Human Rights Watch v Bruselu informuje o kriminálních výrocích Martina Konvičky na Facebooku

30. 8. 2015





Konvičkovy výroky porušují tyto paragrafy trestního zákoníku České republiky:

Lidé mají strach, protože s nimi média cvičí

30. 8. 2015 / Barbora Hodková-Knobloch

Lidé netuší jednu základní věc a to, že se sami zítra mohou velice lehce stát takovýmto lidským nákladem i oni. Celá naše kultura je jen tenounká slupka, celé Česko, celá Evropa, celý svět je dnes v situaci, že se podobný šílený zmatek, který vyhnal lidi ze Středního východu a z Afriky může odehrát na libovolném místě planety a každý z nás se může stát uprchlíkem.

Toho dne, kdy bylo v otevřeném chladicím voze objeveno 71 mrtvol utečenců ze Sýrie a odjinud, toho pochmurného a tragického dne, kdy vyšlo najevo, jakou necitelnou kulturou jsme, píší české deníky o všem možném a jen okrajově se zmiňují o této tragédii.

Prosíme, pomozte nemocnici v Aténách

30. 8. 2015

Mezinárodní Festival spisovatelů Praha je ve spojení s panem Constantinem Kokossisem, spisovatelem, diplomatem a bývalým řeckým velvyslancem v České republice. Pan Kokossis v současné době působí jako dobrovolník v neziskové, nevládní zdravotnické organizaci, která se v posledních měsících věnuje pomoci uprchlíkům z východu. Organizace sídlící v Athénách hlásí, že nutně potřebuje finanční pomoc na nákup léků a jiného zdravotnického materiálu. Obracíme se tímto prostřednictvím na českou veřejnost s apelem k finanční pomoci tomuto zdravotnickému zařízení. Informace pro zasílání finančních darů

Název nemocnice: Athens social Polyclinic and pharmacy

Iban: GR16 0140 1040 1040 0200 2020 427

Bic: CRBAGRAA

Alpha Bank Athens, Greece

Další bližší informace: Constantine Kokossis, conkokossis@gmail.com, informace podá také Festival spisovatelů Praha, , 224 241 312

"Postavili bychom se sami na hranici a pálili ze samopalů na uprchlíky"

29. 8. 2015

Chtěl bych se s Vámi podělit o můj zážitek z práce, kdy jsem se dostal naprosto nevinnou shodou okolností do debaty na téma uprchlíci, píše Michal Dajč.

Předem podotýkám, že se docela vyhýbám debatám na toto téma, protože názor mainstreamové veřejnosti mě děsí, ale když jsem tak poslouchal manžela jedné ze spolupracovnic a jednoho kolegu, nebyl jsem si jist, jestli to jsou ti samí "slušní" lidé, které znám.

Jejich kecy o tom, jak by se sami postavili na hranici a pálili ze samopalu na příchozí uprchlíky či že by měly toto již dávno dělat pobřežní stráže v Řecku či Itálii, by byly piánko, kdybych se jim ale nedíval do očí a neviděl, že to myslí opravdu vážně.

Když jsem se ohradil, že to přece není možné, že jsou to taky lidi, dostalo se mi odpovědi: "Ale neblázni Michale, to přece nemůžeš tak brát."

A jak to mám brát? Jak to mám sakra brát? Kdo tedy jsou?

Protixenofobní vědecká petice – Odpověď Václavu Klausovi ml.

29. 8. 2015 / Josef Švéda

Napsal jsem odpověď na komentář Václava Klause ml. ohledně vědecké petice “Proti strachu a lhostejnosti”, píše Josef Švéda. Poslal jsem to do redakce Práva a Novinkám, aby byla replika tam, kde vyšel původní text, ale neodpověděli.

Zjevně nemají v Novinkách potřebu korigovat xenofobní nesmysly, které publikují, zveřejněním kritického analytického rozboru těchto textů, dodává redakce Britských listů...

Občané, kteří chtějí věšet a posílat lidi do koncentračních táborů kvůli jejich vyznání či barvě pleti, by měli skutečně (s použitím formulace Václava Klause ml.) raději „držet hubu“. Příslušné orgány by se jim v šíření nenávisti měly pokusit zamezit.

Jelikož jsem se k petici českých akademiků nazvané Vědci proti strachu lhostejnosti připojil, cítím jistou potřebu na komentář Václava Klause ml. reagovat. Jeho autor se dopouští několika chyb a nepřesností a také vznáší dotazy. Nemůžu sice mluvit za celou vědeckou obec, ale cítím potřebu mluvit alespoň za sebe. Nejdříve tedy vyvrátím Klausovy omyly a potom se pokusím odpovědět na jeho otázky.

