Nová pravidla termonukleárního zbrojení

12. 4. 2010 / Ivan Větvička

Smlouva o omezení strategických zbraní, kterou v Praze 8. dubna podepsal prezident Spojených států Barack Obama a jeho ruský protějšek Dimitrij Medveděv, nezruší vysokou bojovou pohotovost velké části termojaderného arzenálu, kterou obě strany udržují od dob studené války, nemusí přinést výrazné snížení počtu vodíkových náloží a dovoluje vývoj nových jaderných zbraní. Hrozba bleskového vyhlazení lidstva nezmizela, přesto smlouva významně přispěje ke světové bezpečnosti: strategických hlavic by nemělo přibývat a obě strany vypracovaly mechanismy kontroly dodržování smlouvy. Navíc Barack Obama již 6. dubna, ještě před pražským summitem, podepsal novou jadernou strategii USA, podle níž by Spojené státy měly omezit vývoj jaderných zbraní na zlepšování současných typů a nevyvíjet typy nové.

Polsko, Rusko, Katyn, Smolensk...

12. 4. 2010

Současná polská realita není neúspěchem. Naopak je to úspěch: bylo vybudováno nejlepší Polsko, jaké zřejmě kdy existovalo. Je to úspěch, v němž prezident Kaczynski a jeho bratr Jaroslaw hráli klíčovou, i když polarizující roli, píše Ian Traynor v deníku Guardian.

Ve velké finanční a hospodářské krizi posledních dvou let je Polskou jedinou zemí ze sedmadvacítky Evropské unie, kde nevznikla ekonomická recese. Poprvé v historii je Polsko tam, kde chce být, je pevně součástí Západu. Polsko je klíčový a stále vlivnější člen Evropské unie, pevný přítel Spojených států, člen NATO. Polsko je energická, stabilní, nezávislá demokracie.

Jednou jen - a víckrát ne?

12. 4. 2010 / Karel Dolejší

Michal Kuklík cituje ze zpravodajství: "Podle sdělení Státní letecké komise byla jedna skříňka poškozená, vypadla z ní cívka. Stalo se to zřejmě vlivem nárazu letadla do země. Ze sdělení úřadu ale není jasné, zda má cívku k dispozici a zda je její nahrávka použitelná." Kdyby se Michal Kuklík namáhal s dohledáním podrobnějšího zdroje této informace než je například server Novinky, zjistil by, že na pásce z černé skříňky, která je možná poškozena, měly být "parametrické informace", tzn. data o tom, kudy se vlastně kdy vládní letoun Tu-154 pohyboval. A kdyby si přečetl obsáhlý článek korespondenta Kommersantu Andreje Kolesnikova, připadně si dohledal údajné citace z jeho vystoupení ve vysílání stanice Kommersant-FM, zjistil by, že se diví právem i neprávem.

Vyšetřovatelé vyloučili technickou poruchu polského letadla

12. 4. 2010

Posádka letadla prezidenta Kaczynského, všichni to byli členové polského letectva, ignorovala opakované varování, aby nepřistávala v husté mlze, konstatují ruští vyšetřovatelé katastrofy. Nyní studují nahrávky z černé skříňky ve snaze zjistit, proč letadlo neodletělo na jiné letiště.

Hlavní ruský vyšetřovatel Alexander Bastrykin uvedl: "Nahrávky, které máme, potvrzují, že s letadlem nebyly žádné technické problémy. Pilot byl informován o složitých povětrnostních podmínkách, nicméně se však rozhodl přistát."

Británie schválila "drakonický zákon proti svobodě internetu"

12. 4. 2010

Na poslední chvíli před rozpuštěním Dolní sněmovny prosadila spěšně britská labouristická vláda s pomocí Konzervativní strany kontroverzní zákon se zavádějícím názvem "Zákon o digitální ekonomice". Zákon vejde v platnost po pouhé dvouhodinové debatě v poloprázdném parlamentě. Vláda sice odstranila navrhovaný odstavec 18, který jí měl poskytnout absolutní pravomoc při likvidování internetových serverů, avšak nahradila ho dodatkem k odstavci 8 nového zákona. Nový dodatek umožňuje ministru průmyslu zablokovat "ty internetové servery, o nichž soud rozhodl, že jsou zneužívány, nebo je pravděpodobné, že by mohly být zneužívány v souvislosti s činností, která porušuje autorská práva".

V maďarských volbách vede Fidesz, Jobbik až třetí

12. 4. 2010

Oficiální předběžné výsledky prvního kola maďarských parlamentních voleb ukazují na vedení středopravicové strany Fidesz. Podle Národní volební kanceláře strana Viktora Orbána získala v neděli 52,8% hlasů, za ní následovali dosud vládnoucí socialisté s 19,3% hlasů. Krajně pravicová strana Jobbik s protiromskou a extrémně nacionalistickou agendou získala 16,7%.

Světové odbory požadují zavedení daně z finančních operací

12. 4. 2010 / Miloš Pick

Globální odbory (GTU) nadcházejícímu dubnovému jednání ministrů financí G 20 i Mezinárodního měnového fondu a Světové banky (IMF a WB) ve Washingtonu navrhují zavedení globální daně z finančních operací.

Globální krize dosud neskončila. Podle dostupných analýz se spíš rozpoltila na země, které se od ní úspěšně odpoutávají – zejména země východní Asie, respektive převážně skupina velkých rozvojových zemí s  vyváženější úlohou trhu i státu a s levnou prací – a na ostatní svět, kde převážně pokračuje „slabý nebo negativní“, a hlavně nevyvážený růst, který může vyústit ve stagnaci. Navzdory všem pobídkám, které zachránily až 14 milionů pracovních míst, světová nezaměstnanost v letech 2007-2009 vzrostla o 34 milionů osob.

Hádanky ve tmě

12. 4. 2010 / John Michael Greer

Zatímco byla globalizace příznivci i nepřáteli označována za definitivní triumf korporátního kapitalismu, lze ji mnohem lépe pochopit jako pokus selhávajícího systému živit iluzi ekonomického růstu transferem výroby zboží a služeb do ekonomik, které podle právě zmíněných standardů jsou méně efektivní než ekonomiky průmyslového světa. Bez deformujících účinků imperiální tributární ekonomiky se práce ukázala být o dost levnější než energie, takže výsledek byl výhodný a dovolil průmyslovým státům udržet jejich přehnané životní standardy o pár let déle.

KD│ Pro nesnáze, kterým čelí dnešní společnosti, když se věk levné energie chýlí ke svému konci, lze použít libovolné množství metafor, nicméně ta, která se mi neustále dere na mysl, pochází ze scény jedné z oblíbených knih mého dětství, Tolkienova Hobita. Jde o ten okamžik, kdy se hlavní hrdina Bilbo Pytlík ztratí ve skřetích tunelech pod Mlžnými horami a narazí zde na vychrtlou, slizkou a lidožroutskou bytost jménem Glum.

Pražský summit přinesl velké hubaté nic

12. 4. 2010 / Daniel Veselý

Prokousávání se českými komentáři a televizními záznamy u příležitosti setkání prezidentů Obamy a Medveděva je činnost tuze náročná a nervy drásající. Z četby českého tisku a sledování veřejnoprávní televize se obecně dozvídáme o nesmírné velkorysosti Obamovy administrativy vůči ruskému partnerovi a její "vizi světa bez jaderných zbraní", jež v podobě nyní signované smlouvy nese první plody. Má jít o jakési částečné naplnění této vize, již Obama před rokem představil v Praze. Vyrojilo se množství klasických proamerických a protiruských textů, v nichž pisatelé vyjádřili nedůvěru vůči Ruské federaci ohledně dodržování nové smlouvy START, jak již tradičně patří k českému mediálnímu koloritu. Dohoda o snížení jaderného potenciálu Spojených států a Ruska, byť ji mnozí nazývají přelomovou, oběma zemím však ponechá arzenál, jež by je mohl 13x zničit (Události, 8. dubna).

