22. 11. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 11. 2006

Manžel a manželky

Zakáží USA polygamii amerických mormonů?

Americké úřady dosud tolerovaly praxi polygamie mezi mormony. Avšak nynější proces, při němž je souzen fundamentalistický mormon za znásilnění nezletilé dívky zřejmě povede k podstatným změnám v uzavřeném světě "sester-manželek", sňatků s nezletilými dívkami a mladých lidí, za trest vykázaných z komunity, jaký existuje v americkém státě Utah.

Tento týden byl postaven před soud "prorok" polygamní komunity v Utahu Warren Jeffs. Je obžalován, že napomáhal znásilnění čtrnáctileté dívky, která byla donucena, k "duchovní svatbě" se svým bratrancem. Dívce bylo, jak uvádí žaloba, nařízeno, aby ze "rozmnožovala a zalidnila zemi" - jinými slovy, aby plodila děti, jinak riskuje věčné zatracení.

Jeffs byl vedoucím představitelem "Fundamentalistické Církve Ježíše Krista svatých posledních dnů", organizace, kterou kritikové odsuzují jako sektu. Její příslušníci žijí především v Hilldale, v malém městě v jižním Utahu na hranici s Arizonou. Jeffsovi právníci budou u soudu argumentovat, že soudit Jeffse znamená pokračování pronásledování polygamistů z Utahu tak, jak trpí už od konce devatenáctého století.

Polygamie má kořeny v začátcích mormonismu, což je v Utahu hlavní náboženství. Právě zakladatel mormonské církve Joseph Smith poprvé odhalil v třicátých letech devatenáctého století zásady "nebeského" či "pluralitního" manželství.

V devadesátých letech devatenáctého století donutila americká federální vláda mormony, aby se vzdali polygamie: dala jim totiž ultimátum: pokud neskoncujete s polygamií, stát vám zkonfiskuje veškerou půdu. Starší církve učinili, co se od nich požadovalo, a byli odměněni tím, že v roce 1896 dostal Utah statut státu.

Avšak mnoho mormonů se odmítlo vzdát polygamie, byli z církve exkomunikováni a odešli do ilegality. Oficiální mormoni se dnes od polygamie distancují, avšak polygamisté, k jejich hněvu, nikoliv, poukazují na společné kořeny.

V roce 1935 se v Utahu stala polygamie trestným činem, který se do dneška trestvá vězením pěti let. Avšak polygamisté jsou přesvědčeni, že poslední dobou americké úřady tento zákon nevynucovaly: státní prokurátor prý dal najevo, že pokud budou polygamisté dodržovat všechny ostatní zákony, trestný čin polygamie nebude stíhán.

Warren Steed Jeffs
Takže není překvapivé, že je Jeffs stíhán za pomoc při znásilnění nezletilé dívky. Úřady v městě Hilldale poslední dobou stíhají sex s nezletilými osobami a také všeobecné zneužívání sociálních dávek na podporu více manželek.

Několik mladých lidí, kteří z Hilldale utekli, svědčí o tom, že odešli nikoliv kvůli polygamii, ale v důsledku stále tvrdších a stále bizarnějších způsobů, jimiž nad nimi Jeffs údajně vládl.

Před tím, než se Jeffs v roce 2002 po smrti svého otce, předchozího proroka, stal sám prorokem, byly regule přísné, ale po Jeffsově nástupu k moci začaly být zotročující: už se nesmělo chodit na výlety do krajiny, byla zakázána jízdní kola, plavky a počítače. Jeffs zakázal trička a pestré barvy, zejména červenou, barvu ďáblovu (což bylo ironické protože ho samotného přistihli v tričku a jeho automobil byl ostře červený). Všichni museli trvale nosit dlouhé spodky a kalhoty a všechny košile musely být zapnuté až ke krku. Zakázána byla také pop-music a byla nahrazena nahrávkami Jeffsových kázání.

Fawn Broadbendová utekla z Hilldale před třemi lety, když jí bylo šestnáct.Teď žije v Salt Lake City. Vzpomíná, že jí zakazovali, aby se smála, ale proto z Hilldale neodešla. Když jí bylo 14, její otec ji nechal zapsat do "knihy radosti", na seznam mladých dívek, který spravoval Jeffs. Byl to seznam dívek, jejichž rodiče byli přesvědčeni, že jsou připraveny na to stát se manželkami mužů, kteří už mají několik žen. Když se Broadbendová dověděla, že je na seznamu, utekla. Její starší sestra se stala 23. manželkou polygamisty se 106 dětmi v městě Bountiful v Britské Kolumbii v Kanadě a ona se takovému osudu chtěla vyhnout.

