Počet usmrcených osob v Gaze přesáhl 1000

26. 7. 2014

Počet osob, usmrcených v Gaze ofenzívou izraelské armády, která trvá 19 dní, přesáhl podle informací palestinských činitelů 1000. Informace byla zveřejněna uprostřed dvanáctihodinového humanitárního příměří, kterého obyvatelé Gazy využívají k získání základních potravin a k vyprošťování mrtvol pohřbených v troskách domů.

Od začátku konfliktu 8. července bylo také usmrceno 42 Izraelců.

Činitelé v Gaze uvádějí, že během krátkého nynějšího příměří, které bylo zahájeno v sobotu v 8 hodin místního času (v 5 hodin ráno světového času) bylo z trosek vyproštěno více než 100 mrtvol.

Asi 5870 Palestinců bylo při ofenzívě izraelské armády raněno.

Izraelská armáda uvádí, že tři její vojáci byli usmrceni při bojích z pátku na sobotu. To znamená, že celkový počet mrtvých Izraelců je 40 vojáků a dva civilisté.

Jak je vidět na obrázku, například čtvrť Šedžaja v Gaza City byla izraelskou armádou úplně zničena. Reportéři BBC tamější situaci charakterizují jako "ohromující".

Vojenské akce, které toto způsobily a usmrtily více než 1000 osob a 5870 osob zranily, podpořili při své návštěvě Izraele čtyři poslanci české Poslanecké sněmovny.

Podrobnosti v angličtině s dalšími fotografiemi ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.7. 2014