Ministr vysvětluje a přesvědčuje

12. 4. 2010 / Štěpán Steiger

MUDr. Martin Barták, ministr obrany, se pokusil odpovědět na dvě otázky, které bychom mohli položit nejenom jeho resortu, a dal je jako titulek svého článku v Právu 8. tm.: Proč jsme v Afghánistánu a proč bychom tam měli zůstat. Musím předem říct, že mi odpovědi připadly dost plytké. Mohl bych pominout ministrovu historii, která vyhlašuje rok 2001 jako rok "velkého vítězství" (doslova: "V prosinci 2001 byl Tálibán vytlačen nejen z Kábulu, ale i z Kandaháru a z velké části venkova v těchto oblastech. Na ústupu byl prakticky v celé zemi."). Ministr nejenom nepíše nic o tom, co předcházelo - možná i proto, že by podle pravdy musel konstatovat, že za svou existenci Tálibán vděčí saúdskoarabským penězům a finan ční i logistické podpoře CIA. MUDr. Barták neříká nic ani o tom, proč o osm let později je na tom Tálibán mnohem lépe.

Otázky Václava Moravce

12. 4. 2010 / Petr Štengl

"A v televizním studiu vítám představitele Fašistické strany Adolfa Hitlera juniora. Dobrý den."

"Dobré poledne."

"A hned Vám položím jednu otázku: Hlásí se Vaše strana k odkazu fašismu? Odsuzujete zločiny, které byly napáchány ve jménu fašistické ideologie?"

"Pane redaktore, nechoďte na mě s takovým primitivním antifašismem. Taková byla tehdy doba. S minulostí nemá naše strana nic společného."

Václava Moravce pálí žáha, sahá po sklence s džusem, upíjí, ale tím pálení žáhy nezažene.

Proč?

12. 4. 2010 / Stanislav Vozka

Volební čas je už tradičně předurčen úvahám o preferencích stran a jejich ismů. Letos se tato tendence v české kotlině násobí jako ozvěna díky tomu, že předvolební čas trvá už rok. A evergreenem hlubokomyslných analýz na levici je jako vždycky - na úbytě zacházející levice. Dlouho jsem se těmi úvahami jen rozčiloval. Až jsem se rozhodl sám jednu napsat, abych mohl rozčilovat ostatní.

Papež "nemá v Británii imunitu před zatčením"

12. 4. 2010

Plán nechat papeže Benedikta po příjezdu do Velké Británie zatknout, bude úspěšný, protože papež není šéfem žádného státu, konstatoval jeden britský právník.

Ateističtí autoři Richard Dawkins a Christopher Hitchens navrhují, aby byl papež zatčen za to, jak se postavil ke skandálům se zneužíváním dětí v katolické církvi.

Právník Mark Stephens, který oba autory zastupuje, uvedl, že požádá britské soudy a Mezinárodní soudní dvůr o zatykač na papeže Benedikta XVI.

Papež má navštívit Británii v září. Bude se zřejmě hájit, že má imunitu. "Soudy budou nárok na imunitu zkoumat. Jsem přesvědčen, že by ho anglický soud odmítl. Protože není papež šéfem žádného státu, nemá nárok na imunitu." Právník dodal, že sice Benito Mussolini prohlásil Vatikán za stát, ale že mezinárodní právo to neuznává.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Prohlášení

11. 4. 2010 / Vilém Prečan

Nemám nic společného s pošetilým trestním oznámením p. Ing. Petra Uhla, které se týká Pavla Žáčka. Ve svém dopise p. Danielu Kaiserovi jsem nadhodil otázku, vyslovil domněnku. Nepochybuji, že se s problémem uspokojivě interně vypořádal či vypořádá ředitel ÚSTR spolu s vedoucím odboru informatiky a digitalizace a příslušným oddělením ústavu.

Obávám se, že p. Uhlovi jde i nyní výhradně o cíl, jímž se nikdy netajil: likvidovat "Institut imeni Orwella", jak posměšně a neprávem nazývá Ústav pro studium totalitních režimů. Ohání se při tom "chartisty"; pokud vím, je však jediný z někdejších signatářů Charty 77, kdo je s to se tímto rádoby vtipem bavit.

