Jak evropské dřevařské firmy financují vraždění v Africe

17. 7. 2015

Evropské společnosti zabývající se těžbou dřeva hrají významnou roli při financování vraždění ve Středoafrické republice, informuje zpráva organizace Global Witness. Dřevaři zaplatili miliony eur milicím zodpovědným za válečné zločiny.

V roce 2013 vypukl ve Středoafrické republice vojenský konflikt, který si dosud vyžádal na 5 000 životů a vyhnal z domovů více než milion osob.

Moci se krvavým převratem zmocnila povstalecká skupina Seleka, vydala se do deštných pralesů. Zde uzavřela lukrativní obchody s dřevařskými společnostmi, které pomohly zaplatit tažení postihující civilní obyvatelstvo.

Povstalci jsou zodpovědní za masové zabíjení, únosy, znásilňování a násilnou rekrutaci dětských vojáků.

Evropa je spoluzodpovědná za události ve Středoafrické republice ve trojím ohledu: Obchoduje s povstalci, aby mohla v zemi ilegálně těžit dřevo; takto ilegálně vytěžené dřevo směřuje především do Evropy, čímž evropské státy porušují své právní závazky; Francie vyplatila miliony "rozvojové pomoci" dřevařským společnostem ve Středoafrické republice na základě předpokladu, že přispívají k místnímu ekonomickému rozvoji, a EU usiluje o dohodu se Středoafrickou republikou ohledně obchodu se dřevem - a ta by dále zmíněné firmy posílila.

Vyšetřování se týká především společností IFB z Francie, SEFCA z Libanonu a Vicwood z Číny, které dohromady kontrolují území v oblasti tropických deštných pralesů stokrát větší než Paříž a až 99 % exportu dřeva ze Středoafrické republiky.

Podle zprávy organizace Global Witness všechny tři společnosti často uplácejí ozbrojence ze Seleky, aby odstranili překážky na silnicích, poskytovali ozbrojený doprovod a ochranu.

Podrobnosti v angličtině (pdf) ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.7. 2015