Angličtí konzervativci sní o tom, že za EU prásknou dveřmi

24. 8. 2016

Podle serveru Politico prý sní angličtí konzervativní euroskeptičtí fundamentalisté o radikálním plánu náhlého odchodu Británie z EU. Premiérka Mayová by prostě měla aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy a v parlamentě schválit zákon, který by zrušil Zákon o evropských společenstvích z roku 1972. Tím by jednostranně vyčlenila Británii z EU. Británie by pak neuvalila na žádnou zemi v EU obchodní tarify, pokud by je ta neuvalila jako první.

Brusel takový plán odmítá. Poukazuje na to, že je ilegální a že by Británie skončila u soudu.

Podnikatelští právníci si nad tímto plánem rvou vlasy.Obrovské množství věcí by zůstalo nevyřešených. Jeden vysoký obchodní činitel v Bruselu se vyjádřil, že pokud by takto jednostranně Británie za EU práskla dveřmi, poškodilo by to její pověst. Kdyby Londýn totiž porušil své mezinárodní smluvní závazky, ohrozilo by to jeho vyhlídky na uzavření dohod s USA a s Čínou, které by Británii začaly považovat za nedůvěryhodného partnera.

Činitelé Evropské unie také varují, že jakmile by Británie vypadla z jednotného evropského trhu, okamžitě by proti ní byly zavedeny ostré obchodní bariéry v zemědělství a v automobilovém průmyslu. Vzhledem k tomu, že Británie je daleko menším obchodním partnerem než evropská sedmadvacítka, boj o obchodní bariéry by byl daleko bolestnější pro Británii než pro ostatní Evropu.

Theresa Mayová má v Dolní sněmovně většinou pouhých 17 poslanců. Nebude pro ni jednoduché udržet na uzdě fundamentalistické euroskeptiky ze své strany. V důsledku toho Mayová, která se vrací ve středu z dovolené, přebírá rázně kontrolu nade vším.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.8. 2016