Britská policie má rozpočet 9 milionů liber na sledování "domácích extremistů"

26. 10. 2009

< Policejní karta "extremistů", kterou jeden policista ztratil na demonstraci proti veletrhu zbraní

Britská policie shromažďuje osobní údaje tisíců aktivistů, kteří se účastní politických schůzí a protestů, a ukládá je do celostátních výzvědných databází.

Vysoce postavení policisté však varují, že termín "domácí extremismus" nemá oporu v zákoně. Do policejních databází se dostávají i lidé, podezřívaní z minimálních přestupků proti veřejnému pořádku či občanské neposlušnosti. Tato práce je financována částkou 9 milionů liber ze státních prostředků a dělá ji 100 policistů.

  • Hlavní jednotka, National Public Order Intelligence Unit, Celostátní výzvědná jednotka pro veřejný pořádek, provozuje centrální databázi, která obsahuje seznam tisíců tzv. "domácích extremistů". Využívá informací od britské policie, která systematicky používá policejní agenty na protestech, demonstracích a veřejných schůzích. Databáze obsahuje osobní údaje o jednotlivých aktivistech a dá se v ní vyhledávat podle jména.
  • Vozidla aktivistů jsou sledována celostátním systémem automatické identifikace státních poznávacích značek. Jeden muž, který nemá záznam v trestním rejstříku, byl za dobu kratší než 3 roky policií zastaven pětadvacetkrát. Stalo se to poté, co jeho automobil byl v databázi označen za automobil "aktivisty". Muž se totiž jednou účastnil malého protestu proti střílení kachen a bažantů. "Zásahové jednotky" pracují na silnicích, které vedou k místům demonstrací a zaznamenávají, kdo na demonstrace jede.
  • Policejní sledovací týmy filmují a fotografují aktivisty na volně přístupných a veřejně inzerovaných demonstracích. Tyto záznamy jsou začleňovány do policejní databáze, takže policie může sledovat činnost jednotlivých aktivistů.
  • Dohližitelské týmy dostávají karty s fotografiemi "podezřelých osob", o nichž se policie domnívá, že by se mohly podílet na domácím extremismu. Na tyto karty se dostávají známí aktivisté, kteří se aktivně podílejí na protestech. Na jedné takové kartě je fotografie známého komika Marka Thomase.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 26.10. 2009