NELIDSKOST EVROPSKÉ UNIE:

Řecko vyloučilo použití síly proti stále rostoucím počtům uprchlíků

12. 3. 2016


Atény připravují recepční střediska až pro 50 000 lidí. Zdůrazňují, že nepoužijí slzného plynu proti 12 000 lidí uvízlých na hranici s Makedonií

Řecká vláda oznámila, že bude mít příští týden k dispozici recepční střediska pro 50 000 lidí. Celkem zatím uvízlo v Řecku 42 000 uprchlíků.

Atény vyloučily možnost, že by použily proti 12 000 mužům, ženám a dětem, uvízlým za drastických a zhoršujících se podmínek u Idomeni na řecko-makedonské hranici slzného plynu. Namísto toho uvedly, že doufají, že lidé, kteří setrvávají v zaplaveném táboře bez řádných hygienických podmínek a kde se šíří nemoci si uvědomí, že balkánský koridor v Evropě byl uzavřen a že se odeberou do organizovaných přístřeší.

"Musíme je přesvědčit, aby se přesunuli, a slzného plynu nemůžeme použít. Polovina těch lidí jsou ženy a děti," řekl náměstek ministra pro veřejný pořádek Nikos Toskas.

Úřady rozdávají letáky, v nichž naléhají na uprchlíky, aby opustili stanový tábor u Idomeni, protože "není naděje", že by mohli pokračovat v cestě na sever.

Do Řecka stále přicházejí další uprchlíci. Do pátku jich tam uvízlo 42 453. Ve čtvrtek jich přistálo na řeckých březích 864 a ve středu 1600.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.3. 2016