Vilém Prečan

10. dubna 2010

Malý volební mandát "uvrhne Británii do řeckého chaosu"

11. 4. 2010

Pokud Labouristická či Konzervativní strana vyhraje britské všeobecné volby, které se budou konat 6. května 2010, jen velmi těsnou většinou a získá jen minimální mandát v parlamentě, a přesto se pokusí v zemi prosadit drakonické škrty ve veřejných výdajích, vyvolá to v Británii "nepokoje jako v Řecku", obává se šéf strany Liberálních demokratů Nick Clegg.

V britských ulicích by mohly vzniknout "vážné sociální nepokoje", pokud vláda, která nezíská řádný volební mandát, zvýší daně, začne propouštět zaměstnance ve veřejných službách a zmrazí mzdy.

Provolání k polskému národu

11. 4. 2010

Vážení přátelé. Vážení občané Polské republiky.

Já a všichni občané Ruska jsme hluboce šokováni touto strašnou tragédií - smrtí prezidenta polské republiky Lecha Kaczyńského, jeho manželky Marie a všech polských občanů, kteří byli na palubě havarovaného letadla.

Střet v mezích?

11. 4. 2010 / Boris Cvek

Snad díky formě, kterou dnes Václav Moravec ve svém pořadu zvolil, se podařilo větší část předvolebního střetu mezi lídry ČSSD a ODS udržet v mezích. Témata byla podle mého názoru vhodně volena, podařilo celkem odstínit předvolební demagogii obou stran a Paroubek i Nečas, dokud byli drženi v kadlubu formy, mi přišli oba sympatičtí a celkem kultivovaní.

Vstanou noví vrtichvosti?

10. 4. 2010 / Karel Dolejší

Jak začal tzv. Vítězný únor v roce 1948? Hned po válce do první Fierlingerovy vlády na ministerstvo vnitra nastoupil komunista Václav Nosek. Na jedné straně sabotoval oficiální vyšetřování kolaborace s nacisty, na druhé straně nasbíral rozsáhlý kompromitující materiál umožňující KSČ bývalé kolaboranty vydírat. Řada takových lidí zůstala i po osvobození na důležitých pozicích. Podle některých zpráv patřil k bývalým kolaborantům například prokurátor Josef Urválek, později odpovědný mj. za justiční vraždu Horákové, Kalandry, Buchala a Pecla. Jakkoliv se poválečné komunistické vedení zaklínalo bojem proti nacismu, ve skutečnosti nemělo nikdy zájem odkrýt karty a mnohem raději lovilo v kalných vodách, aby si na těch, kdo se provinili, vymohlo absolutní poslušnost. Skutečnosti shrnuté Petrem Uhlem v jeho trestním oznámení na bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Žáčka vyvolávají obavy, že se naši antikomunisté s bolševickou tváří právě pokoušejí opičit po Noskovi. Už proto bude zajímavé sledovat osud tohoto Uhlova podnětu.

START II: Už dávno nejde o tanec

10. 4. 2010 / Miloslav Štěrba

K tanci musí být dva. Pod tímto titulkem v Mf DNES hodnotí bývalý generální konzul ČR v Sankt Petěrburgu Vladimír Votápek vývoj rusko-amerických vztahů. Celým textem prosakuje lítost nad americkou neschopností být důstojným partnerem Rusku. Ostatně, i příklad z tanečního parketu poněkud kulhá. Kdo tu má být mužem a kdo jen voděnou partnerkou? A co s tím třetím, s Českou republikou? Votápek uvádí paradox: Čím "chytřejší" americký prezident (Clinton, Obama), tím horší výsledek ve vztahu k Rusku. Zato neintelektuál Reagan "uspěl". Za úspěch považuje autor podíl Reagana na pádu komunistického režimu v Sovětském svazu.

Uražená ješitnost

10. 4. 2010 / Jiří Baťa

Na právě nedávno proběhnuvší událost mezinárodního významu, tedy na Pražský summit, alias Pražskou dohodu, lze vypozorovat rozdílné názory z pohledu efektivnosti pro Českou republiku. Tedy kromě toho, že ani samotný akt se nevyhnul poněkud levnějšímu ocenění, než si myslím zaslouží. Ohlasy a názory na tuto událost z pohledu některých V.I.P. se diametrálně liší, bohužel se domnívám, že vyřčené postrádá objektivitu na jedné straně, na druhé pak jisté přecenění události.

