Nepochopili, že menšinová vláda by byla stabilní řešení

24. 11. 2013 / Josef Mrázek

Předsedové Babiš a Bělobrádek korektně nabídli podporu pro menšinovou vládu ČSSD a ta by zřejmě získala docela stabilní podporu ve sněmovně, protože by umožňovala účast na rozhodování velké většině Sněmovny. Mohlo to být nebývale demokratické řešení a je neomluvitelnou chybou předsedy Sobotky, že to nepochopil. Nebylo by přitom potřeba vyřadit nic z programů stran a v každé otázce by se hledala jiná podpora napříč Sněmovnou, a to by bylo slušné vůči všem voličům, tak by se přesně ukázala jejich vůle.

.Bohužel, až na upozornění článkem v Parlamentních Listech , které se zpozdilo ne jejich a ani mou vinou, nikdo to, pokud vím, nepropagoval. Ovšem to řešení si měl osvojit každý politik, který by hledal, jak aspoň trochu optimalizovat zpackané volby.

Již jen další chybou je reakce předsedy Sobotky na vlastní neschopnost úvahami o předčasných volbách za situace, která touto dobou již mohla být bez problémů vyřešena někým schopnějším. Ale ten měl být v čele již daleko dříve, jestli takový vůbec je k dispozici, a ne ho chtít měnit přímo v rámci voleb. Tyto personální otázky by se daly označit za vnitřní problémy strany, kdyby na neštěstí neměla tak unikátní postavení, že měla být nejvýznamnější a spolehlivou oporou pro podstatnou část občanů a možná všechny, protože katastrofální stav státu byl ještě více poodhalen neuvěřitelným činem Rady ČNB. Tím byly zcela zbourány hranice mezi možným a nemožným a nikdo si nemůže být jist ničím, když naše orgány jednají.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.11. 2013