Anketa Romano hangos:

Co očekáváte od nové vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové a jaké její aktivity jste zaznamenali?

26. 4. 2011 / Pavel Pečínka

Eva Berkyová
Zdravotní sestra, Klagenfurt.
O aktivitách pani Šimůnkovej viem dosť málo na to, aby som k nej mohla zaujať nejaký odbornejší postoj. Ale podla informácií dostupných na internete sa pani Šimůnkova primárne venovala problematike detí, pravdepodobne však viac z kancelárie než v teréne. Viac by som uvítala jej aktivity v teréne. Určite má dostatočnů kvalifikáciiu v tejto oblasti, ale viac menej teoretickú. Jej hlavnou prioritou, ako splnomocenkyne pre ľudské práva, by mali byť vzhľadom k situácii v ČR občania so sociálne znevýhodnených rodín ako aj občania iných národností žijúcich v ČR, ktorí často čelia rasistickým útokom a diskriminácii.

Antonín Ferko
Publicista, žije v Bavorsku.
Paní Šimůnkovou neznám, tak nevím, co od ní mohu očekávat. Popravdě nic jako od každého zmocněnce pro lidská práva! Mezi její priority by měla patřit lepší koordinace s evropskými zmocněnci pro lidská práva. Zlepšení životní situace emigrantů. Lepší a pružnější migrační politika. Boj proti rozšiřování a stavění nových sociálně vyloučených lokalit. Boj proti chudobě a nevzdělanosti sociálně slabých spoluobčanů. Zamezení provokativních akcí typu prvomájový pochod "neodělnické" strany. Atd. Má toho hodně a nic od ní neočekávám.

Eva Dobšíková
Učitelka, aktivní v Židovské obci Brno.
Novou zmocněnkyni neznám, ale kdybych byla na jejím místě, usilovala bych všemi způsoby o možnosti zaměstnání pro každého Roma, i kdyby se mělo dotovat. Stejně tak o vzdělávání dětí od předškolního věku podle nejlepších zkušeností, jaké s nimi máme. A máme jich dost, jen doopravdy chtít.

Bohumil Řeřicha
Člen kruhu přátel Česko-německého porozumění, Lubenec.
Od nové vládní zmocněnkyně neočekávám žádný velký posun.

Magdaléna
Pracovní konzultant, Olomouc.
Nejdřív chci říct, že jsem ráda, že bude opět vycházet Romano hangos. No a k vaší otázce -- od vládní zmocnenkyně Moniky Šimůnkové očekávam, že se třeba nějak zasadí, aby si Dělnická strana nemohla psát dodatek "sociální spravedlnosti". Na to, myslím si, nemá právo. Jak si představuje "sociální spravedlnost", co myslí tím pojmem? Vždyť mezi Romy jsou i slušní lidé - doktoři, umělci, malíři, učitelé, kteří chodí do zaměstnání.

Erazim Kohák
Filozof, publicista, Praha.
Vzhledem k tomu, že programem této vlády je seškrtat, co se jen dá, aby vyšší příjmové skupiny nemusely platit odpovídající daně, nemyslím, že paní Šimůnková toho mnoho zvládne. Spíš nechtěně přesvědčí menšiny, aby příště nevolily strany vládní koalice. Pokud je opravdu osobou dobré vůle, doufám, že si stanoví jako prioritu všemožnou podporu vzdělávání pro děti i rodiče a zároveň se bude zasazovat proti diskriminaci v zajištění pracovních příležitostí. Neboť, jak děl Palacký, v práci a vedení je naše spasení. Dnes to zní starosvětsky a víme, jak se jeho generace chovala k menšinám, ale zná někdo jinou cestu?

Jiřina Šiklová
Socioložka, publicistka, Praha.
Hezky se usmívá, je mladá, ale o její činnosti zatím nic nevím. Měla by dokončit rozpracované úkoly svého předchůdce, Michaela Kocába. Není nutné začínat jiné aktivity, když ty předchozí nejsou dokončeny.

Jozef Holek
Koordinátor pro národnostní menšiny Libereckého kraje.
Moje očekávání je nulové. Vládní zmocněnkyně zatím nejeví zájem o naši problematiku. Občanskou část rady vlády sice ignoruje, ale dejme jí čas i prostor. Politici ji dosadili do funkce a ti také určují priority, které nám Romům jsou - vlastně nejsou - utajené.

Milan Daniel
Pracovník pardubického družení Most pro lidská práva.
Paní zmocněnkyni neznám. Pokud vím, tak se věnovala oblasti, která je mimo můj zájem, a neočekávám od ní nic. Všechno pozitivní nad tento limit pro mne bude příjemným překvapením.

Drahomír Radek Horváth
Publicista, projektový asistent, Děčín.
Po nepříjemné zkušenosti s jejím NE angažmá v kauze Nový Bydžov již neočekávám nic. Jedna tisková zpráva jaro nedělá a její přítomnost na protestní akci vedle Kobába a Stehlíkové by dala jasný signál směrem k neonacistické scéně, že tento její Úřad to myslí vážně. Nedorazila na shromáždění řadových občanů, kteří jasně vyjádřili svůj názor, že si nepřejí neonacistické pochody v našich městech. To považuju za velice neprofesionální přístup.

Milouš Červencl
Ředitel památníku Lidice.
Za Památník Lidice i za sebe věřím, že naváže na práci svého předchůdce Michaela Kocába v oblasti práv menšin, zejména však směrem k romské problematice, i když to jako žena nebude mít zrovna lehké. Měl jsem možnost se s paní Šimůnkovou osobně setkat nedávno při zahájení sezóny v památníku Lety a působila na mě vstřícným dojmem s velkým zájmem o, pro ni novou, problematiku.

Lýdia Poláčková
Koordinátorka pro romskou menšinu na ostravském magistrátu.
Neočekávám od ní nic. Svůj postoj k romské radě, potažmo k romské problematice, ukázala tím, že nebyla ani na pár hodin na výjezdním zasedání romské části Rady vlády. A jak jsem právě zjistila, nebude ani na monitorovacím výboru Agentury pro sociální začleňování. Pokud to bude jinak, budu jenom příjemně překvapena.

Vychází v Romano hangos 2/2011 ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.4. 2011