USA a Evropa zavádějí nové sankce proti Rusku

30. 7. 2014

Prezident Obama včera oznámil rozšíření sankcí proti Rusku, několik hodin poté, co se na tomtéž dohodla Evropská unie. Smyslem sankcí je "penalizovat Moskvu za její roli v konfliktu na Ukrajině". Podle amerických zdrojů Kreml nejen že nadále podporuje separatisty, ale sám se z vlastního území zapojil do bojů.

Sankce se dotknou dalších ruských bank a velkých zbrojařských firem, ale také blokují prodej technologií pro energetický sektor a omezují schopnost Ruska rozvíjet těžbu a prodej z nových ložisek.

Cílem sankcí je také "demonstrovat solidaritu" s Ukrajinou. Podle Obamy jde o to, aby Moskva uplatňovala politiku dobrého sousedství a přestala s Ukrajinou zacházet jako s vazalským státem. Na otázku jednoho z novinářů, zda se jendá o novou studenou válku, prezident odpověděl, že nikoliv a že cesta ke zlepšení vztahů s Ruskem zůstává otevřena - ale záleží na Kremlu, zda začne spolupracovat a uzná, že má Ukrajina právo rozvíjet také vztahy se Západem.

Televize BBC v úterý v rozhovoru s lotyšským velvyslancem v Bruselu upozornila, že sankce nejsou příliš tvrdé. Nepostihují západní pobočky ruských energetických společností. Nepostihují krátkodobé půjčky ruských bank od západních finančních společností, takže ruské banky i nadále budou moci dostávat krátkodobé půjčky. Nepostihují už existující zbrojní kontrakty, takže Francie může v klidu Rusku dodat obě obří hypermoderní válečné lodě. Nepostihují technologii pro plynárenský průmysl, jen technologii pro průmysl ropný.

Mezinárodní ropná firma BP, která má podstatný podíl v ruské ropné společnosti Rosneft, proti zaváděným sankcím důrazně protestovala.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.7. 2014