Izraelsko-americké vztahy "v krizi" kvůli postoji Bílého domu k izraelskému ministrovi

27. 10. 2014

Vztahy Izraele s jeho klíčovým spojencem Spojenými státy se ocitly na historickém minimu, poté co Obamova administrativa dala najevo tvrdý postoj vůči izraelskému ministru obrany Moše Jalonovi.

Jalon dal během návštěvy ve Washingtonu najevo, že by se chtěl sejít s viceprezidentem Joem Bidenem, ministrem zahraničí Johnem Kerrym a poradkyní pro národní bezpečnost Susan Riceovou, avšak žádost byla odmítnuta. Komentátoři upozorňují, že nemusí jít pouze o "trest" za Jalonovu vypjatou kritiku Kerryho, ale Bílý dům tímto způsobem možná dává najevo postoj k celé izraelské vládě.

Podobná setkání jsou standardní součástí izraelských státních návštěv, všichni tři požádaní Američané se minulý týden odvolali na "obtíže s termíny" a Jalona odmítli. To je pro jinak důvěrné americko-izraelské vztahy vysoce neobvyklé.

Američtí představitelé pak ponížení stvrdili, když počkali, až se Jalon vrátí do Izraele, a "pustili" pak historku izraelskému listu a AP. Jalon se směl sejít s resortním kolegou Chuckem Hagelem a Samanthou Powerovou, velvyslankyní při OSN. Posledně jmenovaná schůzka se nicméně uskutečnila jen díky tomu, že ji Bílý dům nestihl včas překazit.

Bezprecedentní zacházení s izraelským ministrem přimělo ministra financí Jajra Lapida, aby varoval, že že vztahy obou zemí jsou v "krizi".

Jalon se v lednu musel omluvit za to, že označil Kerryho za "obsesivního a mesianistického" za snahu dosáhnout mírové dohody mezi Izraelem a Palestinci. Následovala další hněvivá reakce v březnu, když Jalon obvinil americkou zahraniční politiku, že do světa vysílá "slabost" a snižoval význam americké vojenské pomoci Izraeli.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.10. 2014