V roce 2004 svolal Jeffs mimořádné shromáždění obyvatel města a před davem 1500 lidí předčetl seznam 21 starších obce, řekl jim, že zhřešili, aniž by specifikoval jak a nařídil jim, aby město okamžitě opustili. Všech 21 mužů si okamžitě sbalilo své věci a odešlo. Většina z nich je stále ve vyhnanství, bez kontaktu s manželkami a dětmi a zoufale se snaží zjistit, za jaké hříchy mají činit pokání.

Jeffs z města také vyhazuje mladé chlapce. Jeden z nich, patnáctiletý, byl loni v prosinci povolán na kobereček před církevní starší a bylo mu řečeno, že porušil regule tím, že chodil v tričku a byl v kině.

Carl Holm, 42, byl potrestán, že si vzal manželku nemormonku a byl z města také vyhnán. Jeho sestra je jednou z více než 40 žen v Hilldale, které jsou zřejmě provdány za Warrena Jeffse. Dvě jiné sestry byly provdány za jiného muže, dokud jedné z nich Jeffs nesdělil, že už jeho manželkou není, a vyhnal ji z města, aniž by jí sdělil, čím se provinila. Její děti "převedl" na druhou sestru.

Co si ale myslí o Jeffsovi sami polygamisté? Jsou nesmírně tajnůstkářští. Komunita v Hilldale je vnějšímu světu už dlouhé měsíce uzavřená, neboť než Jeffs začal utíkat před policií, vydal edikt, jímž zakázal místním lidem jakýkoliv kontakt s vnějším světem.

Je polygamie pro ženy skutečně osvobozením, jak to prezentuje její obránkyně Ann Wildová? Vůbec ne, svědčí Broadbendová. Její minimální vzdělání v Hilldale se soustřeďovalo na vštěpování, že ženy jsou muži stoprocentně podřízeny. "Dívky existují na Zemi proto, aby poslouchaly muže, který je jim nadřazený. Vaším úkolem je rodit mužovi děti, plnit mužovy příkazy a nikdy ho nezpochybňovat. Kdybych tam zůstala, neměla bych vůbec právo rozhodovat o svém životě."

Podrobnosti v angličtině ZDEZDE

Warren Steed Jeffs ZDE

Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints ZDE
                 
Obsah vydání       22. 11. 2006
22. 11. 2006 Manžel a manželky
22. 11. 2006 Američtí agenti neochránili Bushovu dceru
22. 11. 2006 Rumunsko před vstupem do EU
22. 11. 2006 Labyrint revoluce byla propaganda jak za Husáka Peter  Dinuš
22. 11. 2006 Pápež kontra politik Jakub  Topol
22. 11. 2006 Nemohu uvěřit v existenci dopisu soudců! Stanislav  Křeček
22. 11. 2006 Nejsem levičák
12. 10. 2006 Jak dopisy negramotných Tomáš  Čurda
22. 11. 2006 Makrobiotika není mikrobiologie Jakub  Rolčík
22. 11. 2006 Jak vyřešit budoucnost pro Kosovo, Abcházii a jižní Osetii? Jiří G. Müller
22. 11. 2006 Veselé globálne Vianoce Radovan  Geist
22. 11. 2006 Slovensko: Strach pravice na komunálnej úrovni Jakub  Topol
22. 11. 2006 Hrůza v dětském pokoji, násilí ve škole, aneb Spor o slepici a vejce Uwe  Ladwig
22. 11. 2006 Konstruktivní dialog? Oskar  Krejčí
22. 11. 2006 Ľudia bez vody Radovan  Geist
22. 11. 2006 Kanada: dva profesoři mohou kouřit marihuanu v práci
22. 11. 2006 Podzim Václav  Hrabě
21. 11. 2006 Vřed na těle partaje Ladislav  Žák
22. 11. 2006 Mračna nad naší hlavou Pavel  Mareš
21. 11. 2006 Útěk - část 2. Alex  Koenigsmark
20. 11. 2006 After Rumsfeld Robert  Jarkovský
21. 11. 2006 Počátky československé zahraniční politiky Otto  Drexler
21. 11. 2006 Povolební krize a ústava I. Zdeněk  Jemelík
21. 11. 2006 Současné sondy do minulosti Věra  Říhová
21. 11. 2006 Nefčasné volby předefším až případně po fšem? Miloš  Dokulil
20. 11. 2006 Psí memoáry aneb Život pod nomenklaturou a bez ní Václav  Chyský
20. 11. 2006 Co platí pro kmen, nemusí platit pro stát Bohumil  Kartous
21. 11. 2006 Hospodaření OSBL za říjen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce