16. 6. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 6. 2005

DOKUMENT

Dopis Václava Havla předsedovi vlády ČR Jiřímu Paroubkovi

REMAKE KAUZY LETY

Mám čerstvou zkušenost s tím, jakou úctu sklízí zahraniční politika České republiky vůči Kubě, Bělorusku, Barmě či Severní Koreji. Při mých nedávných četných hovorech s předními americkými politiky to bylo v každém rozhovoru připomínáno a oceňováno. Mou osobní zkušeností a - jak se domnívám - zkušeností celých moderních dějin naší země je, že ustrašené postoje k totalitním režimům nikdy nic dobrého nepřinášejí. Jsou mimo jiné i selháním svobodného a demokratického světa, na které posléze doplácejí všichni.

Dopis exprezidenta reagoval na Paroubkova slova, pronesená na vernisáži výstavy o sběrném táboře v Letech u Písku, která se konala v Parlamentu ČR.

VÁCLAV HAVEL

Praha 14. června 2005

Vážený pane premiére,

děkuji Vám za podporu pietnímu místu Letech u Písku, vyjádřenou během vernisáže výstavy v prostorách Poslanecké sněmovny. Česká vláda by tak konečně a vskutku velkoryse podpořila ty proudy české mentality, které povedou k očistné sebereflexi důsledněji, než dosud. Věc, o níž Vám píši je však zahraniční politika České republiky a úmyslně ponechávám stranou téma Evropské ústavní smlouvy.

Jak víte, vždy jsem zastával názor, že každý z nás nese svůj díl odpovědnosti za dění kdekoli ve světě a politici z titulů svých funkcí nesou díl největší. Vždy jsem se rovněž zasazoval za univerzalitu a nedělitelnost základních lidských práv a z toho plynoucí důraz na jejich dodržování. Mám mnoho důvodů se domnívat, že to bylo po celou dobu mého prezidentství velmi dobře přijímáno, bohužel však nejméně u nás doma. Nejvíce kritiky jsem si pravidelně vysloužil od těch, kteří za jedinou náplň české diplomacie považovali a dodnes považují vzájemný obchod, rozmanité kvóty a investiční ukazatele. Ty jsou jistě důležité. Zdá se mi však, že to je jen část toho, čím by se měla česká zahraniční politika zaobírat. Domnívám se, že obhajování pronásledovaných všude ve světě je nejen věcí principu, který vyrůstá ze samého smyslu lidské existence, ale i vizitkou mezinárodní prestiže státu. Mám čerstvou zkušenost s tím, jakou úctu sklízí zahraniční politika České republiky vůči Kubě, Bělorusku, Barmě či Severní Koreji. Při mých nedávných četných hovorech s předními americkými politiky to bylo v každém rozhovoru připomínáno a oceňováno. Mou osobní zkušeností a - jak se domnívám - zkušeností celých moderních dějin naší země je, že ustrašené postoje k totalitním režimům nikdy nic dobrého nepřinášejí. Jsou mimo jiné i selháním svobodného a demokratického světa, na které posléze doplácejí všichni. Kdo jiný, než demokratické země a jejich představitelé by měl mít zájem na pádech diktatur a přechodu ke svobodným poměrům? Jedině respekt k lidské důstojnosti a právní stát mohou zaručit dlouhodobou stabilitu a z ní plynoucí užitek všem, v neposlední řadě i obchodní a investiční.

Rád bych Vám, pane premiére, poděkoval za to, že zahraniční politika vlády České republiky trvá a - jak věřím - bude i nadále důsledně trvat na jasných postojích k represivním a autoritativním režimům na Kubě, v Bělorusku, v Barmě, v Severní Koreji i jinde, jak ji k tomu zavazují její vlastní historické zkušenosti. Včerejší obhajoby těchto principů ministrem zahraničí v nelehké atmosféře pětadvaceti států Evropské unie si vážím, protože tím vláda pokračuje v nejlepších demokratických tradicích naší země. Jsem přesvědčen, že tento kontinuální a principiální postoj zajišťuje České republice postavení plnohodnotného partnera v Evropské unii a respekt na mezinárodním poli.

Vážený pane premiére,

budete-li nejen na nadcházející Evropské radě, ale i při dalších příležitostech stejně rozhodný jako v případě nápravy pietního místa v Letech u Písku, jsem přesvědčen, že to česká společnost i svobodomyslní lidé v zahraničí podpoří a ocení.

Váš

VÁCLAV HAVEL

                 
Obsah vydání       16. 6. 2005
16. 6. 2005 Evropa končí
16. 6. 2005 Dvojí evropské NE musí být výzvou pro novou EU
16. 6. 2005 Policie osvobodila unesené děti ve škole v Kambodži
16. 6. 2005 Opravy
16. 6. 2005 O privatizaci deníku Mladá fronta Marta  Vildová
16. 6. 2005 Tlak na americkou vládu kvůli táboru v zálivu Guantánamo sílí
16. 6. 2005 Proč Horváthovo vítězství v soutěži SuperStar asi příliš neodstraní rasismus v ČR Jan  Čulík
16. 6. 2005 Romové a SuperStar Milan  Valach
16. 6. 2005 Dopis Václava Havla předsedovi vlády ČR Jiřímu Paroubkovi
16. 6. 2005 Zdražení jízdného je správné !
16. 6. 2005 Je pan Vít skutečným demokratem? Jan  Bím
16. 6. 2005 Usáma bin Ladin a mullah Omar se mají dobře
16. 6. 2005 Spojené státy dají Evropě více času na zavedení biometrických pasů
15. 6. 2005 Ratifikace, kampaň a volby Oskar  Krejčí
15. 6. 2005 Čím ochočit kamiony Jiří  Kofránek
15. 6. 2005 Microsoft pomáhá čínským úřadům cenzurovat internet
15. 6. 2005 Západ má v Africe střet zájmů
15. 6. 2005 Budoucnost Čechů ve třetím tisíciletí Milan  Černý
14. 6. 2005 Milující péče otcovského vůdce - uprostřed harému
14. 6. 2005 Obraz Alex  Koenigsmark
14. 6. 2005 I v dnešní době je možné být šťastný Jan  Paul
14. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí
22. 11. 2003 Adresy redakce
8. 6. 2005 Hospodaření OSBL za květen 2005