Ukrajina zmrazila jednání s Evropskou unií

22. 11. 2013

Ukrajina ruší přípravy k podpisu historické obchodní a politické smlouvy s Evropskou unií. Tento krok byl oznámen poté, co parlament zamítl návrh zákona, který by bývalé premiérce Julii Tymošenkové umožnil vyjít z vězení a léčit se v zahraničí.

Premiér Mykola Azarov vydal ve čtvrtek dekret, který zastavuje přípravy k uzavření smlouvy. Ta by Ukrajinu posunula blíže k Západu a oslabila její historické vazby s Ruskem. Smlouva byla také považována za důležitý krok k eventuelnímu plnému členství Ukrajiny v EU.

Diplomatický obrat přišel po mnohaměsíčních obtížných jednáních o podmínkách dohody a pouhých osm dní předtím, než se měl uskutečnit podpis smlouvy na summitu ve Vilniusu.

Dekret tvrdí, že zmrazení dohody je motivováno "zajištěním bezpečnosti" země s ohledem na možná rizika ve vztahu k obchodní smlouvě s Moskvou. Bývalá sovětská republika se obávala odvety Ruska ohlášené prezidentem Putinem, která by mohla poškodit její ekonomiku.

Ukrajina má v plánu "obnovit aktivní dialog" s Ruskem a dalšími členy ruské celní unie a Společenství nezávislých států.

Lídr opozice Arsenij Jasenjuk na krok vlády reagoval hněvem a pohrozil, že prezident Janukovyč může kvůli "zradě" čelit impeachmentu, pokud se mu nepodaří uzavřít přístupovou smlouvu. Zároveň vyzval premiéra, aby během pátku vysvětlil "ilegální a neústavní" rozhodnutí parlamentu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Ukrajina: Demonstranti stupňují tlak na prezidenta Janukovyče

9.12. 2013

Desetitisíce lidí opět opět demonstrovaly v Kyjevě a požadovali rezignaci prezidenta. Někteří povalili sochu Lenina. Tento krok je symbolicky spojován s blízkým vztahem prezidenta Janukovyče k Moskvě. Odhady účasti na demonstraci se v závislosti ...

Sevastopolský zastupitel sbírá podpisy pod zvací dopis Putinovi

3.12. 2013

Sevastopolský městský zastupitel za vládní Stranu regionů Sergej Smoljaninov organizuje sběr podpisů místních obyvatel pod výzvu adresovanou prezidentu Ruské federace Vladimiru Putinovi. Jejím obsahem je žádost "poskytnout vojenskou pomoc na obranu s...

EU podepsala asociační dohody s Gruzií a Moldávií

29.11. 2013

Evropská unie se podpisem asociačních dohod s Gruzií a Moldávií rozšiřuje dále na východ. Nepodařilo se jí však uzavřít stejnou dohodu se strategicky důležitou Ukrajinou. Francouzský prezident Francois Hollande na summitu ve Vilniusu prohlásil,...

USA mohou na Ukrajinu uvalit sankce

22.11. 2013

Německé ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž se hovoří o tom, že dveře pro vstup Ukrajiny do EU zůstávají otevřeny a záleží na ní, jak se rozhodne. Současně s tím v Bruselu vešlo ve známost, že Rusko a EU obnovují práci na nové základn...

Obsah vydání | Pátek 22.11. 2013