Předvolební problémy Gordona Browna: Označil voličku za "bigotní ženskou"

29. 4. 2010

Předvolební kampaň britského premiéra Gordona Browna zaznamenala ve středu podstatný problém, když televizní mikrofon, který neodevzdal, zachytil jeho soukromá slova.

Když byl britský premiér interviewován v živém televizním vysílání v městě Rochdale o plánech své strany jak snížit britský státní deficit, přerušovala ho opakovaně pětašedesátiletá občanka Gillian Duffy, naléhala na něj, ať vysvětlí, jak konkrétní ten deficit sníží. Brown její otázky ignoroval, ale pak ho požádali jeho poradci, aby s ní promluvil.

Po několikaminutovém rozhovoru s premiérem řekla Duffyová reportérům, že "pan premiér je velmi sympatický" a že hlasovala pro labouristy celý život a učiní to příští týden znovu. Jenže jak Brown nasedl do automobilu, neodevzdal televizní mikrofon, který byl stále zapnutý a přenášel jeho slova i z automobilu.

Brown řekl: "To byla katastrofa - té ženě mě neměli předhodit. Čí to byl nápad? Absurdní." Na otázku, co říkala, odpověděl Brown. "Všechno. Byla to prostě bigotní ženská."

Gordon Brown potvrdil, že Duffyové posléze zatelefonoval a omluvil se jí za své výroky, ale až poté, co je odvysílaly ve zpravodajství všechny britské televizní a rozhlasové stanice. Je pravděpodobné, že Brownovy výroky obnoví mediální spekulace o tom, že je to sprosťák, který brutálně terorizuje své podřízené na Úřadu vlády.

Během svého rozhovoru s Gordonem Brownem se Duffyová premiéra ptala na starobní důchody, státní deficit a univerzitní školné. Kriticky se také zmínila o tom, že je v Británii "příliš mnoho Východoevropanů", ale svou myšlenku dále nerozvíjela. Brown jí řekl, že do Británie se sice přistěhoval milion cizinců, ale milion Britů zase odešel žít do jiných evropských zemí.

Podle Petera Mandelsona, ministra "školství a podnikání", byl Brown "šokován" tím, co se stalo. "Vláda i Labouristická strana jako celek, my máme s lidmi soucit, jde nám o lidi, jako je paní Duffyová, respektujeme její názor.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 29.4. 2010