Kravčuk: Ukrajina na "pokraji občanské války"

29. 1. 2014

První ukrajinský prezident Leonid Kravčuk během parlamentní debaty o amnestii varoval, že země je na "pokraji občanské války", a vyzval všechny zainteresované, aby jednali "s nejvyšší zodpovědností".

Prezident Janukovyč chce, aby amnestie pro zadržované byla vázána na odchod demonstrantů z vládních objektů. Ti to odmítají a žádají jeho rezignaci.

V ulicích Kyjeva jsou znovu tisíce protestujících, mnozí z nich mají přilby a nesou baseballové pálky a další improvizované zbraně. Získali včera výrazný ústupek, když parlament zrušil kontroverzní zákony proti protestům a vláda premiéra Azarova rezignovala.

Exprezident Kravčuk vyzval k nalezení politického kompromisu, situaci v zemi označil za "revoluci" a varoval, že se Ukrajina nachází na hraně občanské války. Projevu byli přítomni exprezidenti Leonid Kučma a Viktor Juščenko.

Protesty se v posledních dnech rozšířily i na východ země, kde bývala politická základna prezidenta Janukovyče.

Podporu ukrajinským demonstrantům vyjádřili americký prezident Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkelová. Ta řekla, že "demonstranti bojují za tytéž hodnoty, jimiž se řídíme i my v Evropské unii, a proto jim je třeba naslouchat." Americký prezident Joe Biden zatelefonoval ukrajinskému prezidentu Janukovyčovi a pochválil "pokrok, k němuž došlo". Komisařka EU pro zahraniční věci Catherine Ashtonová a komisař EU pro její rozšiřování přijeli do Kyjeva na rozhovory s ukrajinským vedením.

Ruský prezident Vladimír Putin v úterý kritizoval to, co charakterizoval jako "zasahování" do záležitostí Ukrajiny a dodal: "Myslím, že si ukrajinský lid dokáže sám vyřešit své problémy. Dovedu si představit, jak by reagovali naši evropští partneři, kdyby uprostřed krize v zemi, jako je Řecko nebo Kypr přicestoval do té země náš ministr zahraničí, účastnil se tam jedné z jejich protievropských demonstrací a promluvil k nim."

Dobře informované zdroje však upozorňují, že Kreml sám vyvíjí na prezidenta Janukovyče za scénou obrovský tlak.

Janukovyč byl zvolen prezidentem v demokratických volbách v roce 2010, slíbil, že zemi dovede do EU, ale vloni v listopadu od toho ustoupil a místo toho podepsal smlouvy s Moskvou a přijal od ní úvěr ve výši 15 miliard dolarů výměnou za budoucí integraci do nadnárodních projektů, v nichž má Kreml dominantní postavení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.1. 2014