ČTK odmítá citovat Britské listy

10. 4. 2010

ŠOK│ Absurdní ukázku práce s informacemi předvedly tentokrát ČTK, Lidové noviny a jejich "mladší a tlustší sestra" iDnes. Aby nemusely uvádět autentický zdroj vyjádření člena vědecké rady ÚSTR Viléma Prečana, na které se odkazoval novinář Petr Uhl ve svém trestním oznámení na bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavla Žáčka, uvedly jako zdroj Prečanova vyjádření "některé servery". Dopis přitom jako první zveřejnily Britské listy (8.4.2010 0:00), o den později jej převzal internetový deník Referendum (9.4.2010 11:37) a tyto zdroje Uhl korektně cituje ve svém trestním oznámení. ČTK, iDnes i Lidové noviny také zamlčují informaci, že Prečanův dopis je primárně adresován redaktorovi Lidových novin Danielu Kaiserovi jako kritická reakce na jeho článek "Nepřátelské převzetí"...

ČN: Uhl podal trestní oznámení na exředitele ÚSTR Žáčka ZDE

LN: Žáček prý tajně kopíroval informace o agentech StB, tvrdí Uhl ZDE
iDnes: Žáček čelí trestnímu oznámení, údajně vynesl z ústavu archivní materiály ZDE

Sarkozy u konce s dechem?

9. 4. 2010 / Josef Brož

Komplot a pomluvy. Dva roky ještě, které zbývají prezidentu Nicolasi Sarkozymu do rozhodnutí, zda se bude opět ucházet o nejvyšší funkci ve státě, čelí tento malý-velký muž francouzské politiky dosud největšímu útoku na svůj soukromý život.

Namyšlený Jiří Paroubek

9. 4. 2010 / Jakub Rolčík

Pro voliče sociální demokracie to jistě nebylo příjemné počtení: V rozhovoru, který v sobotu 3. dubna 2010 vydal deník Právo, potvrdil předseda ČSSD Jiří Paroubek výmluvným způsobem, že výtky politických protivníků stran jeho přehnaného sebevědomí nejsou zcela liché. Ze zmíněného rozhovoru uveďme nejprve následující úryvek:

V průzkumech ČSSD vede. Je něco, co by vám mohlo vzít vítězství?

Nesmíme udělat strategické chyby. Nejhorší by bylo, kdybychom otevírali některé pozice programově. K tomu bych přidal přehlížení či podcenění soupeře či domýšlivost a aroganci, pokud by nastala. Sebeuspokojení lidí hrozí vždycky. Tu zkušenosti s našimi lidmi mám, příliš se dívají na průzkumy veřejného mínění.

No to tedy od vás sedí -- vy sám na ně přece tolik dáte.

Samozřejmě, ale beru je kriticky. Ujišťuji vás, že jsem si nelehl na bok, jako někteří v soc. dem.

Logika nadbytku

9. 4. 2010 / John Michael Greer

Kvůli tomu, aby byla elektřina okamžitě k dispozici ze zásuvky na takřka každé stěně v průmyslovém světě, bezmyšlenkovitě přijímáme systém, který po nás vyžaduje, abychom vyráběli třikrát více energie, než kolik skutečně spotřebujeme.

KD│ Několik posledních příspěvků se zaměřilo na rozvinutí jediné koncepce - důležitosti koncentrace energie v ekonomice budoucnosti coby něčeho odlišného od prostého množství energie. Tato koncepce vede k důsledkům, jež sahají daleko za to, co je obvykle přijímáno, protože tři století neuvědomované závislosti na vysoce koncentrovaných fosilních palivech přeformovala nejen ekonomiky a kultury průmyslového Západu, ale také některé z nejzákladnějších očekávání ohledně charakteru našeho vesmíru, a to způsobem, který bude se vší pravděpodobností v příštích desetiletích a staletích katastrofálně neproduktivní.

Škola hrou? Ani náhodou! (4)

Když se v "integraci" Romů do škol stále marně předpřahá vůz před koně...

