizuje zásadní změnu v situaci na Blízkém východě. Regionální síly jsou nyní více ochotny vyjednávat s Ruskem a ignorovat USA. Rusko si chce vytvořit pověst supervelmoci, která může takovéto dohody zprostředkovat.

"Vyjednávání probíhá přímo s Ruskem, protože všichni víme, že Bašar al-Asad není ničím víc než jen provinčním guvernérem, vykonávajícím příkazy ruského prezidenta Putina," řekl jeden představitel syrské opozice.

Pro Washington má toto vyjednávání dalekosáhlé dopady široce mimo Sýrii.

Rusové jednají se syrskými vzbouřenci v Ankaře zatímco v Aleppu došly potraviny

1. 12. 2016

Vzbouřenecké syrské organizace jednají v Turecku už týden s Ruskem o osudu východního Aleppa, kde se zásoby potravin snížily k nule. Vyjednává se o příměří a o otevření koridorů pro dodávky humanitární pomoci. Oplátkou za to mají z města odejít extremisté, kteří jsou mezi jeho obránci.

Je to podobná dohoda, jakou navrhl velvyslanec OSN pro syrský konflikt Staffan de Mistura už v říjnu letošního roku. Avšak přestože je osud východního Aleppa nyní ještě daleko zoufalejší než tehdy, zatýkání či zmizení stovek mužů, kteří byli zatčeni na vojenských stanovištích Asadova režimu, když utíkali minulý týden z Aleppa, ochromilu důvěru v záruky Moskvy, že občané, kteří odejdou z východního Aleppa skrze vládou kontrolované čtvrti budou mít zaručený bezpečný průchod.

Trump zřejmě jmenuje své nepřátele do své vlády, aby je umlčel

1. 12. 2016

K.J.Torrance: "Samozřejmě, to známé rčení: 'Držte si přátele blízko a nepřátele ještě blíž' je zřejmě u Trumpa platné. Tím, že jmenoval lidi jako Nickie Haley americkou velvyslanyní u OSN, ona se velmi energicky vyjadřovala proti Trumpovi. Hovořila proti němu velmi ostře. Teď už to jako člen Trumpovy vlády dělat nemůže. A jestlipak je tohle jedním z důvodů, proč Trump uvažuje o Romneym jako o ministru zahraničí. Romney Trumpa během kampaně označil slovem "podvodník". To je silné slovo. Jestliže Romney přijme funkci v Trumpově vládě, tak to vlastně odvolává. Byl byste vy součástí vlády nějakého podvodníka?"

V Kodani je nyní více jízdních kol než aut

1. 12. 2016

Celkem používají obyvatelé Kodaně 265 700 jízdních kol a 252 600 automobilů. Úsilí Kodaně vytvořit město pro cyklisty se vyplatilo: doprava jízdními koly za posledních 20 let vzrostla o 68 procent. Od roku 2005 Kodaň investovala do cyklistické infrastruktury 1 miliardu dánských korun (3,6 miliard Kč).

Jak mluví Donald Trump se zahraničními politiky

1. 12. 2016

"Transkript telefonního rozhovoru s pákistánským premiérem Nawazem Sharifem je - skvělý," píše Faisal Islam ze Sky News:

"Premiér Muhammad Nawaz Sharif zatelefonoval budoucímu americkému prezidentu Donaldu Trumpovi a blahopřál mu k jeho vítězství. Prezident Trump řekl, pane premiére Nawaze Sharife, vy máte velmi dobrou pověst. Jste fantastickej chlap. Děláte neuvěřitelně dobrou práci, která je všemi způsoby vidět. Těším se, že se s vámi brzo setkám. A jak s vámi, pane premiére, hovořím, mám pocit, že mluvím s někým, koho znám už dlouho. Vaše země je neuvěřitelná. Nabízí fantastické příležitosti. Pákistánci jsou snad nejinteligentnější lidi na světě. Jsem připraven a ochoten hrát jakoukoliv roli chcete při řešení existujících problémů. Bude to pro mě čest a udělám to sám osobně. Kdykoliv před 20. lednem, tedy před mou inaugurací, mi můžete v jakoukoliv dobu zavolat.