Babišova firma nechala vysílat v televizi antiimigrantskou reklamu na svá kuřata

29. 8. 2015 / Jan Čulík

Firma Hyza, kterou vlastní Andrej Babiš a která v minulosti vlastnila kamion, v němž bylo nalezeno 71 udušených uprchlíků, vysílala v slovenské televizi xenofobní antiimigrantskou reklamu na svá kuřata.

V reklamě, viz níže, pojídá šťastná slovenská rodina dokonalé slovenské, Babišovo, kuře, zatímco z televize zní varování před invazí "ilegálních imigrantů bez dokladů", kteří však naštěstí byli zatčeni a budou deportováni, Jsou to nebezpečná, nezdravá, "cizácká" kuřata...

Je naprosto neodpovědně vytvářet a přiživovat tímto způsobem xenofobní atmosféru ve společnosti. Reklama je součástí legitimizujícího veřejného diskursu, který občanu oktrojuje, že je normální být nepřátelský vůči uprchlíkům...

Babiš má hodně na svědomí.

Dál bude vládnout smrt

28. 8. 2015



Zjevně to nejsou lidi: nikdo by přece netoleroval zprávu o tom, že znovu a znovu hynou stovky lidí ve Středozemním moři utopením. V nejlepším případě jsou to deprimující, ale zcela nekonkrétní statistiky. Prostě na chvíli pozvedneme obočí a normální život jde pro nás dál. Pro jiné jsou uprchlíci nechtěné a nezvané hejno, proti nimž se musí Pevnost Evropa opevnit: Jsou to jenom paraziti, kteří nemají právo být na Západě. V hierarchii smrti nemůže být méněcennější bytost než "imigrant", píše Owen Jones.

Nestoudnost

28. 8. 2015



"Taková nestoudnost! Kdo si myslíte, že jste?"

Děsivý týden v Evropě

28. 8. 2015




Děsivé scény se odehrávaly celý týden v Evropě, kdy policejní jednotky bránily zoufalým uprchlíkům, namísto, aby jim pomáhaly. Politikové se hašteřili a neonacisté demonstrovali: v bývalém východním Německu skandovali při návštěvě Angely Merkelové "Zrádkyně!"

Deník Guardian publikoval obrazový historický záznam hrůz ZDE, které se odehrávají kolem nás, zatímco všichni zůstávají nevzrušeně v nečinnosti. Nás to koneckonců (zatím) nepostihuje.

Rozhovor Britských listů 20:

Chceme z dětí čtenáře, ale protivíme jim jazyk

28. 8. 2015




Při příležitosti začátku nového školního roku hovoří Bohumil Kartous v tomto Rozhovoru Britských listů s reformátorem českého školství Ondřejem Hausenblasem o problematické praxi českých škol. Při příležitosti začátku školního roku se tento rozhovor vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, která je k dispozici na kabelu a na internetu, od pátku 28. srpna 2015.

Duch pozdního Kohla: otrlost a sebeuspokojení

Německo žije z podstaty a neguje nutné reformy

28. 8. 2015

Víte, čím vyhrála Angela Merkelová poslední volby? Tím, že Německo na místo propadu do sebeuspokojení vynaloží nezbytné úsilí, protože ani ostatní části světa nespí? Nebo tím, že její agenda 2020 navázala bezprostředně na reformním úsilí svých předchůdců? Ani jedno. "Znáte mě", řekla na závěr televizní debaty se svým vyzyvatelem Peerem Steinbrückem, když byli oba kandidáti požádáni, aby vysvětlil, kdo má být zvolen pro blahobyt země. Německá ekonomika je na vzestupu, nemá téměř žádnou nezaměstnanost. Všem se dobře daří. Je ale potřeba ptát se, jak dlouho to ještě tak půjde a proč je naše prosperita ohrožena, říká ve svém komentáři pro německý server Cicero Christoph Schwennicke. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

Bodláky Václava Duška

Nejen literární stezky i stesky

28. 8. 2015 / Václav Dušek

Když napsala Kathleen Winsor Věčnou Ambru, která prošla miliony rukou vděčných romantických čtenářek a přinesla radost, naději, touhu, lásku, nemohla autorka ani na vteřinu tušit, že po letech vstoupí do literární řeky spisovatelky píšící literární příštipky s jednotným názvem děl: Věčná Hanba. Doba prchá neodvratitelně k jednoduchosti. Není času myslet, rozjímat, milovat, tesknit, toužit, číst.

Maďarská policie zatkla řidiče kamionu se 71 mrtvolami

28. 8. 2015

Maďarská policie zatkla řidiče kamionu, který byl nalezen na rakouské straně hranice a v němž bylo více než 70 rozkládajících se mrtvol.

