Čína: Náhle vás někdo pobodá v ulicích

25. 10. 2010

V Číně v posledních týdnech dochází k náhlým, neočekávaným útokům nožem. K jednomu z prvních takových útoků došlo ve škole a od té doby už byly zraněny desítky, lidí, informovaly Channel Four News.

Podle otce jedné z obětí z útoků vyplývá, že Čína se octla na hranici psychického kolapsu.

Letos v dubnu došlo k takovému útoku ve školce v provinciii Guangdong. Na videozáznamu z incidentu děti utíkají dolů po schodech, ampliony vyzývají lidi, aby zamkli okna a dveře. 15 dětí a učitelka kreslení byly pobodány mužem jménem Chen Kang Bing.

Chen se objeví na balkóně s nožem. Brzo ho do rohu zaženou učitelé s mopy a odtáhnou ho po schodech do policejního antonu - což je přímá cesta na popraviště, byl popraven o tři měsíce později.

Zločin Chena Kang Binga byl neospravedlnitelný, jeho obětmi byli lidi, které neznal, byli nevinní (žádná oběť nezemřela). Ale jeho motiv - či zdánlivá absence jakéhokoliv motivu - ukazuje, že v čínské společnosti dnes existuje obrovský psychický stres.

Televize Channel Four našla Chenova otce - prodavače zeleniny Chen Wei Chu. Zoufale plakal, když hovořil o tom, jak jeho syn - školník v jiné škole - dostal žloutenku. Přišel o zaměstnání, nemohl platit za léky a propadl depresi.

Psychóza, která u něho pak vznikla a vedla k jeho útoku nožem na nevinné lidi, je podle jeho otce příznakem společnosti na pokraji rozkladu.

chenův otec řekl televizi Channel Four: "Zkorumpovaní úředníci jsou zločinci, ale ti jsou stále ještě naživu. Není to fér. Byl to dobrý kluk, byl jenom nemocný. Nemohli jsme mu pomoci, protože jsme neměli peníze. Zabili ho, ani mi to neřekli. Prostě ho jen tak zabili."

Od března došlo v Číně k jedenácti takovýmto útokům nožem na neznámé lidi na ulici. Nejprve ve školách, pak ve vlacích, pak v nákupních střediscích a v domovech důchodců.

Tito lidé, zdůrazňuje právník, Teng Biao, který se zasazuje za zrušení trestu smrti, jsou šílení, jsou to ti, které společnost opustila, jsou ignorováni: "Vidíme ve všech těchto případech extremní nenávist. Vyjadřují svou nenávist vůči vládě a pak se to rozšíří na celou společnost. Často tito lidé prosí o pomoc dlouhá léta a nikdo je neposlouchá. Žádné sdělovací prostředky o jejich případu neinformují. Volají o pomoc - a když je nikdo neposlouchá poté, co zabijí dospělé, začnou zabíjet děti."

Jejich zločiny jsou neomluvitelné, ano, ale poskytují děsivý pohled na rychle se rozvíjející společnost, kde se nesouhlas a zuřivost nemají možnost projevit politicky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 25.10. 2010