Ruské nepřátelství částečně vyvolal Západ, tvrdí bývalý americký ministr zahraničí

10. 3. 2016

William Perry argumentuje, že americké pohrdání vůči Rusku jako "třetiřadé mocnosti" po ukončení studené války hrálo významnou roli

Více než 1000 interkontinentálních pozemních balistických raket v USA a v Rusku je trvale ve stavu vysoké pohotovosti, což znamená, že americký a ruský prezident by měli méně než půl hodiny na to rozhodnout, zda je odpálit, kdyby přišly radarové a satelitní informace, že byla odpálena raketa z druhé strany.

Současná vysoká míra nepřátelství v americko-ruských vztazích byla částečně způsobena pohrdavým americkým přístupem vůči bezpečnostním obavám Moskvy v letech po ukončení studené války, argumentuje bývalý americký ministr zahraničí.

William Perry, který byl ministrem zahraničí ve vládě Billa Clintona v letech 1994-1997, poukázal na to, že ke zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem posledních pěti letech došlo k důsledku Putinových vojenských intervencí na Ukrajině, v Sýrii a jinde.

Avšak Perry dodal, že během doby, kdy byl americkým ministrem zahraničí, se spolupráce mezi USA a Ruskem v letech po pádu železné opony výrazně zlepšila a že tyto pozitivní výsledky byly později zlikvidovány především v důsledku amerických, nikoliv ruských postojů.

"V posledních letech nese vinu za zhoršování vztahů mezi USA a Ruiskem především Vladimír Putimn. Avšk v letech předtím nesou většinu viny Spojené státy, uvedl Perry na přednášce v Londýně.

"Naším prvním činem, který nás nasměroval špatným směrem, bylo, když se NATO začalo rozšiřovat a přijalo východoevropské země, některé z nich na hranicích Ruska. V té době jsme těsně spolupracovali s Ruskem a Rusové si začali zvykat na představu, že by NATO mohlo být přítelem a nikoliv nepřítelem, jenže se velmi obávali rozšíření NATO až na své hranice a velmi nás žádali, abychom to nedělali."

Perry tehdy argumentoval, aby se rozšiřování NATO směrem na východ zpomalilo, aby nevzniklo v době po ukončení studené války z ruské strany nepřátelství a aby se rozvíjela vzájemná spolupráce. Americký diplomat Richard Holbrooke, podporovaný viceprezidentem Alem Gorem, však zastával zcela opačný názor a tvrdil, že "problémy, které to vytvoří ve vztazích s Ruskem, zvládneme".

Perry zastává názor, že rozhodnutí rozšířit NATO na východ je důkazem, že američtí činitelé postupovali vůči Rusku s pohrdáním.

"My jsme vůbec argumenty Rusů neposlouchali. Když jsem na to upozorňoval, reakce od amerických činitelů byla: 'Vždyť je to jedno, co si myslí, je to třetiřadá velmoc'. A samozřejmě, Rusové se to také dověděli. Tak jsme začali klesat po šikmé ploše."

Druhou vážnou chybou bylo podle Perryho rozhodnutí George Bushe tváří v tvář rozhodnému odporu z Moskvy vybudovat ve východní Evropě systém protiraketové obrany. "Rusové argumentovali, Moment, počkejte, to oslabuje náš systém odstrašení. Zase se o tom v USA nediskutovalo - zase převládl postoj 'Vždyť je to jedno, co si Rusko myslí'."

Třetím faktorem při otrávení americko-ruských vztahů byla podpora Washingtonu pro prodemokratické aktivisty v "barevných revolucích" v bývalých sovětských republikách včetně Gruzie a Ukrajiny. Perry souhlasí s etickými důvody pro podporu takových revolucí, ale zaznamenal vážné škody, které tato podpora způsobila vztahům mezi Západem a Východem.

"Když se dostal Putin do funkce, začal zastávat názor, že Spojené státy mají aktivní a robustní program, jehož cílem je svržení jeho režimu," řekl Perry. "A od té chvíle se Putin rozhodl, že už se Západem spolupracovat nebude."

Perry charakterizoval současné napětí mezi Ruskem a NATO jako "potenciálně velmi nebezpečné" a argumentoval, aby se usilovalo o radikální snížení jaderných arzenálů a zejména pozemních interkontinentálních balistických raket. Více než 1000 interkontinentálních pozemních balistických raket v USA a v Rusku je trvale ve stavu vysoké pohotovosti, což znamená, že americký a ruský prezident by měli méně než půl hodiny na to rozhodnout, zda je odpálit, kdyby přišly radarové a satelitní informace, že byla odpálena raketa z druhé strany.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 10.3. 2016