Britští miliardáři během finanční krize více než zdvojnásobili svůj majetek

27. 4. 2015

Britští miliardáři od vzniku finanční krize r. 2008 více než zdvojnásobili svůj majetek. Nejbohatších 1000 britských rodin nyní ovládá majetek v hodnotě 547 miliard liber (20 963 miliard Kč).

Zatímco příjmy průměrných Britů se od finanční krize ještě nezotavily a tisíce lidí stále závisejí na charitativních darech potravin, britská finanční elita mezitím ovládla ještě větší část majetku v zemi než dosud.

Majetek nejbohatšího 1000 britských rodin stoupl od roku 2009, kdy měl hodnotu 258 miliard liber, o více než 112 procent. Vyplývá to ze seznamu nejbohatších britských občanů na rok 20115, který zveřejnil týdeník Sunday Times. Zejména za poslední rok britští superbohatí bohatli velmi rychle a v Londýně nyní žije 80 librových miliardářů (loni jich bylo 72).

V čele nejbohatších občanů je Len Blavatnik, ropný miliardář původem z Ukrajiny. Bydlí v rezidence nedaleko českého velvyslanectví, v Kensington Palace Gardens. Rezidence má cenu 41 milionů liber (1, 570 miliard Kč). Blavatnik je nyní americký občan. Před čtyřmi lety investoval třetinu svého bohatství do krachující firmy Warner Music v době, kdy pirátství likvidovalo tantiémy z hudby. Mezitím však získaly hudební streamovací služby na popularitě a příjmy firmy Warner Music stoupají. Blavatnik nyní vlastní 13,17 miliardy liber.

Institute for Fiscal Studies naproti tomu poukazuje, že příjmy průměrných domácností se teprve nedávno začaly zotavovat z finanční krize a průměrně vydělávající občané na tom nejsou o nic lépe než v roce 2008.

Nejbohatších 1000 rodin v Británii vlastní tolik peněz, jako všech nejchudších 40 procent Britů.

Duncan Exley, ředitel institute Equality Trust, konstatoval: "Nerovnost v tomto obrovském měřítku společnosti velmi silně škodí. Z četných studií vyplývá, že čím je společnost nejnerovnější, tím více se zhoršuje školství, lidé více často trpí duševními chorobami, důvěřují druhým lidem méně, stávají se obětí násilné zločinnosti a umírají dříve."

Ne všichni miliardáři ale zbohatli. Indický ocelářský magnát Lakshmi Mittal utrpěl na základě klesající poptávky a jeho majetek poklesl o celou miliardu liber.

Seznamu nejbohatších lidí v Británii dominují cizinci: jen pět z dvaceti nejbohatších občanů v Británii se v té zemi narodilo. Ze 117 miliardářů na seznamu je jich pouze 62 Britů a sama královna Alžběta poprvé vypadla ze seznamu nejbohatších 300 lidí v zemi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.4. 2015