Katalánsko podpořilo kauzu vlámského separatismu. Může zahájit rozpad EU

15. 1. 2016


Vlámští nacionalisté mohou obětovat kauze katalánské nezávislosti belgickou koaliční vládu. Pokud Katalánsko vyhlásí odtržení od Španělska, nacionalisté žádají, aby Brusel nový stát uznal, s čímž jejich partneři budou sotva souhlasit. A belgický případ není sám: Katalánský precedent může být impulsem k dalším separatistickým náladám v mnoha evropských zemích.


Precedent se může týkat nejen Belgie, ale také Velké Británie (Skotsko), Itálie (Padánie), Portugalska (Madeira), Německa (Bavorsko), Švédska (Skone) i Baskicka. To by ohrozilo evropskou integraci a spustilo proces balkanizace Evropy, proměnu kontinentu v mozaiku rozdrobených státečků.

Podle politologů jazyk, který Katalánci používají, jejich narativ o tom, že potřebujeme malé politické struktury, radikálně protiřečí tomu, co Evropa potřebuje. Nacionalismus, který byl považován za překonaný, se v nové podobě vrací.

Katalánsko má plán oddělení od Španělska během 18 měsíců. Nejprve by mělo proběhnout referendum o ústavě, poté vzniknout státní orgány a nakonec armáda, justice, policie a státní banka.

Zdroj v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.1. 2016