V Jakartě zaútočili "islamisté" na superúspěšnou muslimskou zemi

16. 1. 2016


Indonésie je ekonomicky se bouřlivě ekonomicky rozvíjejícím státem čtvrt miliardy lidí, převážně muslimů. To se zjevně nelíbí Islámskému státu, jehož několik nepříliš kompetentních místních stoupenců provedlo v hlavním městě Jakarty teroristický útok.

Policie v Indonésii uvádí, že útok provedli dva už dříve odsouzení extremisté, kteří byli součástí skupiny, která tento týden provedla v Jakartě atentát, při němž usmrtila dva lidi. Zahynulo také pět atentátníků. Tři lidé byli v pátek zatčeni a policie provádí razie po celé zemi. Na Channel Four News o tom informoval z místa jejich asijský korespondent Jonathan Miller:

(Demonstrace občanů)

Jonathan Miller: Toto město se rychle vzpamatovává. Pouhých 24 hodin po útoku je Jakarta jednotná a demonstruje na místě útoku "My se nebojíme". Objevilo se zřejmě nové amaterské video explozí a střelby.

Páteční muslimské modlitby za mír na Národní policejní akademii. Policejní prezident ubezpečil novináře, že je situace znovu bezpečná. Uvedl, že organizátor útoku byl indonéský džihádista z Islámského státu, který bojuje v Sýrii.

Naprostý amatérismus atentátu v Jakartě naznačuje, že atentátníci neměli výcvik ani strategii. To ilustruje všeobecnější skutečnost: Že forma sunnitského islámu, praktikovaná v Indonésii, v nepočetnějších muslimském státě na světě, je v ostrém kontrastu se salafistickým extremismem, který lze nalézt v pouštích Blízkého východu. Indonéským džihádistům, žijícím zde v džungli, se nepodařilo získat podporu od místního obyvatelstva. Indonésanů je čtvrt miliardy. Většina z nich jsou muslimové. Avšak jen 2 Indonésané na milion obyvatelstva se vydali bojovat po boku Islámského státu v Sýrii. V Belgii je ten počet 40 Belgičanů na milion obyvatelstva. Sen Islámského státu vytvořit chalífát v orientu je nerealizovatelný.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.1. 2016