Švédští činitelé zvažují možnost vyslechnout Assange na ekvádorském velvyslanectví v Londýně

28. 10. 2014

Britské ministerstvo zahraničí nic nenamítá proti tomu, aby švédská hlavní prokurátorka Marianne Ny provedla na ekvádorském velvyslanectví v Londýně výslech Juliana Assange v souvislosti s obviněními, že se r. 2010 dopustil údajného znásilnění.

Marianne uvedla v úterý, že vážně uvažuje o pozvání britské vlády provést výslech Assange přímo v Londýně, než bude soud ve Švédsku rozhodovat, zda zrušit jeho zatykač. Švédský odvolací soud se Asssangeho případem má zabývat příští týden. Britské ministerstvo zahraničí uvedlo v úterý, že by přivítalo žádost od švédské prokurátorky Marianne Ny vyslechnout Assange na ekvádorském velvyslanectví a rádo takový krok zprostředkuje. Assangeovi právníci to považují za důležitý krok k vyřešení případu.

Assange žije v azylu na ekvádorském velvyslanectví v Londýně už dva roky. Skrývá se tam před údajnou možností, že by mohl být ze Švédska deportován do USA.

Assangeovi právníci argumentují, že tím, že se švédská prokurátorka dosud nedostavila na ekvádorské velvyslanectví k vyslechnutí Assange, neřeší jeho případ s dostatečnou "naléhavostí a efektivitou", a tak odsuzuje Assange k nekonečnému "odnětí svobody".

Podle mluvčího britského ministerstva zahraničí by měly být "podrobnosti výslechu dohodnuty mezi švédskou prokurátorkou, panem Asssangem a ekvádorským velvyslanectvím".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.10. 2014