Policie oznámila, že muž má rumunské občanství. Rakouské ministerstvo vnitra potvrdilo, že byly zatčeny i další osoby v souvislosti s tímto případem. Krone Zeitung informoval, že sedm pašeráků spojených s kamionem bylo zatčeno v Maďarsku. Hlavní organizátoři jsou ještě na svobodě a údajně jsou v Rumunsku.

Ve Středozemním moři se utopilo dalších 200 osob

28. 8. 2015

Asi 40 mrtvol bylo nalezeno na člunu a další 160 mrtvol plavalo v moři asi kilometr od Zuwary, přístavu v západní Libyi.

Až dvě stě mrtvol bylo nalezeno u libyjského břehu v nejnovější tragedii evropské uprchlické krize.

Mrtvoly nalezla libyjská pobřežní hlídka asi kilometr od Zuwary, přístavu v západní Libyi, který je hlavním místem odjezdu pro imigranty, kteří se snaží dojet do Itálie.

Na palubě lodi bylo asi 400 osob. Mnoho z nich zemřelo v podpalubí, když se loď převrátila. Zachráněno bylo 201 živých osob. Osoby na palubě byly ze subsaharské Afriky, z Pákistánu, Sýrie, Maroka a Bangladéše.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Evropská unie musí konečně jednat a zabránit umírání lidí

28. 8. 2015

Komuniké organizace Human Rights Watch

Hrůznější podrobnosti bezpochyby ještě vyjdou najevo, ale už víme dost, abychom byli zděšeni: Až padesát lidí zemřelo, zjevně strašlivou smrtí, zamčených v kamionu zaparkovaném na rakouské dálnici vedoucí do Vídně.

Že zemřelo tolik lidí při jediném incidentu, tak blízko evropskému hlavnímu městu, kde jednají ministři o migraci na západním Balkánu, znamenalo, že z toho vznikla mezinárodní zpráva. Avšak pozemní trasa do Evropské unie, kterou používají imigranti a uprchlíci si během let vyžádala tisíce obětí. V březnu zemřeli dva Iráčané na podchlazení na hranici mezi Tureckem a Bulharskem. 14. dubna bylo usmrceno v Makedonii 14 Somálců a Afghánců vysokorychlostním vlakem, když kráčeli po železniční trati. Loni v listopadu zemřelo pětačtyřicet dnů staré nemluvně a jeho otec na téže železniční trati.

PROTEST NOVINKÁM:

Blokujte konečně sprosté nacistické reakce a podejte žalobu na jejich pachatele

28. 8. 2015

Dnes jsem poprvé zaznamenal, že jste zablokovali jednu "diskusi", kde se čtenáři sprostě vyjadřovali o utonulých uprchlících. Jak je možné, že to už neděláte dávno? Jak je možné, že když někdo napíše vulgární slovo, to blokujete, a sprosté rasistické urážky vůči uprchlíkům až dnes poprvé, zdůrazňuje Kamil Schwarz.

Navíc ti nacističtí "hrdinové" mají obvykle na vašem fóru jména a musejí být i u Vás registrováni.

Jak je možné, že na ně všechny nepodáváte žaloby?

Všichni vaši "diskutéři" se dopouštějí mnoha trestních činů, o morálním hnusu nemluvě.

Jak myslíte, že začínala Osvětim? Až na rampě s Mengelem? To určitě ne.

Tak se prosím vás konečně chyťte za nos, než se na té rampě koncentračního tábora začne objevovat někdo z Vás.

Už jsem vám k tématu psal i volal. Můj mail zůstal bez reakce a vaše reakce v telefonu byla bezobsažná. Doufám, že tentokrát to bude jinak.

Ani jedna radostná reakce nad smrtí LIDÍ na vašem fóru prostě nesmí projít.

CO TO JE ZA LIDI?

Novinky a IDnes musely uzavřít diskusní fóra

28. 8. 2015

V Rakousku byla nalezena hromada mrtvol. Od ostatních hromad mrtvol se liší jen tím, že tato se našla blíže. Tisíce mrtvých v moři tolik emocí nevyvolávají, píše David Michal na Facebooku.

Na Idnes a Novinkách opět museli zavřít diskuzi. To se v předchozích letech dělo pravidelně, když se na těchto serverech objevil článek o Romech.

Xenofobie a rasismus Česků není nic nového. Není to nic, co by se zde zjevilo znenadání. Není to tedy ani nic co by znenadání mohlo zmizet.

I kdyby nakrásně byla vlna uprchlík přesměrována od českých hranic, s Českama by to nehlo.

Vrátili by se ke své nenávisti k Romům (ta je teď utlumená) a smáli by se Němcům, že tam mají ty strašné "černochy".