Poté, co premiér pozval pana prezidenta do Pákistánu, pan Trump uvedl, že moc rád přijede do té fantastické země, na fantastické místo fantastických lidí. Prosím, vyřiďte pákistánskému lidu, že jsou neuvěřitelní a všichni Pákistánci, jaké jsem kdy poznal, jsou výjimeční lidé, řekl pan prezident Donald Trump."

Stromy zřejmě zvyšují znečištění ulic

1. 12. 2016

Listí a větve stromů v ulicích zpomalují vzdušné proudy a způsobují, že se škodlivé emise usazují, varuje britský Národní institut pro zdraví a kvalitní zdravotní péči (Nice). Emise také zvyšují retardéry ve vozovce, protože způsobují, že řidiči brzdí a pak znovu akcelerují.

Institut Nice vydává ve čtvrtek šedesátistránkovou zprávu doporučující nejrůznější opatření proti znečištění vzduchu automobily, v jehož důsledku umírá v Británii každoročně 40 000 lidí, v sedmimilionovém Londýně 10 000 lidí, což způsobuje zemi náklady až 18 miliard liber.

Britská vláda se rozhodla zavést "zóny čistého vzduchu" v pěti britských městech, avšak instituce Nice požaduje, aby to udělala všechna britská města a zakázala vjezd do měst těžce znečišťujícím vozidlům, především vozidlům na naftu. Školy a školky mají být situovány ve vzdálenosti od rušných ulic. Doporučuje se, aby lidé jezdili na kole nebo chodili pěšky a pokud možno nechávali automobily doma.

Ukazuje se, že znečištění ovzduší automobily je vážným zdravotním problémem, způsobujícím předčasné úmrtí velkému počtu obyvatel. Aktivisté požadují snížení počtu automobilů ve městech. Vozidla na naftu musejí být zcela vyloučena z měst a města budou muset drasticky přehodnotit svou strategii veřejné dopravy, konstatuje organizace Přátelé Země.

Bodláky Václava Duška

Lovci štěstí v pustinách

1. 12. 2016 / Václav Dušek

Vlídnost v troskách, blekotové vyrukují do boje po příkazu významných ničemů. Občanská nespokojenost jest vyhlašována skutečnými demokratickými rozevlátými kádry; minulost zlehka zapomenuta, role dramatu rozdány ke zkoušce. Bývaly dnové prodchnuty obavou o dny budoucí, nelehko režimním odpůrcům. Zamřížované hotely polykaly odsouzence, disidentský pluk rožněn soudy, odpůrci vytěsňováni, aby nenakazili zdravé jádro společnosti.

Maďarsko odsoudilo syrského uprchlíka k deseti letům vězení, že "házel kamením na policii"

30. 11. 2016

Hození kamene je trestný čin, za nějž dostanete v Severní Koreji deset vězení... Ne, vlastně v Maďarsku!

Na záběrech novinářů z incidentu je odsouzený Ahmed Hamed (40), jak vyzývá uprchlíky i policii ke klidu.

Maďarský soud označil odsouzeného Syřana za "teroristu". Amnesty International:

"Zneužívání protiteroristických pravomocí proti někomu, kdo se účastnil střetnutí na hranici je absurdní a děsivý projev přehnané reakce Maďarska na uprchlickou krizi"

Norbert Hofer chce vytvořit "alianci středoevropských zemí pod rakouským vedením"

30. 11. 2016

Zvolí Rakousko v neděli xenofobního populistu, který chce ochromit liberální demokracii?

Proč je evropská extremní pravice tak fascinována dávno zmizelým mocnářstvím?

Hofer, který si povšiml dosud nepoužívané pravomoci, že rakouský prezident může rozpustit vládu či odvolat jednotlivé ministry, chce zjevně utvářet rakouskou politiku. Navštívil sousední země Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko, Maďarsko a Českou republiku a chce vytvořit "alianci středo a východoevropských zemí pod rakouským vedením".

