BRITÁNIE:

Šokující příběh o deportaci hladovkáře

2. 12. 2013

Britská konzervativní ministryně vnitra Theresa May se ocitá pod sílícím tlakem ohledně zpackaného pokusu deportovat vážně nemocného muže z Británie do Nigérie soukromým letadlem.

Ifa Muaza, který na protest proti rozhodnutí britských úřadů deportovat ho zpět do Nigérie, kde mu hrozí smrt, drží 100 dní hladovku, je proto ve vážném zdravotním stavu a je na nosítkách. Přesto rozhodla Theresa Mayová, že muže nechá deportovat do Nigérie. Komerční letecká společnost ho odmítla do Nigérie dopravit, neboť je v tak strašném zdravotním stavu, že podle jejího úsudku nemůže být dopravován komerčním letadlem. Lékaři také varovali, aby nebyl odvážen z nemocnice.

Mayová si tedy nechala najmout pro Muazovu deportaci soukromé letadlo, jemuž však po dvacetihodinovém letu byl odmítnut přístup do nigerijského vzdušného prostoru. Letadlo muselo být odkloněno na Maltu, kde došlo k zuřivé hádce s místními úřady, které nechtěly dovolit letadlu přistát na tamějším letišti.

Letadlo se tedy vrátilo do Británie a přistálo na letišti v Lutonu, kde Muazu vyzvedli z nosítek a odvezli do vazebního střediska pro imigranty v Harmondsworthu nedaleko letiště Heathrow. Podle odhadu stálo najmutí soukromého letadla na nepovedenou deportaci britské ministerstvo vnitra cca 110 000 liber (asi 3,5 milionu Kč).

Zdroje ve vazebním středisku pro imigranty uvedly, že tamější zaměstnanci "byli šokováni" zdravotním stavem Muazy. Lékaři ve vazebním středisku varovaly úřady šestkrát, že muž je v příliš vážném zdravotním stavu, aby tam byl zadržován a zaměstanci byli varováni, že muž je "těsně před smrtí".

O víkendu se snažili právníci a stoupenci sedmačtyřicetiletého Muazy, jehož podporují četní politikové, organizace hájící lidská práva a celebrity, zabránit druhému pokusu o deportaci. "Je to neuvěřitelné fiasko a jsme velmi znepokojeni jeho zdravotním stavem. Je nesmírně slabý," řekl jeden právník.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 2.12. 2013