ÚAEA: Írán splnil jaderné podmínky, sankce proti němu byly zrušeny

16. 1. 2016


Americký ministr zahraničí John Kerry nařídil, aby hospodářské sankce proti Íránu, uvalené na něj kvůli jeho jadernému programu, byly zrušeny. Došlo k tomu poté, co konečná zpráva Mezinárodního úřadu pro atomovou energii (ÚAEA) verifikovala, že Teherán splnil své povinnosti podle loni uzavřené jaderné dohody.

Kerry uvedl v prohlášení, že zrušení sankcí podle historické dohody s Íránem nyní vešlo v platnost. Předtím Írán propustil čtyři vězně s dvojím občanstvím v rámci výměny vězňů, dohodnuté se Spojenými státy (v USA bylo vězněno sedm Iránců údajně za porušování sankcí) a nadto i jednoho mladého studenta. Načasování vězeňské výměny naznačuje, že se o ní jednalo na okraji jaderných rozhovorů, přestože to obě strany popíraly.

Odstranění sankcí proti Íránu bude mít obrovský dopad uvnitř země i mezinárodně. Íránské banky budou nyní moci znovunavázat kontakty s evropským bankovním systémem a soukromé fitmy budou moci podnikat na Západě. asi 30 miliard dolarů ze zmrazeného kapitálu 100 miliard dolarů bude Íránu uvolněno. Írán začne také mezinárodně okamžitě prodávat ropu, což povede k dalšímu poklesu její ceny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.1. 2016