Britská ekonomika od hlasování pro brexit vážně oslabuje

22. 7. 2016

Po hlasování pro brexit dne 23. června se britská ekonomika začala zmenšovat největší rychlostí od vrcholu finanční krize před sedmi lety. Vyplývá to z průzkumu podnikatelské důvěry. Zvlášť vážně byl postižen sektor služeb. Výroba klesla na nejnižší úroveň od února 2013 a z průzkumu vyplývá, že v třetím čtvrtletí roku 2016 poklesne britský HDP o 0,4 procenta. Zvlášť drasticky, nejvíce od roku 2009, poklesl index PMI, tedy index manažerů nákupu:

V Evropské unii naopak index PMI vzrostl: Chris Williamson, hlavní ekonom instituce Markit, která zveřejnila tato data, uvedl: "V červenci jsme zaznamenali dramatické zhoršení hospodářské situace. Podnikatelská aktivita poklesla nejrychleji od vrcholu finanční krize začátkem roku 2009." Libra okamžitě poklesla vůči dolaru o 1 procento na 1,31 dolaru. Investoři očekávají, že Anglická banka bude v srpnu nucena dále snížit úrokové míry, což dále oslabí libru.

Nový britský ministr financí Hammond je mezitím v Číně, kde se britská vláda nyní bude lísat do přízně čínským komunistům, ve snaze nahradit ztracené podnikatelské vazby na demokratickou Evropu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.7. 2016