Horší praxe, než jakou praktikovala Stb

Londýnská policie zaplati odškodné oběti tajného policisty

24. 10. 2014

Londýnská Metropolitní policie rozhodla, že vyplatí odškodné ve výši 425 000 liber (15 milionů Kč) aktivistce za práva zvířat, kterou léta špehoval tajný policista a měl s ní sexuální poměr. Aktivistka mu porodila syna, aniž by věděla, že její partner je tajný policista, který na ni byl nasazený a že je ženatý a má jinou existenci, manželku s dvěma dětmi. Dva roky po narození jejího syna její partner - policejní špeh - zmizel z aktivistčina života.

Je tomu poprvé, kdy se britská policie rozhodla vyplatit odškodné ve snaze neutralizovat žaloby aktivistek, které se staly obětí policejních špehů, na ně nasazených, kteří měli s nimi sexuální poměr.

Poškozená žena se musela podrobit psychiatrické léčbě a uvažuje o sebevraždě od doby, kdy se r. 2012 dočetla v tisku, že muž, který opustil ji a její dítě před 24 lety, byl tajný policista, který na ni byl nasazený.

Žena, která si přeje zůstat v anonymitě, obvinila také policii, že vyřízení její žaloby u soudu protahovala, protože policie dva roky odmítala přiznat, že tajný agent Bob Lambert byl příslušníkem britské tajné policie, i když on sám už to předtím veřejně přiznal.

Uvedla: "Měla jsem pocit, jako že do mě neustále kopou. Měla jsem pocit, že mě hodili do moře, nechali mě, a já jsem se topila." Předtím se vyjádřila, že má pocit, že ji "znásilnil stát".

Britská policie se brání, že její tajní agenti neměli dovoleno mít sexuální vztah s "objekty", které sledovali. Avšak z důkazů, které vyšly najevo, vyplývá, že takovéto sexuální vztahy mezi tajnými agenty a jejich obětmi byly běžné a často trvaly několik let.

Policie stále odmítá přiznat odpovědnat v nejméně dalších deseti takových případech.

Postižená žena svědčila o tom, jak se ve věku 22 let velmi rychle zamilovala do "velmi šarmantního a charismatického" Boba Lamberta, který si říkal "Bob Robinson". Byl její první láska. Byla důvěryhodnou aktivistkou, takže "Robinsona" nikdo nezpochybňoval, zejména poté, co se ženě s ním narodilo dítě.

O mnoho desetiletí později zjistila, že Lambert měl jinou rodinu, mnoho kilometrů za Londýnem, a se svou skutečnou manželkou už měl dvě malé děti. V neděli, kdy tato žena porodila Lambertovi dítě, strávil Lambert víkend se svou skutečnou rodinou. "Žila jsem se špionem, který byl placen britskou vládou, aby mě špehoval, a to do takové míry, že mě sledoval i při porodu, viděl nejintimnější věci. Byl tam se mnou, když jsem rodila, po celých 14 hodin. Jak o tom asi psal pak policejní zprávu?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.10. 2014