Izraelský tank usmrtil 18 členů jedné rodiny před zahájením dvanáctihodinového humanitárního příměří

26. 7. 2014

Izrael a palestinské extremistické organizace respektují v současnosti na žádost OSN dvanáctihodinové humanitární příměři v Gaze. Přitom pokračuje úsilí zajistit dlouhodobé příměří.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že izraelský tank, střílející v Gaze, usmrtil svou palbou 18 členů jedné rodiny krátce před zahájením příměří v 8 hodin ráno místního času. Izraelská vojenská mluvčí uvedla, že zprávu kontroluje.

Izraelská armáda konstatovala, že přestane střílet na dobu 12 hodin, ale bude dále vyhledávat tunely, kterých používají extremisté. Mluvčí organizace Hamas uvedl, že všechny palestinské frakce příměří dodrží.

Stovky Palestinců vyšly do ulic během pouhých několika minut poté, co příměří začalo. Někteří se vydali z útočišť pěšky do svých bydlišť ve snaze zjistit, zda byly zničeny jejich příbytky. Jiní stojí frontu na peníze před bankami, aby si mohli zakoupit potraviny.

Boje pokračovaly i v noci z pátku na sobotu. Během devatenácti dnů násilí bylo usmrceno 883 Palestinců, mnoho z nich civilistů. Počet mrtvých izraelských vojáků dosáhl 37. Tři civilisté v Izraeli byli usmrceni raketami odpalovanými Hamasem.

V sobotu se mají konat rozhovory v Paříži ve snaze zajistit dlouhodobější příměří.

Hamas požaduje ukončení egyptsko-izraelské blokády Gazy, jinak neukončí střelbu. Izraelští činitelé požadují, že v rámci příměří musí mít jejich armáda právo dál hledat tunely Hamasu na hranici s Izraelem.

Ve čtvrtek večer demonstrovalo 10 000 lidí proti útokům v Gaze nedaleko palestinského administrativního hlavního města Ramallah.

ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.7. 2014