Po luxusní večeři vychvaluje Mitt Romney Donalda Trumpa do nebes

30. 11. 2016

Dříve ho charakterizoval jako podvodníka, nyní je podle něho Trump "muž, který nás může vést"

Romney zřejmě doufá, že ho Trump jmenuje ministrem zahraničí, ale možná si z Romneyho dělá Trump blázny. Jejich výrazy (téměř) neprozrazují nic:

Deník Guardian zaznamenal množství ironických komentářů k tomuto setkání na Twitteru. Příklad:

"Co je k večeři, Donalde?"

"Tvoje důstojnost."

"Trumpův národ": Obrovský nárůst nenávistných projevů vůči menšinám v Americe

30. 11. 2016

Černošským dětem se nařizuje, aby seděly ve školních autobusech až vzadu. Muslimové jsou označováni jako "teroristé" a vyzýváni, aby se "vrátili do své země Islámského státu". Na synagoze, na školách, na autech a na příjezdech k domům se objevují hákové kříže. Homosexuála zbil útočník se slovy "pan prezident říká, že my můžeme teď všechny vás teplouše zabít." Nápisy "Trumpův národ" a "Jen pro bělochy" se objevily na kostele, kam chodí hlavně imigranti

Trump chce trestat Američany za využívání svobody projevu. Americký Nejvyšší soud to zakáže

30. 11. 2016

Trump: "Nikdo by neměl mít právo pálit americkou vlajku. Pokud to dělají, musejí být následky - možná ztráta občanství či rok ve vězení!" Uvědomil jste si, že jste porušil v jediném výroku na Twitteru první i osmý dodatek americké ústavy? Američané nesmějí být připravováni o své občanství. Nejvyšší soud to několikrát potvrdil významnými precedenčními rozsudky, píše New York Times

Demokracie se mnoha lidem zdá nudná a neohrabaná. Přesně tak se argumentovalo ve třicátých letech

30. 11. 2016

Anne Applebaum: "V době, kdy můžeme dělat tolik věcí tak lehce, stiskneme knoflík a objednaná věc přijde poštou hned druhý den, můžeme projevit své názory tím, že klikneme, že se nám něco 'líbí', připadá demokracie mnoha lidem nudná a neohrabaná. Lidem trvá dlouho, než učiní rozhodnutí. Způsob, jímž nyní lidé zpracovávají informace, je odlišný. Chtějí instantní zpravodajství, chtějí instantní názory. Demokracie samozřejmě je neohrabanější a opravdu trvá v ní déle činit rozhodnutí. A tak tomu je už po dlouhá desetiletí a takto přesně byla demokracie kritizována ve třicátých letech dvacátého století."

Věnuje se Trump klíčovým otázkám dneška?

30. 11. 2016

Ne, nemá čas. Ohrožuje svobodu projevu útoky na média. To je důležitější.

Děsivé záběry po útocích Asadových sil ve východním Aleppu. Mrtví leží na ulicích:

Jak Rusové používají orwellovsky jazyk

30. 11. 2016

"Situace v Aleppu" znamená "civilisté v Aleppu" a "vyřešena" znamená "vyvražděni":

Rusko říká, že doufá, že situace v Aleppu bude vyřešena do konce roku

Děsí vás Donald Trump? Situace je ještě daleko horší, než jak to na první pohled vypadá

30. 11. 2016

Ano, politická strategie Donalda Trumpa je zmatená. Avšak ti, kdo ho obklopují, vědí přesně, co chtějí, a jeho zmatenost jen posiluje jejich moc, píše George Monbiot.

Patnáct let už sleduji, jak tabákové, uhelné, ropné, chemické a biotechnologické firmy investují miliardy dolarů do mezinárodní dezinformační mašinérie, která se skládá z "analytických institutů", blogerů a falešných občanských organizací. Cílem je zobrazovat zájmyh miliardářů jako zájmy obyčejných lidí, vést válku proti odborům a zlikvidovat úsilí regulovat podnikání a zdaňovat nejbohatší. Nyní se stalo, že lidé, kteří provozují tuto mašinérii, utvářejí americkou vládu.

Čelným aktivistou je Myron Ebell z organizace jménem Competitive Enterprise Institute. Je to korporátní lobistická organizace. Neuvádí, kdo ji financuje, ale zjistili jsme, že dostala 2 miliony dolarů od ropné společnosti Exxon Mobil, více než 4 miliony od skupiny Donors Trust (zastupující růpzné korporace a miliardáře), 800 000 od organizací vytvořených miliardáři Charlesem a Davidem Kochem a velké částky od uhelných, tabákových a farmaceutických společností.

Jak nezbytné je, abychom žili v demokracii?

30. 11. 2016

Televize BBC zveřejnila graf, z něhož vyplývá, že mladší občané na Západě mají stále menší pocit, že je nutné, aby žili v demokracii. Nemají zkušenost, že nežít v demokracii není zrovna příjemné:

Desetiletí, v němž se dotazovaní narodili: třicátá, čtyřicátá, padesátá, šedesátá, sedmdesátá a osmdesátá léta

Děsíte se Donalda Trumpa? Obama mu předává posílené pravomoce vést války

30. 11. 2016

Uprostřed šokovaných reakcí na šílené nesmysly, které píše Donald Trump na Twitteru, skoro nikdo nekritizuje, že Barack Obama nese částečnou odpovědnost za neuvěřitelně široké pravomoci, které od něho Donald Trump zdědí. Nejenže Obamova vláda nijak neomezila extremně široké bezpečnostní a válečné pravomoci Bílého domu, které dostane i Donald Trump - ještě je výrazně rozšířila a prohloubila.

Novináři skoro vůbec nezaznamenali, že Obama vede války v důsledku toho, že obrovským způsobem jednostranně rozšířil původní Pravomoc použití vojenské síly (AUMF) proti pachatelům útoků z 11. září, schválenou roku 2001, a to téměř k nepoznání. V současnosti je této Pravomoci zneužíváno k právnímu ospravedlnění americké války proti Islámskému státu ve více než deseti zemích světa (o některých ani nevíme) navzdory tomu, že Islámský stát vůbec neexistoval v době, kdy byla tato Pravomoc schválena. Je také používána k ospravedlnění vojenských akcí proti celé řadě dalších organizací, ale kterých, to nevíme, protože to je tajné.

Rok 2016 byl jedním z nejnebezpečnějších pro novináře

30. 11. 2016

V důsledku zvýšeného nepřátelství vůči novinářům čelili žurnalisté v roce 2016 bezprecedentní vlně útoků po celém světě. Potlačována je také svoboda novinářské práce a zpravodajství v Evropě i jinde. Podle analýzy, kterou vypracoval časopis Index on Censorship, byl rok 2016 snad nejnebezpečnější dobou pro novináře.

Studie zaznamenala za tři měsíce do konce září 2016 406 ověřených případů násilí či hrozeb násilím proti novinářům v mnoha státech Evropské unie a v sousedních zemích, včetně Ruska, Turecka a Ukrajiny.

Index on Censorship zaznamenal čtyři vraždyu novinářů, 54 fyzických útoků, 107 zatčení, 150 zadržení a 112 zpráv o zastrašování. Práce novinářů byla cenzurována či pozměněna 29krát a mediálním profesionálům bylo zabráněno o nějaké události informovat v 89 případech.

Dva novináři byli usmrceni na Ukrajině, jeden v Rusku a jeden v Turecku.

19 procentní nárůst akcí proti novinářům znamená zcela jistě jen minimum zaznamenaných v případů. I v Británii a ve Francii se novinářům nedoporučuje, aby si na cenzuru či zastrašování stěžovali. Mají to považovat za "normální" při své práci, "a vůbec, v jejich zemích to přece není tak strašné jako v Ázerbajdžánu."

Muž, který může otřást německou politikou

30. 11. 2016


Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz oznámil tento týden, že se vrací do Berlína, aby převzal roli na národní politické scéně. Mnozí jsou přesvědčeni, že se za sociální demokraty stane silným konkurentem Merkelové při soutěži o kancléřský úřad. Ale v cestě mu stojí jeden muž - jeho přítel, napsali Markus Feldenkichen a Horand Knaup.

Pákistán schválil ruskou žádost o využití strategického přístavu Gwadar

30. 11. 2016


Pákistán schválil ruskou žádost o využití strategického přístavu Gwadar pro ruský export. Dohoda signalizuje novou etapu ve vzájemných vztazích po dekádách špatných vztahů během studené války. Po Íránu a Turkmenistánu je Rusko třetí zemí, která se rozhodla pro Gwadar. Smlouva zajistí Moskvě přístup k nezamrzajícímu přístavu, komentují pákistánské zdroje.

Donald Trump a nový světový řád

30. 11. 2016


Historickou ironií spojenou s Donaldem Trumpem může být, že americký prezident s nejmenšími zahraničněpolitickými schopnostmi může nicméně mít největší vliv na globální záležitosti od Franklina Roosevelta, napsal Scott Gilmore.

Novorozeně z Aleppa: Jak se narodilo po útoku barelovou bombou

30. 11. 2016

Syrská filmařka Waad al-Kateab, která ve východním Aleppu natáčela pro Channel Four News děsivé reportáže o zraněných dětech a civilistech (viz výše, český překlad komentáře ZDE), obdržela v úterý v Londýně za svou dokumentaristiku dvě významné mediální ceny od lidskoprávní organizace Amnesty International:

Při té příležitosti poslala toto svědectví světu:

"Možná tohle bude můj poslední dopis vám a světu. Jsem v nejnebezpečnějším městě světa. Jen dnes na mou čtvrť Al-Sukkari spadlo 30 barelových bomb a 100 dělostřeleckých granátů. Chtěla bych bývala být s vámi, avšak obklíčení Aleppa tomu zabránilo. Jsem jen jedním člověkem z 270 000 lidí, kteří tu žijí v obklíčení. Jedinou věcí, která je k dispozici v tomto městě, je vzduch, ale ten je většinou otrávený jedovatými plyny a chlórem. Nejsme jediné město v Sýrii, které je v obklíčení, a naše záchrana nepřijde zrušením tohoto obklíčení a zastavením bombardování, ale pádem Asadova režimu a získáním naší svobody a důstojnosti jako Syřanů. Bývala bych byla ráda, aby mé objektivy a objektivy mých kolegů vám poskytly kompletní obraz Aleppa, ale jsme bezmocni tváří v tvář tomuto ničení, jemuž se s nadšením oddávají Rusové a syrský režim v tomto starobylém městě.

Existuje zničené město jménem Aleppo. A všichni jeho lidé vás prosí, abyste pamatovali na svou lidskost.

Waad Al-Kateab, Aleppo, 29. listopadu 2016"

Před udělováním cen v Londýně psal na Twitteru vedoucí produkce Channel 4 News: "Waad al-Kateab je nominována na tři ceny Amnesty International, je ale v obklíčení v Aleppu, prosíme, pošlete ji vyjádření své podpory:

Město bankrotů

30. 11. 2016


Kotlas je okresní centrum v Archangelské oblasti, které v roce 2017 oslaví 100 let od svého založení. V první polovině 20. století šlo o jedno z hlavních přesídlovacích center obětí stalinských represí, dnes je to hlavní město individuálních bankrotů. Ve městě, které se za posledních deset let stalo místním spotřebitelským rájem, není práce a každý čtvrtý obyvatel spadl do dluhové pasti.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2016

31. 10. 2016

V říjnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 26 557,93 Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 48 802 Kč. Příjem z reklamy byl 9160 Kč.

Zůstatek byl koncem října  2016 79 981,02 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák