Šestiprocentní fašismus?

27. 10. 2014 / Karel Dolejší

Ze čtyř publikovaných "exit polls" provedených během nedělních předčasných parlamentních voleb na Ukrajině je pro ultrapravici nejpříznivější průzkum Fondu demokratické iniciativy I. Kurčatova ZDE. Nacionalistické straně Svoboda přiřknul 6,3% hlasů. (Parlamentní průzkum dává Svobodě 5,8%, TNS 6,0%, kdežto šetření společnosti "Rating" 5.8%.) Úplné volební výsledky dosud nejsou k dispozici.

Pokud se výpočet "kurčatovců" konečnými výsledky sčítání hlasů potvrdí, dostala by ultrapravice přece jen více hlasů, než se očekávalo, a její nejsilnější subjekt překročil 5% klauzuli, což rozhodně není nic potěšujícího. Ani tak by ovšem výsledek voleb nezakládal nejmenší důvod označit moskevskou propagandu ohledně "fašistické" Ukrajiny a všechny její sekundární a terciální retlanslátory a odvary ve světě i v ČR za proroky politické situace kolem Dněpru. Pravicoví extrémisté podle exit polls navzdory apokalyptickým předpovědím nezískají na Ukrajině žádné významné postavení. Budou na tom zhruba podobně jako v Česku rasisté z Okamurova Úsvitu.

Jestli je Ukrajina s šestiprocentními fašisty ze strany Svoboda fašistická, pak je ovšem Česká republika se sedmiprocentními okamuristy rasistická. Otázka potom zní, kde je třeba vést kýženou hranici mezi "fašistickými" a "nefašistickými" státy. Je jí přítomnost nějaké té nahnědlé strany v parlamentu? Pak je ovšem desítky let fašistické Rakousko nebo Itálie. Chcete dál z propagandistických důvodů rozmazávat hranici mezi použitím pojmu tak, aby ještě dával nějaký smysl, a pavlačovými drby? Pak si prosím poslužte a opakujte dál obvinění ohledně "fašistické" Ukrajiny - místo věcného zabývání se její skutečně hnusnou menšinovou ultrapravicí v přiměřené perspektivě - dokud vám to samotným nepřijde pitomé.

Kdyby to náhodou některé z těch, kdo dosud neúnavně pokřikovali hesla o fašistech, po parlamentních volbách přestalo bavit, třeba by také nezaškodilo zamyslet se konečně nad tím, zda Ukrajina není náhodou legitimní subjekt mezinárodního práva s naprosto stejně oprávněnými zájmy a požadavky, jako mnohými tak obdivované a za každých okolností omlouvané a vyzdvihované Rusko - to Rusko, jehož protikyjevská propaganda nemá a nikdy neměla za cíl nic jiného, než veškeré oprávněné ukrajinské zájmy od základu delegitimizovat...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.10. 2014