9. 4. 2010 / Miloš Dokulil

Původně jsem text psal před Velikonocemi. Přitom ne, aby podchycoval nějaké otázky integrálně, nýbrž jen jeden problém, ale zato klíčový. Pokud jsem jej odeslal nyní, jako kdybych mohl předem tušit, že se bude jeho problematika líp vyjímat při příležitosti Dne Romů v ČR. --- Pořád je v nemalé řadě souvislostí v České republice jeden nemálo citlivý problém: romská otázka. Nebudeme teď řešit hroznou svízel, jak přibrzdit stále znovu se projevující krajní extremismus vůči Romům. Ani to, jak málo Romů se uplatňuje na českém trhu práce. Nebo jak dokonce vznikají ghetta s převážně romským obyvatelstvem jako tím "nepřizpůsobivým". Všimneme si spíše toho, jak v oblastech, kde mají chodit do školy romské děti, ty neromské jsou svými rodiči houfně přesměrovávány do sice vzdálenějších škol jinde, ale "čistokrevně" neromských.

Jiří Pernes nebyl členem historické komise ČSSD

9. 4. 2010

Svědectví Jiřího Hoppeho, vědeckého pracovníka Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, v. i. i., o údajném členství docenta Jiří Pernese v historické komisi ČSSD. Své prohlášení zaslal dr. Hoppe paní dr. Jiřině Šiklové a na vědomí V. Prečanovi.

Protiraketová obrana zůstává překážkou dalších škrtů v arzenálech jaderných zbraní

9. 4. 2010

Barack obama a Dmitrij Medveděv podepsali v Praze novou smlouvu o snížení počtu strategických zbraní (START). Snížili asi o třetinu počet jaderných zbraní dlouhého dosahu, které mají jejich země rozmístěny, píše Julian Borger v deníku Guardian.

Je zjevné, že zůstávají podstatné neshody - zejména ohledně protiraketové obrany - které by mohly zablokovat pokrok ohledně dalšího snižování počtu jaderných zbraní.

Pokud nám jde o totéž, měli bychom dokázat najít společnou řeč

9. 4. 2010

Pana Kyslingera si dovoluji ujistit, že ze vztahu ex=10y pravděpodobně těžko odvodím hodnotu dekadického logaritmu nějakého čísla. Už proto, že v definici není jasně uvedeno, co se má dosadit za x a co za y (jím presentovaný vzorec je typický příklad vágních definicí v matematice, o nichž se zmiňuji). Navíc se na střední škole učí řešit pouze kvadratické rovnice, tedy s exponentem 2, nikoli rovnice, v nichž exponentem může být libovolné kladné číslo. Takže s uvedeným vztahem si středoškolák prostě neporadí, napsal Jan Šimůnek.

Senzace v Jižní Africe:

Paleoantropologové objevili nového předchůdce člověka

9. 4. 2010

Vědci nyní věří, že nalezli odpověď na dlouho nejasnou otázku, kdo byl přímým předkem rodu Homo. V JAR byly totiž objeveny dva miliony let staré kosti dosud neznámého druhu opočlověka.

Doposud v prehistorickém rodokmenu lidské evoluce panovaly značné nejasnosti o tom, kdy a jak rod Homo vlastně vznikl. Vědci se na základě posledních nálezů domnívají, že rozhodující byla doba před dvěma až třemi miliony let. Právě tehdy měl vzniknout člověk vyznačující se velkým mozkem a výrobou nástrojů.

Americké ministerstvo obrany varuje Kongres:

Náklady na projekt JSF by v létě mohly vzrůst až na 388 miliard dolarů

9. 4. 2010

KD│ Ministerstvo obrany sdělilo Kongresu, že celková cena za program Joint Strike Fighter (F-35) by se mohla letos v létě zvýšit až na 388 miliard dolarů. Takové zvýšení ceny by pak mohlo vyvolat otázky ohledně proveditelnosti plánů Pentagonu na koupi 2 443 letounů postavených firmou Lockheed Martin.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2010

1. 4. 2010

V březnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 260 osob celkovou částkou 67 456.39 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2010 částku 44 615.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 608.13 eur a 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.