Muži, kteří nenávidí ženy

10. 3. 2016 / Jan Čulík

Paralela s nesmyslným, hysterickým rasismem a nenávistí vůči uprchlíkům ve střední Evropě, je absolutní

Rozhlasová stanice BBC Radio Four ve středu vysílala pozoruhodný radiodokument, pod titulem "The Red Pill" (Červená pilulka), o zřejmě až desetisicích mužů, sdružujících se na sociálních sítích a na internetu, kteří tvrdě bojují proti "diktatuře žen". Jsou přesvědčeni, že svět ovládá spiknutí žen, které systematicky mužskou polovinu populace zotročují. Mají rozpracované pseudointelektuální teorie, jak to funguje a hovoří o nich nesmírně výmluvně.

Název pořadu "Červená pilulka" odkazuje na film Matrix, podle něhož je drtivá většina lidí na světě obětí falešné představy, že žijí v reálném světě, přitom údajně - podle protiženských aktivistů - ve skutečnosti žijí ve virtuálním světě ovládaném stroji. Musejí požít "červenou pilulku", aby se z toho zlovoného snu probudili a začali bojovat proti ženskému útlaku.

Šílená argumentace (na jejímž počátku u mnoha protiženských aktivistů byla traumatická zkušenost se vztahem k ženě, který selhal) velmi silně připomněla stejně umělou protiuprchlickou nenávist, do níž pozoruhodným způsobem vykvetl ve střední Evropě u většiny obyvatelstva jeho rasismus a nedůvěra a odpor vůči komukoliv, kdo pochází z jiného prostředí. Nejpozoruhodnější je, jak lehce jsou středoevropští xenofobové a rasisté ochotni tolerovat nesmyslné rasistické a nenávistné výlevy svých spoluobčanů, které se zakládají na naprostých fantaziích, stejně tak jak fungují fantazie protiženských aktivistů, kteří záslužně dostali prostor v tomto pozoruhodném pořadu. Je významným příspěvkem k analýze toho, jak lidská mysl ke své škodě může propadnout do světa naprostých nesmyslů.

Pořad o mužích, bojujících proti "celosvětové ženské vládě teroru" je v angličtině k dispozici ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 10.3. 2016