Prodá se ČSSD za 33 stříbrných?

1. 7. 2010 / Vít Klíma

Pravicové strany dosáhly ve volbách relativního úspěchu, kdy obsadily 118 parlamentních křesel. K absolutní spokojenosti jim chybějí dvě křesla k tomu, aby mohly - bez hlasů opozice - měnit i ústavní zákony. Chybějící hlasy zamýšlí pravice získat od ČSSD, a proto jí jako "závdavek" dala křeslo místopředsedy Sněmovny. ČSSD spokojeně zamlaskala! Pravice má navíc ČSSD co nabídnout v ekonomické i mocenské sféře. Kdyby někdo vyhlásil anketu, zda ČSSD potřebné dva hlasy pravici "prodá", tipnul bych si, že ano.

Důvody

Kritické články na adresu ČSSD napsalo na stránkách Britských listů už několik autorů. Co se mně nejvíce nelíbí, je absolutní bezcharakternost vedení ČSSD. Jen pro ilustraci: pokud měla Olga Zubová za sebou deset milionů od svého sponzora, byla ČSSD "dobrá". Když sponzor odstoupil, Zubová z kandidátky zmizela. Oč tedy ČSSD šlo? O "ozelenění" programu, což byla tehdejší verze, nebo o peníze? Na tuto otázku si jistě odpoví čtenář sám. A šlo-li ČSSD skutečně jen o peníze dříve, tak proč ne teď? Prodala-li místo na kandidátce, proč ne i dva hlasy? Obávám se, že na stole leží jen jedna otevřená otázka: "kolik těch 33 stříbrných vlastně dnes je"?

Je čas pro vznik nové levicové strany?

Pokud by byl můj odhad správný a ČSSD by se za 33 stříbrných skutečně prodala, uvolnil by se volný prostor pro vznik nové levicové strany. Jak bude Kalousek postupně Čechy ožebračovat, pak se jistě ozve i "ze zdola" volání po skutečně levicové straně, jež mu "zakroutí krkem". Chopí se někdo této příležitosti? Pokud ne, nepokusí se tyto "protestní hlasy" pro sebe získat "hnědokošiláči"?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.7. 2010