Německý ministr: Seznamy členů IS "jsou zřejmě pravé"

11. 3. 2016


Německý ministr vnitra Thomas de Maziere prohlásil, že seznamy členů IS, které se podařilo získat díky dezertérovi, jsou zřejmě pravdivé - a mohou pomoci při stíhání bojovníků teroristického uskupení.


Seznamy obdržela německá, britská a syrská opoziční média. Identifikují rekruty IS z nejméně 40 zemí, celkem na 22 000 jmen, ale většina se jich může opakovat. Dokumenty obsahují adresy, číslo telefonu a kvalifikaci.

Německá BND vychází z předpokladu, že dokumenty jsou pravé, vysvětlil de Maziere. Podle něj mohou napomoci pochopit strukturu teroristické organizace. "A možná odradí mladé, radikalizované lidi, kteří věří, že dělají něco dobrého, pokud se stanou členy zločinné organizace," dodal.

Dokumenty mají pocházet od dezertéra jménem Abú Hamid, bývalého bojovníka IS, který byl nespokojen s vedením organizace a odcizil paměťovou tyčinku šéfa vnitřní bezpečnosti IS, kterou předal Turecku.

Data vypadají jako souhrn z přelomu let 2013 - 2014, ale stejně mohou být užitečná při vyhledávání spolupracovníků IS, kteří se vracejí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.3. 2016