Další hloupá propaganda "Studia Zet"

České rádio vychvaluje systém univerzitního školného, který v Británii spektakulárně krachuje

23. 7. 2014 / Jan Čulík

Britské vládě se nepodařilo prodat studentský dluh do soukromého sektoru a vláda přiznává, že z rozpůjčených peněz studentům na školné se jí podaří dostat zpět jen 55 procent!

Kdyby člověk poslouchal česká média, asi by se upsal neustálým uváděním jejich nesmyslů na pravou míru. "Studio Zet" vysílající - bohužel - česky na frekvencích BBC World Service, ve středu před desátou hodinou vysílalo propagandistický rozhovor vlastně reklamu na australský univerzitní systém vybírání vysokoškolského školného. Kontroverzní systém, který převzala automaticky Velká Británie a který tam nyní spektakulárně krachuje, jakýsi "odborník" nekriticky vychvaloval do nebe, že prý je výborné, když studenti neplatí školné během studia, ale až po absolutoriu, a jen po dosažení určité příjmové hladiny, a splátky jsou prý "tak nízké", že si jich ani absolvent "nepovšimne". Že prý školné nakonec neuhradí jen asi 20 procent studentů. Také rozhovor obsahoval naprosto demagogické tvrzení, že když se financují univerzity ze státního rozpočtu, "chudí lidé" prý vlastně dotují "bohaté na univerzitách". No tak, ono to bylo vždycky přesně obráceně - univerzitní vzdělání bez poplatků umožňovalo nadaným lidem z jakýchkoliv společenských vrstev, aby ho získali bez diskriminace.

Interviewovaný "odborník" také jaksi pozapomněl na milý princip, zaváděný v "kapitalistických" společnostech od Margaret Thatcherové - občan platí daně a očekává za ně od státu určité služby. Thatcherová přišla však s geniálním nápadem: Jen ať občan platí daně, ty mu sebereme, ale za služby mu budeme účtovat ještě jednou, přímo. Kdo chce k lékaři, ať si zaplatí, kdo chce vzdělání, ať si zaplatí.

Nejpikantnější ale bylo, že "Studio Zet" naprosto nezohlednilo, při vychvalování australského školného, že se tentýž systém v současnosti dostal v Británii do spektakulární krize. Že by to ve "Studiu Zet" nevěděli, že by byli natolik izolováni od světa?

Britský ministr obchodu Vince Cable právě oznámil, že britská vláda byla nucena zrušit plán prodat studentské dluhy u státu soukromým vymahatelským firmám. Dluhy britských studentů za vysokoškolské školné od jeho zavedení před několika lety mají hodnotu 12 miliard liber, tedy 408 miliard Kč. Konzervativní premiér je plánoval odprodat do soukromého sektoru, což by mimo jiné bylo porušením původního vládního příslibu, že studentské dluhy zůstanou ve státním sektoru a budou mít jen minimální úroky. Soukromý vymahatel by měl najednou možnost účtovat komerční úrok.

Ukázalo se ale, že prodej studentských dluhů nepřinese do státní pokladny požadované příjmy. David Willets, ministr pro univerzity, tvrdil, že za každou jednu libru, kterou si student na školné půjčí, dostane stát zpět 70 procent. Odhadované zisky však jaksi klesají. Podle konzervativního ministra financí Davida Osborna to bude jen 65 procent, řekl loni o Vánocích. Nyní odhaduje britský vládní Úřad pro rozpočtovou odpovědnost, že vláda získá od studentů zpět jen 55 procent půjčených peněz na školné!

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.7. 2014