Německo a Francie požadují společnou imigrační a bezpečnostní politiku EU

24. 8. 2015

Někteří členové davu v Heidenau skandovali "Heil Hitler!"

Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise, uvedl, že nevelkomyslné chování jednotlivých států, které odmítly sdílet uprchlíky znamená, že "toto není Evropa, v které bych chtěl žít!"

Německo a Francie zahájí úsilí za vytvoření jednotnější a koordinovanější imigrační a bezpečnostní strategie EU. Zejména Berlín je rozhodnut prosadit nový systém povinných uprchlických kvót po celé Evropské unii navzdory tomu, že politikové EU takový plán uprostřed hašteření odmítli v červnu. Evropská komise také navrhne nový "trvalý systém" nouzového sdílení uprchlíků po celé EU.

Několik zemí EU se vyjádřilo, že uvažují o zrušení schengenské zóny a o znovuzavedení státních pasových kontrol. Berlín také varoval, že zavede vlastní pasové kontroly, pokud nezačnou země EU konečně rozumně jednat a nerozdělí si uprchlíky mezi sebou spravedlivěji.

Květnové návrhy Bruselu na zavedení povinných uprchlických kvót po celé EU v minimální míře, odmítlo tehdy Španělsko a většina postkomunistických zemí východní Evropy. Na červnovém summitu EU se politikové hašteřili o této otázce do půl čtvrté ráno, ale nedohodli se o ničem. Od té doby počet imigrantů přicházejících do Řecka, Itálie a na Balkán dramaticky vzrostl a ve srovnání s rokem 2014 se letos počet uprchlíků zřejmě ztrojnásobí.

Tisíce vyčerpaných uprchlíků přešlo pěšky z Makedonie do Srbska v pondělí na své cestě do EU. Vlna uprchlíků přešla do Makedonie poté, co ta země zrušila svou blokádu hranice s Řeckem. Asi 7000 uprchlíků, včetně mnoha žen s nemluvňaty a malými dětmi, přešlo o víkendu do Srbska. Někteří byli v kolečkových křeslech anebo šli o berlích.

Evropská komise jako garantor schengenského systému v pondělí zdůraznila, že schengenský prostor volného pohybu nelze zrušit a nebude se nic měnit, avšak dodala, že státní úřady mohou provádět kontroly totožnosti na železnici a v problémových oblastech, pokud se to nebude rovnat pohraničním kontrolám.

Evropská azylová a imigrační politika je stále zmatenější a jednotlivé národní vlády jsou naprosto neschopny vypracovat koherentní řešení vážné imigrační krize. Berlín a Brusel proto volají na poplach.

Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise, uvedl, že nevelkomyslné chování jednotlivých států, které odmítly sdílet uprchlíky znamená, že "toto není Evropa, v které bych chtěl žít!"

Šéfové německé sociální demokracie varovali, že veřejné mínění v Německu se postaví proti EU, pokud EU dopustí, aby Německo přijalo více než třetinu všech žadatelů o azyl v Evropě, zatímco ostatní země, většinou ve východní Evropě, přijímají jen minimum uprchlíků.

V pondělí se rozhodly německé úřady automaticky zpracovávat všechny žádosti o azyl pro Syřany a zrušily své právo deportovat je do první země EU, do níž ti Syřaní vstoupili.

Německá kancléřka Angela Merkelová odsoudila násilné protesty proti uprchlíkům, které o víkendu vypukly ve východním Německu. Obvinila z nich ultrapravicové extrtemisty, kteří šíří "odpornou" nenávist. Více než 30 policisté bylo zraněno při potyčkách v saském městě Heidenau nedaleko Drážďan, poté, co dav několika stovek lidí na ně začal házet rachejtle a lahve. Někteří členové davu skandovali "Heil Hitler!"

Německo bylo svědkem desítek žhářských útoků na ubytovny uprchlíků, avšak násilí v Heidenau v sobotu a v neděli večer bylo dosud bezprecedentní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Žadatelé o azyl v Německu: Kapesné pro uprchlíky a fakta

31.8. 2015

Německo je pro uprchlíky atraktivní. Právě to je důvodem pro politiky, kteří se nyní zabývají s tím, jak snížit výhody poskytované žadatelům o azyl. Ministr vnitra Thomas de Maizière (CDU) má zájem místo hotovosti poskytovat poukázky na služb...

51 mrtvých lidí nalezeno na lodi severně od Libye

27.8. 2015

Švédský záchranný tým lodi Poseidon našel v podpalubí dřevěné lodi severně od břehů Libye 51 mrtvých těl lidí, kteří patřili mezi uprchlíky snažící se dostat do Evropy. Švédským záchranářům se podařilo zachránit dalších 439 pasažérů lodi, když před t...

Obsah vydání | Pondělí 24.8. 2015