Venezuelská opozice hodlá využít "všech prostředků" k odstranění prezidenta Madura

9. 3. 2016


Venezuelská opozice vyzvala k "největšímu hnutí, jaké kdy existovalo" s cílem odvolat prezidenta Nicolase Madura, a ohlásila, že použije všech prostředků, aby jej odstavila od moci, včetně referenda a protestů.


Opozice, která od vítězství v parlamentních volbách v prosinci je na kolizním kurzu s prezidentem, několik týdnů debatovala o strategii. Jednala o možnosti referenda, ústavního dodatku nebo nové ústavy.

Nakonec oznámila, že použije všeho uvedeného, plus dalších možností.

Zvláštní důraz položila na výzvu k protestům, které mají začít v sobotu - což je potenciálně nebezpečný krok, když protivládní protesty v roce 2014 za sebou zanechaly 43 mrtvých.

"Kulatý stůl demokratické jednoty (MUD) přijal jednomyslné rozhodnutí vyzvat venezuelský lid k vytvoření největšího lidového nátlakového hnutí, jaké kdy existovalo, aby aktivoval všechny - opakuji, všechny - mechanismy změny," prohlásil výkonný tajemník Jesus Torrealba.

To podle něj zahrnuje organizování a vypsání referenda umožňujícího odvolání činitelů během funkčního období - které v případě prezidenta činí šest let.

Maduro byl zvolen prezidentem v dubnu 2013, měsíc poté, co jeho mentor Hugo Chávez zemřel na rakovinu.

Torrealba také oznámil, že opozice využije parlamentní většinu k návrhu ústavního dodatku omezujícího délku funkčního období prezidenta. Kromě toho zváží i možnost přepsání ústavy, "pokud vláda zůstane u nezodpovědné praxe snažit se blokovat ústavní mechanismy pro pokojné řešení krize".

Političtí analytici tvrdí, že ústavní řešení budou zřejmě odmítnuta Nejvyšším soudem nebo volební komisí. Obě instituce podle opozice Maduro obsadil vlastními lidmi.

Nejvyšší soud oslabil dvoutřetinovou většinu opozice v parlamentu a zasadil jí řadu dalších ran.

Výrazná většina pro opozici v prosincových volbách je zatím největší výzvou režimu, který Chávez založil v roce 1999.

Venezuelská ekonomika se vloni propadla o 5,7 %, ačkoliv země patrně drží největší světové zásoby ropy. Recese trvá už druhý rok a přinesla chronický nedostatek základních potřeb a raketový vzestup cen.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.3. 2016