Zdá se, že rasismus, xenofobie, no prostě náckovství, je ve zdejších lidech zakořeněno generačně. Co s tím, nevím. Ale vím, že to požene tenhle stát do ještě větší izolace, ještě více nebude v EU bráno vážně, co Českové říkají.

Skončí to tady jako smradlavej ostrov plnej hoven, odkud prchá každý kdo má trošku rozumu.

Protest proti policejnímu vyšetřování "Akce Fénix"

28. 8. 2015

V pátek v podvečer se v Praze na Jungmannově náměstí konala protestní demonstrace proti policejnímu vyšetřování tzv. "Akce Fénix", kdy tajné služby konstruují z neškodných anarchistů "hrozbu státu".





Postmoderna a pragmatismus

28. 8. 2015 / Boris Cvek

Karel Dolejší se občas na Britských listech dotkne toho, že nešťastné zacházení s tím, co přinesla postmoderna, může sloužit naprosté nivelizaci pojmu pravda, kdy paradoxně tou vládnoucí pravdou se stane ten nejhorší primitivismus. Tento postřeh mi přijde zásadní.

Rozhovor Britských listů 19:

Svědek dvacátého století

21. 8. 2015

"Každá velká politická událost se dotkla mého osobního života."



Rozhovor Jana Čulíka se Štěpánem Steigerem, třiadevadesátiletým komentátorem Britských listů o jeho životě během dvacátého století, především o jeho mládí za nacistické okupace na jižní Moravě. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. srpna 2015.

Nemusí vůdce strhnout dav. Dav může strhnout vůdce...

Nekontrolované bujení totality v přímém přenosu

27. 8. 2015 / Bohumil Kartous

Příklad první: moderátor veřejnoprávní televize pokládá otázku hostu: "A mají uprchlíci právo žít v Evropě?". Příklad druhý: reportér téže televize prohlašuje něco o posílených hlídkách na hranicích kvůli "nelegálním uprchlíkům". Jestliže podle Lyotarda neexistuje v postmoderní epoše jedinečná pravda či jedinečné zdůvodnění, měli bychom se obávat okamžiku, kdy veřejný diskurs začne být ovlivňován míněním davu natolik, že instituce, jež se mají "vyvarovat jakýchkoli forem kulturní, sexuální, náboženské či rasové diskriminace a společenské segregace" začnou podvědomě popírat svůj vlastní etický kodex proto, aby přijaly názor většiny, ať je jakkoliv scestný a šílený. V takovém okamžiku se stvrzuje demagogie, zárodek totality.

"Osvobození z demokratického útlaku" ve světle homolkovské "pravdy"

27. 8. 2015 / Karel Dolejší

Česká společnost před čtvrtstoletím přijala západní instituce a hodnoty. Ve skutečnosti však tím, co chtěla přijmout zejména, byl západní životní styl a životní úroveň 80. let. Západní kapitalismus a "reálný socialismus" se po kubánské krizi v roce 1962 sešly na společné platformě konzumní společnosti, avšak "komunistická" varianta selhala v zajištění západní úrovně blahobytu. Proto byla snadno opuštěna v naději na změnu k lepšímu.

Jak nešťastník z Parlamentních listů ignoroval nejdůležitějšího člověka na zasedání v Poslanecké sněmovně

26. 8. 2015 / Jan Čulík

Po mnoha týdnech (Parlamentní listy nečtu, umazal bych se, a kromě toho je to zbytečné, neobsahují totiž žádné informace) mě kdosi upozornil na článek Jiřího Hroníka o prezentaci Konvičkovy protiimigrantské petice v petičním výboru Poslanecké sněmovny dne 23. června 2015, s názvem "Takové veselí sněmovna dlouho nezažila. Dupání, křik, hlasitý smích. Konvička totiž přinesl petici proti migrantům, přišel také Jan Čulík a na starosti to měl Martin Komárek".

Až padesát mrtvol bylo nalezeno v opuštěném kamionu v Rakousku

27. 8. 2015



Částečně rozložené mrtvoly nejméně dvaceti osob, zřejmě uprchlíků pašovaných Evropou, byly nalezeny ve čtvrtek v opuštěném kamionu na silnici východně od Vídně, uvedla rakouská policie. Počet mrtvých může dosáhnout až 50, řekl Hans-Peter Doskozil, policejní ředitel Burgenlandu (Hradska), což je nejvýchodnější rakouská spolková země. Doskozil uvedl, že mrtvoly, některé z nichž se už začaly rozkládat, byly nalezeny, když byl kamion otevřen poté, co si policie povšimla, že je zaparkovaný na silnici z Vídně do Budapešti. Neposkytl další podrobnosti. Uvedl, že rakouská policie se spojila s úřady v sousedním Maďarsku. Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová konstatovala, že je čtvrtek "temným dnem" a naléhala na všech 28 států Evropské unie, aby podnikly přísné kroky proti pašerákům. "Toto nejsou pomocníci, kteří mají dobré úmysly. Jim jde jen o zisk."

