BBC: Britská armáda v sedmdesátých letech střílela v Severním Irsku neozbrojené civilisty

21. 11. 2013

Příslušníci tajné vojenské jednotky britské armády usmrcovali v severním Irsku v sedmdesátých letech neozbrojené civilisty, sdělili její bývalí členové investigativnímu pořadu televize BBC Panorama.

Bývalí členové Military Reaction Force (MRF), která byla zrušena r. 1973, svědčili o tom, že bylo jejich úkolem "najít a zlikvidovat" v Beflastu aktivisty IRA. Bývalí vojáci tvrdí, že jejich zabíjení zachránilo mnoho lidských životů. Ministerstvo obrany předalo jejich svědectví policii.

Jednotka MRF se skládala z přibližně čtyřiceti příslušníků, speciálně vybraných z britské armády. Ti hlídkovali v civilu v Belfastu v neoznačených automobilech. Bývalí členové jednotky svědčili v pořadu Panorama, že jejich totožnost byla zakamuflována. Předstírali, že jsou metaři, popeláři i bezdomovci.

Kromě hlídkování také stříleli na osoby, které byly podezřívány z členství v IRA. Cílem bylo "minimalizovat činnost Irské republikánské armády". Zabíjeli "tvrdé zabijáky", svědčili bývalí příslušníci speciální jednotky.

V roce 1972 došlo v Severním Irsku k 10 600 případům střelby. Není možné nyní určit, kolikrát stříleli příslušníci britské armády. Operační záznamy jednotky MRF byly zničeny a bývalí členové jednotky odmítli svědčit o konkrétních případech, jimiž by inkriminovali z vražd sebe či své kolegy. Přiznali však, že stříleli a usmrcovali neozbrojené civilisty.

Pořad Panorama indentifikoval 10 neozbrojených civilistů, kteří byli podle svědků usmrceni příslušníky MRF. Příslušníci MRF se hájili, že tyto ozbrojené akce nakonec vedly k ochromení IRA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 21.11. 2013