Dál bude vládnout smrt

28. 8. 2015



Zjevně to nejsou lidi: nikdo by přece netoleroval zprávu o tom, že znovu a znovu hynou stovky lidí ve Středozemním moři utopením. V nejlepším případě jsou to deprimující, ale zcela nekonkrétní statistiky. Prostě na chvíli pozvedneme obočí a normální život jde pro nás dál. Pro jiné jsou uprchlíci nechtěné a nezvané hejno, proti nimž se musí Pevnost Evropa opevnit: Jsou to jenom paraziti, kteří nemají právo být na Západě. V hierarchii smrti nemůže být méněcennější bytost než "imigrant", píše Owen Jones.

Jak přichází zpráva, že se u libyjského pobřeží utopilo dalších 200 uprchlíků, jediné, co je jisté, je že se jich utopí ještě víc. A ohledně zprávy o více než 70 uprchlících nalezených mrtvých v kamionu v Rakousku - když si představíme jejich poslední okamžiky života, je nám z toho špatně. Víme, že další mrtví budou nalezeni v dalších kamionech.

Těm z nás, kteří chtějí, aby se pomáhalo zoufalým lidem prchajícím ze zoufalé situace, se o tom nepodařilo přesvědčit veřejné mínění, a cena za to je smrt.

Normálně projevují lidi - až na malou skupinku sociopatů - vůči lidem v tísni porozumění a vstřícnost. Teprve když uprchlíky zbavíme jejich člověčích rysů, kdy si přestaneme představovat, že jsou to lidi jako my, své porozumění a vstřícnost ztratíme. Musíme ukazovat realitu života uprchlíků, zveřejňovat jejich jména, jejich tváře, jejich touhy a jejich obavy, jejich lásky, proč uprchli.

Jestliže těm lidem chceme pomoci, musíme změnit názor veřejnosti a dát uprchlíkům lidské rysy.

Pokud se nám to nepodaří, stále více žen, mužů a dětí stráví poslední hodiny svého života tím, že se utopili v moři, nebo udusili v kamionu. Ano, je to takhle jednoznačné. Dál bude vládnout smrt.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.8. 2015