USA: Rusko porušuje klíčovou dohodu o strategických jaderných zbraních

30. 1. 2014

USA informovaly své partnery v NATO, že Rusko porušuje klíčovou smlouvu o zákazu strategických střel středního doletu (INF Treaty). Podle zpráv listu New York Times odvolávajících se na vládní zdroje ve Washingtonu Rusko od roku 2008 provádí letové testy střel s plochou dráhou letu odpalovaných ze země. Bílý dům se také v této věci vloni několikrát obrátil na Moskvu, ale bylo mu sděleno, že není třeba nic řešit.

Představitel NATO kontaktovaný BBC označil dodržování smluv o kontrole zbrojení za "vážnou záležitost".

Smlouva o jaderných silách středního doletu (INF) z roku 1987 je "klíčovým prvkem euroatlantické bezpečnosti a plnění smluv o kontrole zbrojení má zásadní význam pro budování vzájemné důvěry a jistoty, stejně jako zvýšená transparence v našem dialogu s Ruskem", prohlásil zástupce NATO.

INF, jeden z největších úspěchů odzbrojovacích jednání na konci studené války, eliminovala celou jednu kategorii jaderných zbraní, střely s plochu drahou letu odpalované ze země a balistické rakety s doletem v rozmezí 500-5500 km. Jednalo se o americké systémy Pershing 2, pozemní střely Tomahawk umístěné v Evropě a sovětské rakety SS-20.

Rusko má dnes ve výzbroji velmi pestrý arsenál řízených střel a pozemní, námořní a letecké systémy jsou si navzájem velmi podobné.

Někteří experti se domnívají, že sporným systémem je řízená střela s plochou dráhou letu R-500 odpalovaná ze systému Iskander-K.

Douglas Barrie, analytik Mezinárodního institutu pro strategická studia v Londýně, tvrdí, že "pokud ta zbraň je schopna nést jadernou hlavici, pak její dolet patrně převálcuje omezení smlouvy INF". A dodává, že Rusko je nepochybně schopno střelu těchto parametrů vybavit jadernou hlavicí, tak jako to udělalo již dříve. Zároveň ovšem dodal, že otevřené zdroje spojují zmíněný systém obecně s nejadernou hlavicí.

Na rozdíl od předchozích stížností na Rusko se spor tentokrát netýká strategických mezikontinentálních raket, ale střel s plochou drahou letu. (Tato zbraň je mimochodem řečeno mnohem levnější, než mezikontinentální balistické rakety - pozn. KD.)

Moskva považuje INF za zastaralou smlouvu a poukazuje na to, že jde o dvoustranný dokument nezavazující jiné jaderné mocnosti, ale nevypověděla ji.

USA považují další pokrok v oblasti kontroly zbrojení ve vztahu k Rusku za nepravděpodobný, ale nepřejí si také Kreml veřejně obvinit z podvodu. Téma však na domácí scéně prosazují konzervativní elementy v Kongresu, které chtějí přijmout zákon, jenž by administrativu zavázal předkládat zprávy o jednání Moskvy ve vztahu k INF.

Zdroj v angličtině: ZDE

Štěpán Kotrba: Iskander -- mobilní raketový systém odstrašování v místních konfliktech ZDE
Vytisknout

Související články

Je zbrojení Ruska nebezpečím pro Evropu?

28.12. 2013

Má se Evropa obávat ruského masivního zbrojení? Rusko plánuje do roku 2020 utratit za nákup zbraní a vojenské techniky více jak 19 bilionů rublů (cca 11,5 bilionů korun). Cílem této investice do obrany je, aby ruské ozbrojené síly mohly adekvátně rea...

Rozmístění ruských raket vyvolalo mezinárodní poplach

18.12. 2013

Washington se připojil k sousedům Ruské federace, kteří spustili poplach kvůli zprávě, že Moskva rozmístila rakety Iskander schopné nést jaderné hlavice blízko hranici s EU. Jde o reakci na Američany prosazovaný systém protiraketové obrany budovaný v...

Rusko: Rozmístění raket na západě země je "legitimní"

16.12. 2013

Ruské ministerstvo obrany je toho názoru, že rozmístění raket krátkého doletu v západní části země neporušuje žádné mezinárodní dohody. Ministerstvo nespecifikovalo, kde přesně byly kvasibalistické rakety Iskander rozmístěny.

Disponuje Rusko novou generací hlavic pro své balistické střely?

29.1. 2011

JU│ŠOK│ V posledním číslo Nezavisimoj gazety komentuje Viktor Litovkin senzační vyjádření generálního konstruktéra Moskevského institutu teplotechniky Jurije Solomonova, který rozpracovává ruské raketové komplexy strategického určení -- r...

Club-K: kontejnerová hrozba aneb k čertu s pravidly

15.4. 2010

LVI│ Prestižní britská zpravodajská agentura Jane's přinesla velmi závažné zprávy o novém ruském zbraňovém systému, který by potencionálně mohl naprosto změnit základy toho, co se dnes ví o protilodních nebo protizemních křižujících střelách. O...

Obsah vydání | Čtvrtek 30.1. 2014