Německá kancléřka Angela Merkelová a rakouský kancléř Werner Faymann vyjádřili soustrast nad těmto úmrtími a zdůraznili, že jsou otřesným připomenutím, že uprchlíkům prchajícím před válkou je nutno poskytnout ochranu a útočiště.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Státy bezprecedentně omezují práci lidskoprávních organizací

27. 8. 2015

Organizace hájící lidská práva čelí globálně největšímu útlaku za celou generaci. Mnoho zemí schválilo zákony omezující jejich činnost. Téměř polovina států světa zavedla předpisy, které omezují práci desetitisíců organizací po celém světě.

Za poslední tři roky zavedlo více než 60 zemí zákony, které omezují činnost nevládních a občanských organizací. 96 zemí světa brání nevládním organizacím, aby prováděly svou činnost. Mezinárodní humanitární organizace jsou pomlouvány, šikanovány, uzavírány a vyhošťovány.

Britské podnikatelské organizace varují vládu před omezováním imigrace

27. 8. 2015

Z oficiálních údajů vyplývá, že počet přistěhovalců do Británie dosáhl letos rekordní výše, a to 318 000 lidí. Jde především o přistěhovalce z Evropské unie. Britský premiér David Cameron přislíbil, že počet přistěhovalců omezí na "desítky tisíc".

Z oficiálních údajů vyplývá, že počet osob, narozených v zahraničí a žijících v Británii, překročil osm milionů. Tři miliony z nich získaly britské občanství. Britů je 60 milionů.

V roce 1989 chtěli Čechoslováci slušnost

27. 8. 2015 / Jan Čulík

Rád bych poopravil tvrzení Karla Dolejšího, že v době pádu komunismu Čechoslováci nechtěli demokracii, ale konzumerismus. Není tomu tak. Nechtěli ani kapitalismus, ani konzumerismus, ale slušnost. Vyplývá to z četných dobových svědectví, a především ze studie Jamese Krapfla, jejíž recenzi jsme publikovali ZDE.

Bohužel, o několik měsíců později, s příchodem Václava Klause, se to nějak zvrtlo...

Celosvětová krize akciových trhů

Kapitalismus zklamal své mladé obdivovatele

27. 8. 2015

Jak je to možné? Celosvětově padají kurzy akcií, i když centrální banky pumpují do trhu peněžní prostředky v řádu bilionů. Kapitalismus, tak jak jej známe, nefunguje, píše ve svém sloupku Henrik Miller pro německý Spiegel online. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

Splácíte energetické firmě Armex Energy svůj dluh? Nevadí, bude vás stejně drsně pokutovat

27. 8. 2015 / Jan Čulík

Čtenáři pamatují na invalidu důchodce Jana Posoldu ze Zlína, jemuž před časem finančně pomohli v jeho nezáviděníhodné situaci. Úřady mu konečně přiznaly určitý příspěvek na péči, takže jeho situace je víceméně stabilizována.

Pan Posolda splácí své dluhy, energetické firmě Armex Energy splácí 2 000 Kč měsíčně, aby dluh umořil. Firmě to však nestačí - požaduje, aby dlužné zálohy důchodce uhradil do 10 dnů, jinak mu bude firma účtovat úroky a za každou další upomínku ve výši 200 Kč. "Tento dluh pochází z doby, kdy jsem neměl peníze na placení SIPA," vysvětluje Jan Posolda.

V civilizovaných zemích existuje zákon, který brání úžerským firmám takto terorizovat zákazníky, pokud dluh splácejí. Proč ne v České republice?

Pan Posolda píše:

"V příloze Vám zasílám dokument od ArmexEnergy dodavatele plynu. Vyhrožují, že když nezaplatím do deseti dnů, tak za každou upomínku budou účtovat 200 Kč. Přitom jsem dal trvalý příkaz a každý měsíc splácím 2 000 Kč. a snažím se tak dlužnou částku umořit. No, nějak to dopadne."

Existuje tady možnost, že by čtenáři Britských listů mohli z této situace panu Posoldovi znovu pomoci. Dluh 13 464 Kč není velká částka. Pokud by tak chtěli učinit, prosíme přispějte na účet Britských listů v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500 s variabilním symbolem 2615.

Děkujeme



Roanocký masakr a přízrak rasové války

27. 8. 2015 / Karel Dolejší

Včera dopoledne vrah ve virginském Roanoke v přímém přenosu zastřelil televizní reportérku Alison Parkerovou a kameramana Adama Warda. Krátce poté se hlavní podezřelý, Vester Lee Flanagan II. alias Bryce Williams, na útěku zabil v autě ZDE. Ale ještě předtím odeslal redakci ABC News "manifest", jak se v poslední době stává u vrahů zvykem ZDE. Podle něj vraždil proto, že se chtěl pomstít za rasovou a sexuální diskriminaci - a také za střelbu jiného šílence, Dylanna Roofa, který v charlestonském kostele Emanuel African Methodist Episcopal Church zabíjel Afroameričany s cílem vyvolat rasovou válku.

S takovými lidmi jako Vester Lee Flanagan II. na své straně má Roof slušnou šanci, že se mu záměr podaří.

51 mrtvých lidí nalezeno na lodi severně od Libye

27. 8. 2015

Švédský záchranný tým lodi Poseidon našel v podpalubí dřevěné lodi severně od břehů Libye 51 mrtvých těl lidí, kteří patřili mezi uprchlíky snažící se dostat do Evropy. Švédským záchranářům se podařilo zachránit dalších 439 pasažérů lodi, když před tím zachránili 130 lidí z jiného plavidla ve Středozemním moři. Informaci přinesl deník NY Times. Podle Guardianu zemřeli lidé v podpalubí otravou ze zplodin lodního motoru. Byl to obdobný případ, jako když bylo usmrceno 40 uprchlíků v podpalubí jiné lodi dne 15. srpna.

Orbánův plot na srbsko-maďarské hranici nefunguje

Zoufalí uprchlíci se stejně dostávají do Maďarska

27. 8. 2015

Maďarsko se stalo novým ohniskem evropské uprchlické krize. Přijíždí tam nyní denně více než 2000 osob, většinou uprchlíků ze Sýrie a z Afghánistánu. V úterý zatkla maďarská policie 2330 osob, většinou Syřany, Afghánce a Pákistánce, z nichž bylo 555 osob děti.

Pohraniční plot Viktora Orbána uprchlíky nezadrží a začíná být považován za jeden z řady nepraktických, ale vychloubačných projektů maďarského premiéra. Populistická Orbánova vláda vydala 100 milionů euro na vybudování čtyřmetrového plotu z žiletkového drátu a zahájila protiuprchlickou billboardovou kampaň, která má uprchlíky přesvědčit, aby nechodili do Maďarska.

Bodláky Václava Duška

Nepřátelská planeta

27. 8. 2015 / Václav Dušek

Pamatujete čtyři úhlavní nepřátele socialismu? Ano, máte pravdu. Jaro, léto, podzim, zima. Záplavy, vedřince, plískanice a ledovky. Sužovaná veřejnost troubila informaci: za všechno mohou komunisti. Jenže, komunistů nebylo, byli pouze čekatelé. Určit nepřítele, zábava ponašemu. Máš-li nepřítele, jsi bohat, bratře.

Sean Connery: Chudý Skot, který dobyl svět

27. 8. 2015 / Milan Mundier

Ve chvíli, kdy čtete tyto řádky, dožívá se významného životního jubilea, svých 85. narozenin, jeden z nejlepších a nejslavnějších herců světové kinematografie, Sir Sean Connery. Přestože se na filmovém plátně neobjevil už dlouhých dvanáct let (svou poslední roli ztvárnil v akční fantasy Liga výjimečných z roku 2003), pád do zapomnění určitě není tím, čeho by se měl obávat. Na to ztělesnil až příliš mnoho báječných rolí, přičemž legendární James Bond byl jen jednou z mnoha.

TROCHU KONTRAST OPROTI ČESKÝM POLITIKŮM

Merkelová: Nebudeme tolerovat nenávist vůči uprchlíkům

26. 8. 2015

Tak trochu kontrast oproti výrokům jako "pošlete na uprchlíky armádu, uzavřete hranice, nejsou tady mešity, tak by se jim tu nelíbilo, atd.," napsal na Facebooku Rob Cameron...

Německá kancléřka Angela Merkelová důrazně apelovala na německé občany, aby se postavili proti "ostudným" protiimigračním protestům. Řekla to při návštěvě ubytovny pro uprchlíky, která se stala o víkendu ohniskem násilí.

Ultrapravicoví demonstranti na ni bučeli a křičeli "Zrádkyně!" když přijela do nově otevřeného uprchlického střediska v Heidenau nedaleko Drážďan.

Německo očekává letos at 800 000 žádostí o azyl - více než kterákoliv jiná evropská země.

Nebudeme tolerovat nenávist, řekla Merkelová a odsoudila násilné protesty v Heidenau jako "ostudné" a odporné".

Německý prezient Joachim Gauck navštívil středisko pro uprchlíky v Berlíně a vzdal tam hold dobrovolníkům, kteří ukázali "jasné Německo, plné světla" a nikoliv "Německo temné", které vzniká z útoků proti žadatelům o azyl.

Mezitím použila maďarská policie slzného plynu proti bezbranným uprchlíkům ve středu města Roszke na srbské hranici. Maďarsko uvedlo, že uvažuje o uzavření hranice pomocí armády.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Amnesty International: Ukrajinský filmový režisér byl odsouzen na 20 let "při stalinském monstrprocesu"

26. 8. 2015

Ukrajinský filmový režisér Oleg Sencov byl odsouzen na 20 let do vězení za údajnou přípravu "teroristických útoků". Podle Amnesty International proces připomínal "mostrprocesy ze stalinské éry".

Sencov a další obžalovaný Alexander Kolčenko, který byl odsouzen na 10 let do vězení, byli obviněni, že údajně plánovali po anexi Krymu na tomto poloostrově "teroristické útoky".

Proces byl poznamenán množstvím pochybení. Sencov svědčil, že byl mučen, vyšetřovatelé však modřiny na jeho těle odmítli, prý byly důsledkem Sencovy obliby pro sadomasochistický sex. Hlavní svědek obžaloby svou výpověď v soudní síni zrušil a řekl, že na něm byla vynucena mučením. Uvedl, že k žádným "teroristickým útokům" nedošlo kromě případu žhářství, při němž nikdo nebyl zraněn a na němž se Sencov nepodílel.

PROTEST PROTI TURECKÉMU BOMBARDOVÁNÍ KURDŮ

Demonstrace před tureckou ambasádou v Praze

26. 8. 2015

Tisková zpráva

Dovolte, abych Vás jménem vznikající iniciativy "Společně proti Islámskému státu" pozvala na dvě dnešní bleskové akce, reagující na útoky turecké armády proti kurdským jednotkám v Sýrii a Iráku.

V 18:00 rozvineme na stromech naproti turecké ambasádě (velký transparent. Od 19:00 se bude na stejném místě konat veřejné shromáždění, které připomene oběti útoků. Očekáváme 50 až 100 účastníků.

Babiš se zbláznil a chce budovat uprchlický tábor v Turecku. On tam ale už je

26. 8. 2015 / Jan Čulík

Z Babiše zase vypadla perla, kterou už konsternovaně citují mezinárodní sdělovací prostředky. "Okamžitě uzavřít Schengen a zapojit NATO, navrhuje Babiš proti uprchlíkům", v situaci, kdy sousední Německo z dobrých důvodů rozhodlo, že budou automaticky udělovat azyl všem Syřanům. A když Babiš poruší zákon, který České republice stejně jako ostatním státům ukládá, aby uprchlíkům postiženým válkou a pronásledováním poskytla ochranu a bude chtít na české hranici stavět ostnatý drát, co si myslí, že uprchlíci udělají? Kam mají jako jít? Sobectví a nelidskost, kterou projevuje podstatná část českého obyvatelstva a nyní i zjevně pochybnější politikové, je pozoruhodná.

Drahý mobil jako důkaz zoufalství

26. 8. 2015

V poslední době se mezi odpůrci pomoci uprchlíkům objevuje argumentace „drahým mobilem“, píše Radek Čech. Argument je jasný a srozumitelný: lidé, kteří mají drahé mobily, přece nepotřebují pomoc, jsou dost bohatí na to, aby si pomohli sami. Jenže pokud se nad tím člověk jen trochu zamyslí, uvědomí si, že drahý mobil v kapse uprchlíka je jen dalším z důkazů nesmírného zoufalství, kteří tito lidé prožívají.

Írán plánuje dělení Sýrie podle sektářského klíče. To nejhorší v občanské válce, etnické čistky, je teprve před námi

26. 8. 2015 / Karel Dolejší

Zatímco syrské vládní orgány a armáda pomalu kolabují, Írán už zahájil vyjednávání o rozdělení spojenecké země podle sektářského klíče ZDE. Zapomeňte na to, co jste slyšeli o hrůzách syrské občanské války za poslední čtyři roky. Začnou-li etnické čistky, dosavadní vraždění bude zpětně vypadat jako pouhá decentní předehra.

Zkusme ještě něco udělat

26. 8. 2015

Stejně jako Jana Čulíka a většinu přispěvatelů Britských listů, mne poslední dobou stíhají pocity hanby za náš národ, píše Aleš Slavíček.

V rozporu se svou historickou zkušeností se chováme hystericky, otevřeně fašisticky a xenofobně a to jak na úrovni prostého občanstva, kde bych to i částečně pochopil, tak i na úrovni politické, což je dle mého hrozná ostuda.

Rovněž mne mrzí relativní nečinnost elit, s výjimkou vědecké obce; zejména mlčení kulturních elit je tristní.

Migranti v Calais: Mikrokosmos nepochopené krize

26. 8. 2015

Pokud byste věřili titulkům bulvárního tisku, Velká Británie odráží největší invazní sílu ohrožující ostrov od dob německého Blitzu. Útočníky jsou tentokrát migranti a žadatelé o azyl, kteří se snaží projet načerno náklaďáky, vlaky a trajekty přes kanál La Manche, nebo pod ním, napsala Anne Hammerstadtová.

OSN: Evropská uprchlická krize se nezmírní a členské země EU musejí sdílet své povinnosti

26. 8. 2015

Úřad OSN pro uprchlíky očekává, že do jižní Evropy bude dál přicházet navzdory úsilí makedonské a maďarské vlády přes Středozemní moře až 3000 lidí denně.

Do Maďarska přišlo letos asi 140 000 imigrantů, více než třikrát tolik než za rok 2014. Podle Úřadu OSN pro uprchlíky přijaly Německo a Švédsko 43 procent žadatelů o azyl v EU. Rakousko také přijalo "obrovský počet" vzhledem k své velikosti, zatímco ostatní země nepřijaly skoro nikoho.

"Opravdu jsme přesvědčeni, že pokud budou přijata správná opatření, tohle je něco, co Evropa dokáže zvládnout," řekla Flemingová. "Jsou to větší počty než loni, ano. Ale Evropu to neobrátí vzhůru nohama."

Do jižní Evropy bude dál přijíždět až 3000 uprchlíků denně, až do listopadu, konstatuje Úřad OSN pro uprchlíky. Zdůrazňuje že všechny členské země EU se musejí podělit o břemeno nejhorší uprchlické krize v Evropě od ukončení druhé světové války. Musí dojít k "férovému rozmístění" rodin usilujících o získání azylu.

OSTUDA EVROPY: Vlivný německý lidový deník Bild kritizuje Miloše Zemana

Bild: Uprchlická krize: Tohle jsou tři největší ulejváci v EU

25. 8. 2015

Opravdová chátra, která - zrovna skandováním "My jsme ten lid" vyvolávala nenávist vůči uprchlíkům a házela na policii lahve od piva. Německo debatuje o noci hanby, k níž došlo v saském Heidenau.

Je záhada, proč se znovu a znovu objevuje úšklebek nenávisti k cizincům zrovna v Sasku.

Ale také na obou stranách hranic Saska, v Česku a v Polsku, nejsou vítaní lidé, kteří byli donuceni opustit s minimem věcí svou zemi, zničenou válkou. V každém případě, pokud jde o vlády ve Varšavě a v Praze, ty se svým politickým kursem "Zavřeme všechny průchody" v posledních měsících mnohokrát osopily na Evropskou unii.

Czech politician Tomio Okamura whips up anti-refugee hatred

"Muslims, uninvited intruders from an enemy culture will destroy our democracy and our freedoms"

30. 8. 2015

Tomio Okamura is a Czech Member of Parliament, whose party Dawn of Direct Democracy obtained 6,88 per cent of the popular vote in the Czech general election in 2013 and holds 14 of the 200 seats in the Czech Parliament. He has now renamed his party "Freedom and Direct Democracy" and has been making strongly anti-refugee statements in the hope of turning this into substantial electoral support. The video, whose English translation we feature below, has been watched by more than a million viewers, which is more than 10 per cent of the population of the Czech Republic.



"I visited detention centres for illegal immigrants, the police told me they would rob me and give me infections diseases. It is outrageous that this government is spending millions on these people."

"The head of the detention centre told me that the illegal immigrants "may be spreading infections diseases. Some have now been released. They could be anywhere. are

The illegal immigrants have satellite TV, and a gym at our citizen's expense."

"I was surprised that the illegal immigrants can chose from three meals. Meal B is muslim food and all of them bar one choose muslim food. Hence it is crystal clear that we are witnessing a total invasion of muslims and supporters of islam into Europe, uninvited intruders from an enemy culture whose aim it is to destroy our democratic system and our freedoms."

Czech member of parliament Tomio Okamura, founder of the "Dawn of Direct Democracy", which won 6,88 per cent of the vote in the 2013 Czech general election and holds 14 seats in the 200-seat Czech parliament, has been consistently whipping up hatred against refugees in his political statements. In the past few days, Okamura visited the Czech immigration detention centre in Vyšní Lhoty, where the Czech government nonsensically imprisons refugees which it has arrested on its territory, who want to go to Germany. On his facebook page, he has just published an alarmist video, whipping up anti-refugee fear and hatred in the Czech population. The video has been seen by more than 900 000 individuals, i.e. more than 9 per cent of the Czech population. IT has received 18,477 likes.

Here is the transcript in English:

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák