Turecko usiluje o udržení celistvosti Sýrie, ne o svržení Asada

25. 8. 2016

Turecké tanky ve středu pronikly na syrské území do syrského města Jarablus a vyhnaly tak Islámský stát z jedné z jeho posledních pohraničních pevností. Pro Ankaru však bylo daleko důležitější ovládnout toto město dříve, než padne do rukou kurdským bojovníkům.

Americký viceprezident Joe Biden učinil výrazný ústupek Turecku a požadoval, aby kurdské jednotky, které byly hlavním náhradním bojovníkem pro USA ve válce proti Islámskému státu, "ustoupily za řeku Eufrat", východně od města Jarablus. Pokud to neučiní, Spojené státy jim přestanou poskytovat podporu. Americké stihačky podpořily tureckou invazi do Sýrie.

Turecký zásah na syrském území, podporovaný syrskými vzbouřenci, byl dosud největší akcí Turecka v Sýrii a následoval po mnoha měsících územních zisků Kurdů na severu Sýrie, které tuto pohraniční oblast proměnily v jednu z nejdůležitějších zón syrské války.

Kurdské jednotky na syrském severovýchodě zaznamenaly rychlé zisky po ruské intervenci, jejímž cílem je posílit postavení prezidenta Asada. Kurdové zároveň velmi napomohli americkému úsilí rozbít vládu Isis v této oblast. Dostávali americký výcvik a leteckou podporu od amerických stíhaček.

To rozzuřilo Ankaru, která tvrdí, že Kurdové si válkou chtějí vytvořit na severu Sýrie de facto autonomní oblast v souladu s čtyřicet let trvajícím kurdským povstáním usilujícím o nezávislost na tureckém jihovýchodě.

V posledních měsících Turecko zvýšilo svou podporu pro syrské vzbouřence bojující proti Isis a proti Asadovu režimu, kteří v bojích proti Isis, Asadovi a Rusku už slábli.

Rozhodnutí Turecka znovu vyzbrojit syrské vzbouřence, včetně džihádistů, vedlo k rozbití Asadova obklíčení kolem Aleppa. Turecko od té doby zvýšilo své úsilí zabránit Kurdům v získání dalšího území. Zároveň se Ankara dohodla s Ruskem, s nímž sdílí zásadu, že současné hranice Sýrie musejí být zachovány. Z nedávných veřejných prohlášení tureckých politiků vyplývá, že pro Turecko je udržení územní celistvosti Sýrie důležitější než svržení Asada.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

O co usiluje Turecko v Sýrii?

26.8. 2016 / Daniel Veselý

Ankara a její koaliční partneři ve středu ráno zahájili letecké útoky na baštu Daeše v syrském Džarábulusu nedaleko tureckých hranic za podpory tureckého dělostřelectva a tanků. Poté, co kurdské jednotky dobyly z rukou džihádistů Manbidž, se Džarábul...

Obsah vydání | Pátek 26.8. 2016