Merkelová "hazardně proplýtvala dobrou pověst Německa" kritizuje Habermas

16. 7. 2015

Nejvýznamnější intelektuální osobnost evropské integrace Jürgen Habermas ostře kritizoval Angelu Merkelovou. Svým tvrdým postojem vůči Řecku hazardně zlikvidovala úsilí předchozích generací o zlepšení pověsti Německa

Filozof a sociolog Jürgen Habermas, jedna z nevýznamnějších osobností evropské integrace, ostře kritizoval Merkelovou, že prakticky vykonala "trest" na levicové vládě Alexise Tsiprase.

>

"Obávám se, že německá vláda, včetně její sociálně demokratické části, hazardně proplýtvala v jediné noci veškerý politický kapitál, který lepší Německo shromažďovalo po půl století," řekl Habermas. Předchozí německé vlády, dodal, projevovaly "větší politický takt a postnacionální mentalitu".

Habermas, který je považován za jednoho z nejvlivnějších současných evropských intelektuálů, konstatoval, že vyhrožováním Řecku, že bude vyhoštěno z eurozóny se Německo "bezostyšně projevilo jako hlavní evropský šafář a poprvé otevřeně v Evropě prosazovalo požadavky německé hegemonie".

Výsledek jednání mezi Řeckem a ostatními státy eurozóny podle Habermase "nedávají ekonomicky smysl, protože jedovatá směsice nutných strukturálních reforem státu a ekonomiky s dalšími vynucenými neoliberálními kroky zcela odradí vyčerpané obyvatelstvo Řecka a zlikviduje jakoukoliv možnost růstu."

Habermas dodal: "Donutit řeckou vládu, aby souhlasila s ekonomicky pochybným, vlastně jen symbolickým privatizačním fondem, tomu lze rozumět jen jako trestu uvalenému na levicovou vládu."

Habermas argumentuje, že se Evropa "octla v politické pasti":

"Bez společné finanční a hospodářské politiky budou národní ekonomiky pseudosuverénních států dál v oblasti produktivity divergovat. Žádné politické společenství nemůže takové napětí dlouhodobě vydržet. Zároveň se instituce EU snaží vyhýbat otevřeným konfliktům, a tak brání nutným politickým iniciativám pro rozšíření měnové unie v politickou unii. Jednat mohou jen šéfové vlád v Radě Evropy, jenže ti nejsou schopni jednat ve prospěch společného evropského společenství, protože myslí jen na voliče ve svých národních státech."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.7. 2015